Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šikovnosť či skvelá angličtina. Pracant Dúbravka strpel aj žartík s boxerkami

Devätnásť inkasovaných gólov v základnej skupine Ligy majstrov. Osem od Marseille, šesť od Chelsea, päť od Spartaka Moskva. A aj napriek tomu chlapík, ktorý už vtedy zaujal za hranicami.

31.08.2022 22:00
Chelsea Žilina 9 Foto: ,
Brankár Žiliny Martin Dúbravka (vľavo) vyráža loptu po hlavičke útočníka Chelsea Didiera Drogbu (v strede) v novembri 2010.
debata

Martin Dúbravka robil čo mohol, aby odvrátil debakle MŠK Žilina s veľkoklubmi. Čoskoro by sa mal stať prvým Slovákom, ktorý si oblečie dres jedného z najslávnejších. Manchestru United.

„Rád na tie časy spomínam. Heco určite upútal veľkokluby v dvojzápase so Spartou. Zachytal výborne a aj vďaka jeho výkonom sme postúpili,“ spomína Jozef Piaček, niekdajší kapitán Žiliny, na skvelú žilinskú jazdu spred 12 rokov až do skupinovej fázy Ligy šampiónov.

Nebude spokojný s pozíciou dvojky

V československom súboji o jednu z posledných miesteniek do najlepšej súťaže sveta bol Dúbravka rozdielovým hráčom. V treťom predkole vychytal dve nuly. Na Letnej vyhrali Považania 2:0, doma oslávili postup po výhre 1:0.

Čo treba vedieť o novom trénerovi reprezentácie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Francesco Calzona má 53 rokov a narodil sa v...

"Keď začal chytať za Žilinu, bol veľmi mladý. Mal však kvalitu chuť na sebe pracovať a našťastie aj výborného trénera brankárov Semana. Zlepšoval sa v tréningoch a dokazoval to aj v zápasoch. Neraz nás podržal v ťažkých momentoch.

Ako mužstvo sme získavali istotu a ako obranca som sa mohol spoľahnúť, že uhasí aj prípadnú chybu v zadných radoch," tvrdí Piaček.

Podľa špecializovaného portálu transfermarkt.com s Dúbravkom odohral najviac zápasov zo všetkých spoluhráčov – 97. Piaček o tom netušil, ale v týchto dňoch má dvojnásobnú radosť.

„Veľmi ma teší že som mal za sebou reprezentačnú jednotku, ktorá bude hájiť farby môjho najobľúbenejšieho anglického mužstva,“ teší sa Piaček.

Martin Dúbravka Čítajte viac Spečatené. Dúbravka sa stal posilou Manchestru United

Spoločne vyhrali dva ligové tituly i slovenský pohár. V lete sa spolu stretli v Žiline, kde 39-ročný niekdajší stopér momentálne podniká.

Pri obede prehodili pár slov. O rodine i tom, čo je nové, ale o United vtedy nebolo ani chýru. Nakoniec sa Dúbravka rozhodol, že kývne na životný prestup v 33 rokoch.

„Nakoľko poznám Heca, vedel som, že nebude spokojný s pozíciou dvojky v klube. Ale že pôjde do United? To som nečakal,“ priznáva Piaček.

Kopacia technika, organizácia obrany

Podľa bývalého obrancu Podbeskidzie Bielsko-Biala, Skonto Riga či Zlatých Moraviec Dúbravkovi pomohla aj Žilina.

„V MŠK sa veľa pracovalo na nových metódach. Mali sme na to vytvorené podmienky, ale Maťo už vtedy vedel výborne po anglicky a pracoval individuálne aj po tréningoch,“ pokračuje Piaček.

Žilinčan Jozef Piaček (vľavo) neúspešne bráni... Foto: SITA, AP
Chelsea Žilina 7 Žilinčan Jozef Piaček (vľavo) neúspešne bráni skórujúceho Florenta Maloudu z FC Chelsea.

Dúbravka v Newcastli stratil post jednotky po letnom príchode Angličana Nicka Popea z Burnley. Od príchodu zo Sparty Praha v roku 2018 odchytal Dúbravka za Newcastle 130 stretnutí vo všetkých súťažiach.

Manchester United hľadá skúsenú dvojku k Davidovi De Geovi. Španielovi vyprší riadna zmluva na konci tejto sezóny. Dúbravka by mal prísť na ročné hosťovanie s prípadnou opciou na trvalý prestup za päť miliónov libier.

"Heco dozrel ľudsky aj po športovej stránke. Určite zapadne do akejkoľvek kabíny – ľudsky a aj po športovej stránke.

Vratislav Greško, Peter Dubovský a Martin Škrtel. Čítajte viac Dúbravka už je v Manchestri. Ktorí Slováci sa upísali veľkoklubom?

Má výbornú kopaciu techniku, dobre si organizuje obranu a vie podržať mužstvo v ťažkých momentoch, čo už na ostrovoch veľakrát dokázal. Navyše, má toho za sebou veľmi veľa," dopĺňa Piaček.

A vyťahuje jednu z mnohých vtipných príhod, v ktorých bol aj bažant Dúbravka terčom žartov zo strany starých žilinských mazákov…

"Ako v každej kabíne tak aj v našej starší hráči robili mladším zle. Myslím, že aj Heco si pamätá, ako sme im natreli boxerky hrejivou emulziou.

Následne sa im spodné partie pekne nahriali. Veľmi nepríjemná vec," uzatvára Piaček s humorom.

Slovenskí futbalisti v európskych veľkokluboch Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
28. Stanislav Lobotka - SSC Neapol, 2020 - dodnes

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Manchester United #Martin Dúbravka #Jozef Piaček