Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Záujem Realu Madrid? Žiadne prekvapenie. Klenot Neapola Lobotka rozdeľuje i panuje

Viac ako dvanásť rokov sa pokúšal vojsť do histórie. K zisku titulu bol dvakrát veľmi blízko. Prekonal množstvo klubových rekordov, vrátane tých, ktoré patrili legendárnemu Diegovi Maradonovi.

23.01.2023 08:39
Stanislav Lobotka Foto:
Stanislav Lobotka v drese SSC Neapol.
debata (4)

Nakoniec však Marekovi Hamšíkovi nebolo dopriate to, čo Argentínčanovi. Slovák sa v drese SSC Neapol nikdy šampiónom nestal.

Fanúšikovia Partenopei zúfali, že po silnej generácii okolo niekdajšieho kapitána slovenskej reprezentácie, Edinsona Cavaniho, Driesa Mertensa či Lorenza Insigneho príde útlm. No objavil sa ďalší skvelý Slovák – Stanislav Lobotka.

„Ak sa nič nepredvídateľné nestane, viac ako tridsaťročné čakanie Neapola na titul sa skončí. Serie A je vyrovnaná súťaž, ale futbal, ktorý líder predvádza, nemá páru doma ani v Európe,“ myslí si futbalový expert Karol Marko.

Skvelá rotácia aj individuality

Neapolčania odohrali v aktuálnej sezóne dovedna 26 zápasov. Len tri razy odchádzali z trávnika s prehrou – po jednej majú v Serie A, Lige majstrov a domácom pohári, v ktorom skončili v osemfinále. Strelili 68 gólov (priemer 2,62 na zápas), inkasovali iba 22-krát.

Stanislav Lobotka Čítajte viac Lobotka sa podieľal na demontáži Juventusu. Neapol si letí po titul

To sú štatistické údaje. Vyjadrujú, ako zverenci Luciana Spalettiho deptajú súperov. Najmä tým, že im nedovolia čo i len pomyslieť na vlastný taktický zámer.

"Bol som u trénera Spalettiho niekoľkokrát na stáži. Sám priznal, že mať opraty zápasu pevne v rukách je jeho alfou i omegou.

Ofenzívni hráči a tiež tí krajní sú vo vynikajúcej rotácii. Predvádzajú vírivý futbal. To sa veľmi ťažko bráni. Navyše, má ideálnych futbalistov na to, aby mohol takúto hru predvádzať," pokračuje Marko.

Pochvalu vystrúhal Mexičanovi Hirvingovi Lozanovi. Tiež robustnému útočníkovi Victorovi Osimhenovi. Neopomenul ani kapitána Giovanniho Di Lorenza, ktorý diriguje nielen rýchlu podporu útoku, ale taktiež okamžitý návrat do defenzívnych línií.

Futbaloví boháči. Miliónové zisky v Donecku Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Dodo (Brazília) - nákup: 2 milióny eur, predaj:...

„No a čo robí Gruzínec Khvicha Kvaratskhelia, tak to je balada. Neviem, kde toho chlapca našli, ale budeme o ňom ešte počuť,“ reaguje Marko.

Real Madrid? Žiadne prekvapenie

Príjemným zistením je aj fakt, že štvrtým najvyťažovanejším futbalistom Neapola je Lobotka.

Spaletti ako vyznávač jedinej šestky zveril Slovákovi rolu umne a rýchlo spájať ofenzívnu časť mužstva s defenzívnou líniou. Na svete momentálne nie je veľa hráčov, ktorým to ide lepšie ako odchovancovi AS Trenčín.

„Lobotka prijíma loptu od obrany a odovzdáva ju ofenzívnym hráčom. Rozdeľuje a panuje v strede poľa. Je silný, má nízko ťažisko, ťažko mu loptu vezmete a on ju málokedy stráca,“ chváli slovenského reprezentanta.

Stanislav Lobotka Čítajte viac Žiadny Real Madrid! Lobotka podpíše životnú zmluvu

Kľúčový je však podľa Marka iný atribút, bez ktorého by Spaletti Lobotkovi nezveril toľko zodpovednosti.

"Stano je rýchly. V kombinácii s jeho superschopnosťou čítať hru a vyhodnotiť situáciu okolo seba je klenotom Neapola. Vie, kedy zaútočiť, cúvnuť, ísť do súboja a kedy hru upokojiť.

Veľa gólov dávať nebude, ale to nie je jeho úloha. Je logické, že ho chcú kluby ako Real Madrid. Po ťažšom období mu to sadlo. Nebolo by šťastné meniť mužstvo a odísť od Spalettiho," dopĺňa Marko.

Ďalšia hanba Juventusu

Neapolčanom v piatok nečakane odpadol jeden z najväčších súperov o titul. Nad Juventusom Turín sa opäť zmráka tieň podvodov. Tentokrát nešlo o ovplyvňovanie zápasov ako v sezónach 2004/05 a 2005/06, po ktorej Juventusu vzali titul a preradili ho do Serie C. Kauza je známa pod názvom Calciopoli.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Ronaldov debut? Blesky od šejkov, prešľapujúci protihráči či princezná Georgina

Teraz talianska futbalová federácia (FIGC) vyhovela žiadosti svojich prokurátorov a odobrala Juventusu 15 bodov pre podozrenie z finančných machinácií. Klub účinkujúci v Serie A tak klesol v tabuľke a definitívne stratil šancu zabojovať o titul.

„Juventus nafúkol hodnoty pri prestupoch hráčov a klamal finančným úradom v snahe ušetriť peniaze. Finančný prokurátor uznal Juventus vinným z viacerých finančných priestupkov, ktoré klubu ušetrili zhruba 90 miliónov eur na platoch,“ informovali talianske médiá.

Medzi obvinenými je viacero bývalých funkcionárov Juventusu – vrátane Pavla Nedvěda. Niekdajší viceprezident Juventusu dostal osemmesačný zákaz pôsobenia vo futbale.

Zásah otca či viera. Topfutbalisti bez tetovaní Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Gareth Bale
Walesan nedávno ukončil úspešnú...
Načítavajú sa športové výsledky...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #SSC Neapol #Stanislav Lobotka