Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Príchod Lena som čakal. Je na mne, aby som zostal jednotkou

Výraznou mierou sa pričinil o veľké prekvapenie 1. kola anglickej Premier League. Brankár slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Rodák (25) bol oporou Fulhamu pri sobotňajšej remíze 2:2 s Liverpoolom.

08.08.2022 21:59
Marek Rodák Foto: ,
Slovenský brankár Fulhamu Marek Rodák v súboji proti Liverpoolu.
debata

V úvodnom zápase novej sezóny dostal dôveru rovnako ako pred dvoma rokmi, keď londýnsky klub postúpil medzi elitu. Vtedy v ouvertúre podľahol Arsenalu (0:3). Potom však zostal na lavičke a kryl chrbát hviezdnemu Alphonsovi Areolovi.

Aj teraz ho čaká boj o pozíciu medzi tromi žrďami. Jeho konkurentom bude nemecký reprezentant Bernd Leno, ktorého Fulham získal len minulý týždeň. „Verím, že sa história nebude opakovať a zostanem jednotkou,“ vraví rodák z Košíc.

Získaný bod je v poriadku alebo sa máli?

Pred zápasom sme si povedali, že ho berieme. Dvakrát sme viedli, ale nedokázali sme to udržať. Škoda, ale na druhej strane sme potrápili jedno z najlepších mužstiev v lige. Je to skvelý výsledok – pre nás i divákov.

Čím ste súperovi najviac podkúrili?

Prekvapili sme ho. Boli sme aktívni a drzí. Bojovali sme a nedali mu toľko šancí, ako si myslel. Nesedelo mu to. Samozrejme, Liverpool má výborných hráčov a nakoniec si nejaké príležitosti vypracoval.

Marek Rodák Čítajte viac Prekvapenie na úvod. Nováčik s Rodákom v bránke ukradol body Liverpoolu

Brankár si musí dobre postaviť aj žrde. Vám sa to podarilo…

Veru, dva razy ma zachránili. Aj kúsok šťastia treba, keď chcete zabodovať s výborným súperom. Na druhej strane, aj my sme nastrelili jednu žrď.

Raz ste hviezdnemu útočníkovi Darwinovi Nunézovi zakončenie pätičku vychytali, druhýkrát vás už prekonal. Čo je úlohou brankára, keď súper pred ním zakončuje z jedného-dvoch metrov?

Platí pravidlo, že musíte zabrať čo najviac priestoru. Tesne pred prvým inkasovaným gólom to na mňa vyskúšal raz, ale vychytal som ho. Druhý raz to nevyšlo. Smolu sme mali aj pri druhom góle. Tam sa lopta poodrážala rovno k Salahovi. Robil som, čo sa dalo, ale nezabránil som tomu.

Je remíza dobrý odrazový mostík do ďalších zápasov?

Bod je cenný, ale v sobotu potrebujeme znova predviesť kvalitný výkon proti Wolverhamptonu. Ak sa chceme v lige udržať, musíme s takýmito súpermi bodovať. Bude to však ťažké. Hráme vonku, súperi nám nedajú body zadarmo. Ak budeme hrať ako s Liverpoolom, neobávam sa.

Pred dvoma rokmi ste chytali proti Arsenalu v prvom dueli Premier League. Prehrali ste 0:3. Bol tento výkon lepší?

Určite, herný prejav i výsledok boli lepšie. Viac som si aj zachytal, bol som v hre. Pomohli mi skúsenosti spred dvoch rokov. Som aj starší, pokojnejší. Na tlak som sa lepšie pripravil.

Najurážanejší futbalisti Premier League Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. David de Gea (Manchester United): 1394...

Niektorí brankári sú najradšej, keď sa o tom, že pôjdu do bránky, dozvedia v dostatočnom predstihu. Iným to stačí aj v deň zápasu. V akej kategórii ste vy?

Som radšej, keď to viem čo najskôr. Dokážem sa na zápas i súpera pripraviť mentálne a v predstihu.

Kedy vám kouč Marco Silva oznámil, že budete chytať proti Liverpoolu?

Deň pred zápasom.

Ako vyzerá príprava brankára Premier League na súboj proti vicemajstrovi?

