Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Väčšinový podiel a problém so Spartou. Čech má ovládnuť klub z Premier league

Český miliardár Daniel Křetinský sa podľa anglických médií chystá investovať v prepočte 170 miliónov eur a stať sa väčšinovým majiteľom klubu z Premier League West Ham United.

07.03.2023 07:50
Daniel Křetinský Foto:
Daniel Křetinský sa môže po Sparte Praha stať väčšinovým vlastníkom West Hamu United.
debata (1)

Křetínský je aktuálne vlastníkom 27 percent akcií klubu a údajne plánuje kúpiť 25-percentný podiel po zosnulom spolumajiteľovi Davidovi Goldovi. „Ak by získal spomínaných 25 percent, zvýšil by sa jeho podiel na 52 percent a stal by sa tak väčšinovým akcionárom klubu," napísal Football Insider.

Spomínaný Gold zomrel v januári vo veku 86 rokov. West Ham kúpil v roku 2010 spoločne s Davidom Sullivanom, ktorého podiel predstavuje 38,8 percenta. Křetinský by mal za Goldovu časť zaplatiť približne 150 miliónov libier (takmer 170 miliónov eur).

Český miliardár vstúpil do tradičného anglického klubu v roku 2021 a vtedy za 27 percent akcií zaplatil vyše 200 miliónov eur. S ostatnými majiteľmi sa dohodol aj na opcií, na základe ktorej môže od nich odkúpiť podiely a získať absolútnu nadvládu nad chodom klubu.

Podľa britských médií by tento scenár mohol nastať v priebehu niekoľkých mesiacov, najneskôr však pred začiatkom budúcej sezóny Premier League.

Křetinský je známy hlavne ako spoluvlastník Sparty Praha, ktorej majoritným akcionárom je spoločnosť 1890s holdings, v ktorej podnikateľ drží 56 percent. Práve podiel v Sparte môže Křetinskému v budúcnosti spôsobiť problémy.

Predrag Spasič Čítajte viac Hrával za Real Madrid a aj tak je na dne. Hráč, o ktorom 20 rokov nikto nič netušil, zarába 400 eur a prosí o pomoc

Ak by spoločnosť 1890s holding navýšila svoju časť akcií vo West Hame na nadpolovičnú väčšinu, musela by upraviť podiel v českom klube. Pravidlá UEFA totiž nedovoľujú súbežný štart v európskych pohárových súťažiach klubov vlastnených rovnakou spoločnosťou.

Tento scenár nie je pre budúcu sezónu vylúčený. Sparta hrá v Česku o titul a je v semifinále tamojšieho pohára. West Ham je síce v Anglicku namočený do bojov o záchranu, no do Európy by mohol postúpiť ako víťaz Konferenčnej ligy. V nej patrí medzi najväčších favoritov na triumf.

47-ročný Křetinský je už dnes vo West Hame členom predstavenstva klubu. Na britských ostrovoch vlastní tiež podiel v kráľovskej pošte Royal Mail a patria mu akcie v známom obchodnom reťazci Sainsbury's.

Najkrajšie štadióny postavené v roku 2022 Fotogaléria - 73 fotiek Všetky fotky
Portál stadiumdb.com vybral 36 štadiónov...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sparta Praha #Premier League #Daniel Křetínský #West Ham United