Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf Šachtaru o dopadoch vojny na futbal: Dejú sa strašné svinstvá

Kvôli ruskej agresii prišiel Šachtar Doneck v roku 2014 o štadión. Napriek tomu v krajine dominoval. Až do februára 2022. "Teraz si musíme siahnuť na absolútne dno," povedal výkonný riaditeľ klubu Sergej Palkin.

28.06.2022 08:30
Kapitán Šachtaru Doneck Taras Stepanenko. Foto:
Kapitán Šachtaru Doneck Taras Stepanenko.
debata (2)

Keď pred ôsmimi rokmi zasiahli modernú Donbass Arenu dve ruské rakety, pre Šachtar Doneck sa úplne všetko zmenilo. Klub sa presunul do Ľvova, Charkova a napokon skončil v Kyjeve.

„Prišli sme o štadión a nikoho to netrápilo. A teraz môžu všetci vidieť dôsledky. Domáce zápasy pre nás neexistujú a nikto si nevie predstaviť, aké to je,“ uviedol Palkin.

Ten je šéfom Šachtaru už dlhých 18 rokov. Počas nich získalo mužstvo 12 ligových titulov, osem národných pohárov, Pohár UEFA aj európsky Superpohár. Najprv prišiel o domov a teraz prichádza o hráčov.

Gareth Bale sa dohodol na 12-mesačnej zmluve s FC Los Angeles. Čítajte viac Aj Rusnák zarobí v USA viac. Plat exhviezdy Realu rapídne padol

„Každý chce využiť našu zložitú situáciu. Najviac agenti hráčov, ktorí klubom nahovárajú, že zmluvy ich klientov so Šachtarom budú kvôli vojne neplatné. Takže nech neplatia nám, ale rovno im. Dejú sa strašné svinstvá,“ skonštatoval výkonný riaditeľ.

Situáciu, keď môžu futbalisti ukrajinského klubu odchádzať zadarmo spôsobila deklarácia FIFA z 21. júna 2002. Vďaka nej môžu všetci cudzinci na jeden rok jednostranne prerušiť pracovné zmluvy.

„Ukrajinským klubom toto rozhodnutie veľmi ublíži. Naopak agenti na ňom zarobia. Komu končí na budúci rok zmluva, bude už teraz voľným hráčom,“ posťažoval sa Palkin.

SR Futbal ME19 A Skupina Čítajte viac Málo motivácie v boji o MS? Musia to zvládnuť aj na jednej nohe

FIFA svoj krok obhajovala tým, že futbalisti sú v zmluvnom vzťahu slabšou stranou, ktorú je potrebné chrániť. „Nikto ich nemôže nútiť, aby sa vrátili do krajiny, kde zúri vojna. Nikto nemôže futbalu garantovať bezpečnosť v tejto desivej vojne,“ povedala agentka a právnička Malle Koidová.

Ukrajinské kluby by chceli v auguste odštartovať nový ročník najvyššej súťaže, na ktorý dostali povolenie aj od vlády. Hrať na Ukrajine sa však zdá byť riskantné. Jednou z možností je využívať štadióny v Poľsku a Maďarsku, ktoré ponúkli svoje stánky ukrajinským klubom.

Najdrahšie prestupy roka v tomto tisícročí Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
2000 Luis Figo - Portugalsko * Cena za hráča:...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Šachtar Doneck #vojna na Ukrajine