Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stačilo jediné a vedel som, že budem madridista! Lúčiaci sa Özil prezradil, prečo odmietol Barcelonu

Nemecký futbalista Mesut Özil tento týždeň ukončil kariéru.

25.03.2023 19:09
Mesut Özil Foto: ,
Mesut Özil.
debata

„V posledných týždňoch a mesiacoch, po tom čo som utrpel viaceré zranenia, bolo jasné, že je čas opustiť veľké futbalové pódium,“ napísal na sociálnych sieťach člen víťazného tímu z MS 2014, ktorý naposledy nastúpil za Basaksehir Istanbul začiatkom februára v zápase tureckej ligy na pôde Kayserisporu, ktorý jeho tím prehral 0:1.

Tridsaťštyriročný Özil začal profesionálnu kariéru v roku 2006 v Schalke 04, rozvinul ju vo Werdere Brémy a najväčšie úspechy na klubovej úrovni mal s Realom Madrid a Arsenalom.

Kylian Mbappé Čítajte aj Holandsko bolo katastrofálne. Nový kapitán Francúzov strhol všetkých, Deschamps poprel dusno kvôli páske

Na Pyrenejskom polostrove získal s „bielym baletom“ ligový titul, Španielsky pohár aj Superpohár.

Futbalový príbeh Özila mohol mať pritom inú zápletku. Keď mal 21 rokov, okrem Realu mal oňho záujem aj odveký rival z Barcelony.

„Rozhodoval som sa medzi týmito dvoma klubmi a nebola to otázka peňazí. Neviem, či je to známe, ale v tom čase som navštívil Madrid aj Barcelonu. Jediným rozdielom bol José Mourinho,“ uviedol pre denník Marca.

Jan Kuchta Čítajte aj V tretej minúte bolo 2:0. Česi odstavili Lewandowského, hviezdny tréner vzal prehru na seba

"Mou mi zariadil VIP návštevu Relu, ukázal mi štadión a všetky trofeje. Mal som zimomriavky. Návšteva Barcelony sa neniesla v takom nadšenom duchu, sklamalo ma aj to, že Pep Guardiola sa ani neunúval stretnúť sa so mnou.

Predtým som mal rád herný štýl Barcelony a vedel som si predstaviť hrať za ňu, no Madrid mi vyšiel v ústrety vo všetkom. Takže José Mourinho bol najdôležitejším faktorom môjho rozhodnutia. Po týchto návštevách to bolo stopercentne jasné: Chcem byť madridista," doplnil.

Z Arsenalu má štyri Poháre FA a jeden triumf v Ligovom pohári.

Mesut Özil. Foto: SITA/AP, Ian Walton
Mesut Özil Mesut Özil.

Záverečné roky svojej kariéry strávil v tureckom Istanbule, kde pôsobil vo Fenerbahce aj Basaksehire. V druhom menovanom tíme, do ktorého prišiel v lete, nastúpil len na sedem duelov a odohral ani nie dve hodiny.

Neslávne dopadla jeho reprezentačná kariéra. Özil ju ukončil náhle v roku 2018, pričom ako dôvod uviedol „rasizmus a neúctu“.

To nasledovalo po komentároch nemeckých politikov a fanúšikov, ktorí kritizovali jeho fotografie s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom pred MS v Rusku 2018. Nemecko skončilo na šampionáte prekvapujúco už po skupinovej fáze.

Bývalý stredopoliar v reprezentačnom tíme pôsobil v rokoch 2009 až 2018 a odohral zaň 92 duelov, v ktorých strelil 23 gólov. V rozlúčkových riadkoch toto obdobie nespomenul.

Futbalové hviezdy. Ako budú vyzerať na dôchodku? Fotogaléria - 41 fotiek Všetky fotky
Ako budú vyzerať hviezdy svetového futbalu na...
Načítavajú sa športové výsledky...
debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #fc barcelona #Mesut Özil