Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barcelona je na ceste do pekla. Červené čísla sú čoraz obludnejšie

Najvyššia španielska futbalová súťaž La Liga zverejnila aktualizované platové stropy pre všetky kluby dvoch najvyšších súťaží.

15.03.2022 10:50
FC Barcelona Foto: ,
Radosť hráčov Barcelony.
debata

Katalánci sa ako jediní nachádzajú v negatívnych číslach, ich platový strop je po aktualizácii alarmujúci, pretože z 97,94 milióna eur klesol na –144,35 milióna eur. Informovala agentúra AP.

V Španielsku sa na rozdiel od iných európskych súťaží uplatňuje platový strop, ktorý je známy napríklad z amerických súťaží v kolektívnych športoch NHL či NFL. Má zabrániť tomu, aby sa kluby dostali do finančných problémov či dokonca bankrotu.

Každý klub má mzdový strop vypočítaný individuálne, na základe niekoľkých faktorov, ktoré zahŕňajú výnosy, náklady a dlhy. Strop je následne úmerný zhruba 70 percentám príjmov klubu.

La Liga zverejnila aktualizovaný platový strop a Barcelona sa nachádza v mínuse 144 miliónov eur. V lete tak môže mať obrovské problémy, ktoré nebude ľahké vyriešiť. Vinou obrovskej krízy „Blaugranas“ vedenie La Ligy znížilo strop Barcelony najprv v roku 2019 zo 670 miliónov eur na 385 miliónov eur.

To však nestačilo a v lete liga zredukovala barcelonský strop na 97 miliónov eur. Katalánskemu klubu tento krok znemožnil podpísať Argentínčana Lionela Messiho. Na druhej strane Gerard Piqué, Jordi Alba, Sergio Busquéts a Sergi Roberto v klube zostali, ale museli si drasticky znížiť platy.

Lionel Messi Čítajte viac Messi, odíď. Hnev fanúšikov Paríž St. Germain po vypadnutí stúpa

Prezident FC Barcelona Joan Laporta akoby na platový strop úplne zabudol. V zimnou prestupovom období privádzal na Camp Nou jedného hráča za druhým. Postupne prišli Dani Alves, Ferran Torres, Pierre-Emerick Aubameyang a Adama Traoré. Negatívny platový limit pre Barcelonu znamená, že sa bude musieť veľmi snažiť, aby si v lete mohla dovoliť kúpiť napríklad Nóra Erlinga Haalanda.

Lídrom je Real Madrid, ktorého finančná stránka je ukážková. Strop má nastavený na 739 miliónov eur, v zime klub neutratil ani euro, teda zostal na rovnakom mieste.

Vo skvelej finančnej kondícii je aj FC Sevilla, ktorý si drží platový strop na 200 miliónoch eur. Tretie Atlético Madrid má nastavený strop na 161 miliónov eur.

Lionel Messi Čítajte viac Messi je žoldnier a podvodník! Exhráč PSG tvrdo naložil aj Neymarovi

Standings provided by SofaScore LiveScore
debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #fc barcelona