Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekliati diabli. Impérium dostáva jednu ranu za druhou

Takmer tri desaťročia v ňom vládol tvrdou škótskou rukou. A z klubu, ktorý sa márne snažil dominovať v anglickej lige, vytvoril európsky gigant. Dnes z práce Sira Alexa Fergusona neostalo v Manchestri United takmer nič.

12.08.2022 09:30
236915582 Foto:
Už je to deväť rokov, čo naposledy futbalisti Manchestru United zodvihli nad hlavu trofej za víťazstvo v Premier League.
debata

Alex Ferguson sa s trénerskou lavičkou v Manchestri United rozlúčil veľkolepo – ziskom majstrovského titulu v sezóne 2012/2013. V tabuľke Premier League pritom „červení diabli“ pokorili mestského rivala Manchester City o priepastných jedenásť bodov.

Bola to posledná, dovedna 38. trofej, ktorú Ferguson vybojoval pre United počas 26-ročnej éry. Vďaka netradičným metódam, správnemu výberu hráčov, trénerským schopnostiam či prirodzenej charizme, vytvoril na Old Trafforde stroj na získavanie titulov a jeden z najlepšie zarábajúcich klubov na svete.

Brian Clough Čítajte viac Závan 70. rokov. Nottingham kedysi prevrátil futbalové Anglicko naruby

Pred odchodom do trénerského dôchodku si mnohí kládli otázku, ako sa s tým slávny klub vyrovná. Začínajúca futbalová sezóna 2022/2023 je jubilejnou desiatou, do ktorej vstúpili United bez ikony na lavičke. To, čo sa deje v niekdajšej pýche anglického futbalu, si mnohí nepredstavovali ani v tých najtemnejších scenároch.

Nekonečné hľadanie „Určite chcem pokračovať v tradícii Manchestru United, ale klubu musím vtlačiť aj vlastnú pečať,“ toto boli úvodné slová prvého Fergusonovho nástupcu Davida Moyesa. Začal pritom sľubne: Po dvoch góloch Robina van Persieho a triumfe 2:0 nad Wiganom vybojoval hneď v prvom zápase trofej – anglický Superpohár.

No v lige doviedol tím iba na siedme miesto, čo bolo najhoršie umiestnenie za dvadsaťštyri rokov. Navyše, Manchester si nevybojoval miestenku do žiadneho z európskych pohárov. Moyesa po dvoch sezónach nahradil Holanďan Louis van Gaal. A hoci sa ani jemu nepodarilo vrátiť diablov na špicu, doviedol mužstvo aspoň k víťazstvu v Anglickom pohári. Azda najbližšie k ére veľkého Sira Alexa bol José Mourinho. Hra mužstva pod jeho vedením síce nebola atraktívna, no United triumfoval v Európskej lige, Ligovom pohári aj Superpohári.

Priblížil sa Fergusonovi? Aj z pohľadu percentuálnej úspešnosti víťazných zápasov sa Fergusonovi najviac podobal. Škótsky velikán dosiahol 59,67-percentnú úspešnosť, Mourinho 58,33.

David Hancko Čítajte viac Prestup je na spadnutie, píšu Česi. Hancko odchádza zo Sparty za riadny balík

Vedeniu nevyšiel ani plán s kedysi mimoriadne populárnym útočníkom Ole Gunnarom Solskjaerom. Na lavičke vydržal dva roky a 11 mesiacov, čo je najdlhšie obdobie zo všetkých Fergusonových nástupcov. Trofeje sa však nedočkal.

Za deväť rokov od odchodu legendárneho kouča sa na horúce kreslo posadilo osem trénerov (vrátane dočasných Giggsa a Carricka). Tým posledným je Erik ten Hag, ktorý svoju práve len odštartoval. No neúspešné lákanie hviezd na prestupovom trhu, či šokujúca prehra 1:2 s Brightonom v 1. kole, nenasvedčujú, že by „loď“ nabrala správny kurz.

Škandál odchovanca klubu Trénerské výmeny a neúspešné výsledky nie sú jediným zdrojom blednutia slávnej značky. Na titulky britských médií ju v negatívnom svetle dostávajú napríklad aj prešľapy súčasných či bývalých hviezd. Koncom januára zadržala polícia odchovanca United Masona Greenwooda pre podozrenie zo znásilnenia a napadnutia.

Pavel Kováč, Oumar Diaby Čítajte viac Olympiakos? Životný krok. Keď to však nešlo, lietali kamene

Prišla si poňho na základe fotografií, videa a zvukových nahrávok, ktoré na instagrame zverejnila jeho bývalá priateľka. Klub takmer okamžite vyradil futbalistu z kádra. Po dvoch dňoch vo väzbe Greenwooda prepustili na kauciu a odvtedy je vyšetrovaný na slobode. Malý posun v prípade nastal koncom júna, keď hráča vypočula polícia, ktorá o prípade odmieta informovať. Aj keď existuje možnosť, že Greenwood je nevinný, tieto podozrenia vrhajú zlé svetlo na čoraz viac kritizovaný klub.

Legenda v problémoch K dobrému menu United neprispieva ani prebiehajúci súdny proces s klubovou legendou a chvíľu aj hlavným trénerom Ryanom Giggsom. Muž, ktorý je rekordérom v počte odohratých zápasov za červených diablov, sa postavil pred súd a je obvinený z manipulatívneho a násilného správania a z napadnutia expriateľky Kate Grevillovej i jej sestry.

Najbizarnejšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Na tomto štadióne hráva miestny Voždovac...

Za éry Fergusona bol pritom Giggs modlou, vzorovým hráčom a príkladom klubovej vernosti. Napokon, v červenom drese odohral plných dvadsaťtri sezón. Dnes mu za vážne obvinenia hrozí až päť rokov za mrežami a strata sympatii státisícov fanúšikov, ktorí ho dlhé roky zbožňovali. Čo sa to deje v Manchestri? Pre porovnanie – najväčším škandálom za Fergusona bol výstredný čin Erica Cantonu, ktorý prekročil bariéry a počas zápasu na pôde Crystal Palace kopol do fanúšika. Tento incident sa pred súd nedostal, Cantona si však pol roka nezahral.

V jame levovej Okrem spomínaných škandálov a nevýrazných letných posíl dostal ten Hag do vienka aj trucujúceho Cristiana Ronalda. Päťnásobný najlepší futbalista sveta chcel opustiť klub, lebo nehrá v Lige majstrov. Vedenie Manchestru sa ho nemieni zbaviť.

Podľa britských médií však už Ronaldo nefiguruje v ten Hagových plánoch. Minimálne nie v základnej zostave. United majú deväť rokov od konca svojej najslávnejšej éry veľa problémov. Ktovie, čo si o tom všetkom myslí na tribúne často prítomný Alex Ferguson.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Manchester United #Premier League #Alex Ferguson #Ryan Giggs #Mason Greenwood