Pozerám si nejaké videá, posielajú nám aj zostrihy s tým, ako útočníci riešia jednotlivé situácie. Čo radi robia, kam zakončujú či kde strieľajú pokutové kopy. Nie je to však len o tom, sledujeme aj ich pohyb.

Očakávali ste, že rovnako ako pred dvoma rokmi budete bojovať o pozíciu jednotky so silným konkurentom?

Tréner Silva mi po postupe z druhej ligy povedal, že bude chcieť tím vystužiť na všetkých postoch vrátane môjho. Príde mi to logické. Hráme najlepšiu ligu a chceme sa v nej udržať. Zdravá konkurencia je dôležitá. Musíme makať a nič nevypustiť. Prišiel Leno a je na mne, aby som zostal jednotkou.

sablona_sport Mohlo by Vás zaujímať Súťaž: Vychytané leto s Pravdou. Nahraj najlepšie skóre a vyhraj 250 € poukaz na nákup cyklo doplnkov od NAJŠPORT.

Ako ste prijali správu o novom konkurentovi?

Zažil som tu už mnohé situácie. Rovnako ako pred dvoma rokmi sa klub snaží udržať v lige. Posunulo to aj mňa – výkonnostne aj ľudsky. Beriem to teraz viac športovo ako vtedy.

Prehodili ste s Nemcom pár slov?

Len sme trochu podebatovali v kabíne. Vyzerá, že je to dobrý chlapec.

Dá sa od brankára, ktorý je nemeckým reprezentantom, niečo naučiť alebo si skôr razíte vlastný štýl?

Určite sa dá od každého hráča či trénera vziať niečo pozitívne. Bola by pre mňa škoda, keby som to nevyužil. Kopírovať však nikoho nechcem. Leno odchytal veľa zápasov za Arsenal či Nemecko, je to dobrý brankár.

Ján Kocian Čítajte viac Choď do kelu, arrivederci! Naštvaný Kocian vyhodil z tímu legionára

Vypýtali ste si miesto v bránke výkonom proti Liverpoolu aj v nasledujúcom stretnutí?

Dúfam, že áno.

Ak by sa zopakoval rovnaký scenár spred dvoch rokov, zvažovali by ste hosťovanie či prestup?

Určite chcem chytať, a nie vysedávať na lavičke. Takže áno – ak by takáto situácia nastala, budem riešiť svoju budúcnosť. Nevyhýbam sa žiadnej alternatíve, kde by som mohol byť jednotkou.

Ďalšia vec je, že si Fulham povie – máme dvoch kvalitných brankárov a žiadneho nepustíme preč. Verím však, že zostanem jednotkou. Spolu so záchranou Fulhamu v Premier League je to môj hlavný cieľ.

Debatujete s otcom Markom, niekdajším brankárom, o vašich výkonoch?

Áno, pravidelne. Pochváli ma, ale aj pokarhá. Dáva mi informácie o útočníkoch, upozorňuje ma na to, čo som možno mohol spraviť lepšie. Sú to cenné informácie a beriem od neho aj kritiku.

Britain Soccer Premier League Čítajte viac Suchý trávnik? Rodákov klub výstižne reagoval na Kloppove ponosy

Málokto má poruke človeka, ktorý vie, ako to v bránke chodí. Veľmi mi pomáha. Odmalička som ho sledoval, bol mojím vzorom. Dám na jeho rady.

Sledovali ste ako chlapec aj iných slovenských brankárov okrem otca?

Najmä tých reprezentačných, ale konkrétneho obľúbenca nemám.

Keď sme pri reprezentácii, registrujete výber nového trénera?

Priznám sa, že vôbec. Sústreďujem sa na svoje pôsobenie vo Fulhame. Kompetentní ešte nikoho nevybrali. Keď sa to stane, dozvieme sa viac.

Špekuluje sa najmä o Francescovi Calzonovi. Páčila by sa vám myšlienka, že by slovenský tím viedol Talian?

Nepoznám ho, takže ťažko povedať, či by to do budúcna pomohlo. Uvidíme, ako to dopadne.

Najbizarnejšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Na tomto štadióne hráva miestny Voždovac...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #FC Liverpool #FC Fulham #Marek Rodák