Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Premier League nie je anglická. Tretina klubov patrí miliardárom z USA

Už dekády jej patrí honor najbohatšej ligy sveta a na jej kluby poľujú investori a budúci majitelia z každého kúta planéty. No v Premier League tomu nebolo vždy tak.

07.06.2022 07:30
Priaznivci londýnskeho Arsenalu dlhodobo... Foto:
Priaznivci londýnskeho Arsenalu dlhodobo žiadajú odchod amerického majiteľa Stanleyho Kroenkeho.
debata (1)

Prvým cudzincom medzi vlastníckou smotánkou bol egyptský biznismen Mohamed Al-Fayed – otec Dodiho Al-Fayeda, ktorý v roku 1997 zahynul pri tragickej autonehode v Paríži s princeznou Dianou. Patril mu FC Fulham, ktorý ako nováčik štartoval v Premier League v sezóne 2001/02. No za dve desaťročia sa vlastnícke pomery v súťaži výrazne pomenili.

Vladimír Weiss. Čítajte viac Posledný mesiac vo funkcii? Weiss chýbal na prvom tréningu Slovana

Kým na začiatku tisícročia bol zahraničný majiteľ unikátom, dnes je to naopak. Domáci vlastníci sa stávajú ohrozeným druhom. Za všetko hovorí fakt, že naposledy získal titul pod dohľadom anglických majiteľov Arsenal pred 18 rokmi. Najväčší balík akcií „kanonierov“ vtedy kontrolovala dvojica David Dein a Danny Fiszman.

Ďalší Američan na palube
No nebol to Al-Fayed, ktorý spustil lavínu príchodu zahraničných miliardárov do Premier League. Odštartoval ju až vstup ruského oligarchu Romana Abramoviča do Chelsea pred sezónou 2003/04. Po ňom nasledoval príchod americkej rodiny Glazerovcov do Manchestru United a ďalších miliardárov z USA – Johna Henryho do FC Liveprool či Stanleyho Kroenkeho do Arsenalu.

V súčasnosti je z 38 osôb a spoločností vo vlastníckych štruktúrach klubov z Premier League až 13 zo Spojených štátov a len osem z Anglicka. Posledným Američanom, ktorý vstúpil medzi vlastnícku elitu na ostrovoch, sa minulý týždeň stal Todd Boehly s konzorciom Clearlake Capital.

Todd Boehly, vlastník Chelsea FC. Foto: SITA/AP, Frank Augstein
3. Todd Boehly Todd Boehly, vlastník Chelsea FC.

Po 19 rokoch nahradil v Chelsea Abramoviča, ktorý musel klub predať po tom, čo sa jeho meno objavilo kvôli invázii na Ukrajinu na britskom sankčnom zozname.

„Chceme, aby boli fanúšikovia na klub hrdí. Našim cieľom je rozvíjať mládežnícke tímy, získavať najväčšie talenty, dlhodobo investovať a stavať na pozoruhodnej úspešnej histórii Chelsea," uviedol v stanovisku Boehly. A so spoločníkmi budú mať čo robiť, aby aspoň zopakovali triumfy klubu za Abramovičovej éry.

V rokoch 2003 až 2022 vybojovala Chelsea päť titulov v Premier League, rovnaký počet víťazstiev v FA Cupe, dvakrát sa tešila z trofeje v Lige majstrov a dvakrát v Európskej lige UEFA. V rebríčku najbohatších majiteľov anglických klubov sa Boehly a Clearlake Capital zaradili na tretie miesto.

maďarsko, anglicko, deti Čítajte viac Choré gény. Do maďarských detí sa pustili aj Američania

Vyšším majetkom disponujú len vlastníci Manchestru City (Abu Dhabi United Group) a najmä Newcastlu United (Verejný investičný fond Saudskej Arábie).

