Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zimomriavky a vyvalené oči. Plzeň má rada Slovákov, Škriniar je za odmenu

Zvedaví španielski i českí novinári už netrpezlivo čakajú na to, aby zástupcom nováčika v skupinovej fáze Ligy majstrov položili otázky. Je október 2011.

06.09.2022 23:57
Plzeň Foto:
Futbalisti Plzne.
debata

Viktoriu Plzeň v útrobách barcelonského futbalového chrámu Nou Camp pred médiami zastupujú kapitán Pavel Horváth a tréner Pavel Vrba.

"Už ste sa v kabíne dohodli, kto si vymení dres s Lionelom Messim?“ prekladá tlmočník otázku z pléna. Horváth nezaváha…

"Ja určite nie, mne by bol malý,“ vtipkuje robustný tvorca hry Viktorie a dnes asistent hlavného trénera Michala Bílka.

Odvtedy sa český majster dostal medzi elitu trikrát. Celkovo štvrtý pokus o postup do vyraďovacej fázy Ligy majstrov odštartujú hráči Plzne dnes o 21.00. Znovu na trávniku Barcelony.

Dynamo Záhreb Chelsea Čítajte viac Prvý zápas, prvé prekvapenie. Záhrebské peklo zomlelo anglického giganta

"Uvidíme, čo Horvy vymyslí, je schopný vytiahnuť nejaké motivačné video či reč z roku 2011,“ vraví Michal Ďuriš, bývalý hráč Viktorie.

Majú radi Slovákov

Dobre si pamätá na to, ako sa z priemerného českého klubu stal šampión a v nasledujúcej sezóne aj účastník skupinovej fázy prestížnej súťaže.

V prvom predkole vyprášil Pjunik Jerevan (4:0 a 5:1) a poradil si aj s dvoma severskými prekážkami – nórskym Trondheimom (1:0, 3:2) i FC Kodaň (3:1, 2:1). Podobne jednoznačne prešla Viktoria do skupiny aj teraz, čo plzenský srdciar Ďuriš dobre vie.

"Neprehrali ani raz. Päťkrát vyhrali a raz remizovali – to o niečom svedčí. Rovnako, ako predtým, ani teraz od nich nikto nečakal postup. Bolo to ako sen.

Išli sme do Ligy majstrov s malou dušičkou a ako outsideri. Postupne sme rástli herne aj mentálne. Vytvorila sa skvelá partia a prišla odmena,“ prelína dve dejové línie.

Michal Ďuriš v drese Viktorie Plzeň. Foto: SITA/AP, Alberto Saiz
Michal Ďuriš Michal Ďuriš v drese Viktorie Plzeň.

Keď Plzni pred jedenástimi rokmi žrebovali súperov, Ďuriš a spol. chceli z prvých dvoch košov čo najsilnejších. Aby si to užili oni na trávniku aj diváci na tribúnach.

A tiež tajne dúfali, že z tretieho dostanú niekoho výkonnostne slabšieho, aby sa pobili aspoň o postup do Európskej ligy.

"My sme mali Borisov a postúpili sme cez neho, ale tento rok mala Plzeň smolu. Všetci traja súperi sú veľmi silní. Bolo by to veľké prekvapenie, keby Plzeň skončila na tretej priečke v konkurencii Bayernu Mníchov, Interu Miláno s Milanom Škriniarom a Barcelony,“ mieni.

Hráč nováčika cyperskej ligy – Karmiotissa – hral aj v Rusku, Grécku či v Banskej Bystrici. Najviac štartov (208) si však pripísal v drese Viktorie. Dal 53 gólov a pridal 17 asistencií.

Futbalové kluby s najdrahšími vstupenkami Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Athletic Bilbao: 39,3 eura.

"Stále mám väzby na Plzeň, hoci som odišiel už dávnejšie. Veľa hráčov tam však už nie je. Fandilo nám vtedy celé Česko i Slovensko. V Plzni majú skvelé skúsenosti so Slovákmi. Platí to aj teraz. Základ kádra vtedy i teraz tvorili českí hráči, doplnení o legionárov,“ pokračuje.

Spomienka na celý život

Späť do roku 2011…

Výkonnostný rozdiel medzi Kataláncami a českým majstrom bol značný. Plzeň prehrala vonku 0:2 a doma 0:4. S milánskym AC však vybojovala doma bod po remíze 2:2 a s Borisovom neprehrala (1:1 doma a 1:0 vonku). Ďurišovi najviac utkveli v pamäti súboje s Barcelonou.

"Bola obhajcom trofeje. V tej dobe mala nabitý káder. Mám na to skvelé spomienky. Pamätám si, že som pri príchode na Nou Camp mal zimomriavky.

Dýcha históriou, nevedel som sa vynadívať. Všetci sme si to užili. Bola to krásna odmena za tvrdú prácu. Hoci sme oba zápasy s Barcou prehrali, mám spomienky na celý život," priznáva.

Francesco Calzona, Jaroslav Šilhavý Čítajte viac Veľké porovnanie. Tréner Slovákov zarobí viac ako Čech, na elitu nemá

Špeciálne momenty si v jeho pamäti rezervoval Lionel Messi – v tom čase už dvojnásobný držiteľ Zlatej lopty.

„Neuveriteľné, čo na ihrisku robil. Je to už jedenásť rokov dozadu, ale už vtedy bol na vrchole. Neskutočný futbalista. Samozrejme, aj ostatní boli výborní, ale Messi vyčnieval,“ vraví presvedčivo.

Čím môže terajšia Plzeň podľa neho prekvapiť trojicu gigantov?

„Pod trénerom Michalom Bílkom mužstvo šliape naplno. Je jednotné, nepríjemné, strojové a výborné v defenzíve. Nerobí chyby, často zápasy vyhrá 1:0. Plzeň má skvelého gólmana, pevnú obranu a vždy nejaký gól dá. Na domácej pôde bude silná. Každý bod, ktorý získa, bude mať cenu zlata,“ uzatvára Ďuriš.

Jedenástka futbalových zurvalcov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Oliver Kahn (Nemecko), brankár
Do súbojov...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň #Michal Ďuriš #fc barcelona