Petrodoláre z Blízkeho východu, diel druhý
V posledných rokoch bola pozícia najbohatšieho majiteľa neotrasiteľná. Od roku 2008 patrila spoločnosti Abu Dhabi United Group, ktorá vstúpila do Manchestru City. A petrodoláre, ktoré preň zabezpečil jej šéf šejk Mansúr bin Zaíd Al Nahján, urobili z priemerného tímu v Anglicku dominantné mužstvo na ostrovoch.

Dôkazom toho je šesť titulov v Premier League za posledných 11 rokov. Do ligy miliardárov však vlani v októbri razantne vkročil Verejný investičný fond Saudskej Arábie, ktorý kúpil Newastle United. Samotný fond má hodnotu vyše 376 miliárd eur a pri ňom vyzerajú aj doterajší najbohatší majitelia Manchestru City či Chelsea ako chudobní príbuzní.

Yasir Al-Rumayyan má pod palcom Verejný... Foto: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia
1. Yasir Al-Rumayyan Yasir Al-Rumayyan má pod palcom Verejný investičný fond Saudskej Arábie, ktorý vlani vstúpil do Newcastlu United.

Newcastle, v ktorom už štyri roky chytá slovenský brankár Martin Dúbravka, sa po slabšej jeseni s prehľadom udržal v najvyššej súťaži. A očakáva sa, že v letnom prestupovom období bude míňať rekordné čiastky na nové posily.

Česť domácich zachraňuje Tottenham
Aj keď z 38 majiteľov v štruktúrach klubov je 8 Angličanov, zväčša majú podiely v tímoch, ktoré patria do horšej polovice tabuľky a nemajú šancu konkurovať top mužstvám z najlepšej šestky. Jedinou výnimkou je 85-ročný Joseph Lewis, ktorému patrí 60 percent akcií v Tottenhame Hotspur, 25 precent v ňom vlastní ďalší Angličan a zároveň výkonný riaditeľ Daniel Levy.

Napriek tomu, že už desaťročie patrí klub k absolútnej špičke v Premier League, nie a nie vybojovať niektorú z trofejí. V sezóne 2016/17 skončil v ligovej sezóne na 2. mieste a v roku 2019 si dokonca zahral vo finále Ligy majstrov.

Česko, futbal Čítajte viac Toto nie je gól! Česi sa sťažujú, vzali im rozhodcovia výhru nad Španielmi?

V ňom napokon v anglickom derby nestačil na Liverpool 0:2. Mužstvo vedené dlhoročným kapitánom Harrym Kaneom je už terčom vtipov fanúšikov a synonymom neúspechu na futbalových trávnikoch.

Až sa zdá, že domáci majitelia sú pre ambiciózny klub prekliatím. Nový a pozitívny impulz do Tottenhamu vniesol taliansky tréner Antonio Conte, vďaka ktorému skončil v poslednom ročníku na 4. mieste a po dvojročnej odmlke si opäť zahrá Ligu majstrov.

Česká stopa v Premier League
Slovenského boháča by ste medzi majiteľmi klubov Premier League hľadali márne. No susedné Česko tam od novembra 2021 jedného má. Je ním vlastník Sparty Praha a jeden z najbohatších Čechov Daniel Křetinský. Za približne 175 miliónov eur získal 27 percent akcií West Hamu United a stal sa druhým najsilnejších akcionárom.

Najbohatší majitelia v anglickej Premier League Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Matthew Benham - Anglicko, Brentford FC...

Viac, konkrétne 39 percent, patrí waleskému biznismenovi Davidovi Sullivanovi. "Som rád, že som dostal možnosť podieľať sa na úspešnej budúcnosti tohto klubu. Cítim sa poctený tým, že môžem pomôcť a nadviazať na hrdé tradície tohto veľkého klubu,“ uviedol Křetinský po tom, čo získal vyše štvrtinový podiel vo West Hame.

Britské médiá vtedy informovali, že nákup 27 percent akcií klubu bol v prípade českého podnikateľa len prvým krokom. Podľa nich má v pláne prevziať kontrolný balík – čiže viac ako 50 percent akcií West Hamu.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Premier League #majitelia