Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diabli sa trápia. Kto ich vytiahne z pekla?

Zasadol do kresla, kamera zapnutá. Po väčšinu času mal vážnu tvár, ale potom prišlo aj na slzy. Uvedomil si, že premárnil šancu, ktorá prichádza raz za život.

23.11.2021 15:30
Anglicko Futbal Premier League 6. kolo ronaldo Foto: ,
Z nevýrazných výkonov Manchestru United je sklamaná aj najväčšia hviezda tímu Cristiano Ronaldo.
debata

Rozlúčkový rozhovor Oleho Gunnara Solskjaera pre klubovú televíziu Manchestru United akoby sumarizoval jeho trénerskú kariéru na Old Trafforde.

Nórsky kouč pôsobil rázne a profesionálne, ale keď prišlo na lámanie chleba, došli mu odpovede a riešenia – presne ako na trávniku.

Ole Gunna Solskjaer, Cristiano Ronaldo Čítajte viac Ronaldo prehovoril o Solskjaerovom konci. Zmarí Zidanov príchod manželka?

Aj preto zakončil trojročné pôsobenie na lavičke MUFC bez zisku trofeje. V histórii úspešného klubu sa to naposledy „podarilo“ Frankovi O'Farrellovi pred 50 rokmi.

Nepomohol ani Ronaldo

Máj 1999, finále Ligy majstrov.

Manchester prehráva s Bayernom Mníchov 0:1, do konca duelu zostáva desať minút. Kouč United Alex Ferguson zariskuje a do hry posiela svojho žolíka z lavičky Solskjaera.

„Zabijak s detskou tvárou“ ho nesklame. Po vyrovnávajúcom presnom zásahu Sheringhama skóruje v tretej minúte nadstaveného času a červení diabli oslavujú zisk trofeje.

„Najkrajší zážitok v mojej doterajšej kariére. Za tento klub by som bol ochotný položiť aj vlastný život,“ rozplýva sa Nór po víťaznom obrate.

Futbaloví hrdinovia 90´: Takto vyzerajú dnes Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Gheorghe Hagi (56) - je bývalý rumunský...

Strih a posun o dve dekády neskôr.

United sa výsledkovo trápia a pod vedením Josého Mourinha predvádzajú nevýrazné výkony. Portugalčan na to doplatí stratou funkcie hneď skraja sezóny 2018/19.

Kompetentní sa opäť obrátia na Solskjaera, aby ich zachránil. Angažovanie bývalého zverenca kvituje aj Ferguson, ktorý v ňom vidí svojho nasledovníka. Lenže nie všetci sú rovnakého názoru.

„Nemá dostatok skúseností, aby viedol veľký klub. Trénoval len doma v Nórsku, s Cardiffom zostúpil do nižšej súťaže. Rád sa budem mýliť, ale podľa mňa to nie je dobrý krok,“ dvíha varovný prst ikona Manchestru Roy Keane.

Nasledujúce tri sezóny ukázali, že mal pravdu.

zlatan ibrahimovič Čítajte viac Udrel som ho úmyselne. A nehanbím sa za to, odkazuje Zlatan

Označiť Solskjaera za prepadák by bolo prehnané, veď s mužstvom dokráčal v lige k druhej priečke a v Európskej lige tesne prehral vo finále. Lenže ako tréner nedokázal to hlavné – vnútiť mužstvu víťaznú mentalitu.

Nepomohli ani špičkové posily vrátane Cristiana Ronalda. Návrat hviezdneho Portugalčana na severozápad Anglicka Solskjaerovi ešte viac priťažil.

„Tlak, ktorý už predtým nevedel zvládať, sa zvýšil. Pracovať s najlepšími futbalistami sveta vyžaduje kombináciu viacerých schopností. Ole mal niektoré, ale nie všetky,“ myslí si legenda United Bryan Robson.

Šanca pre Pochettina

Päť prehier z uplynulých siedmich zápasov, debakle od Liverpoolu či Manchestru City. United sú na tom výsledkovo zle a po mentálnej stránke ešte horšie.

Najlepšie zarábajúci futbalisti v PL 2021/22 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Mo Salah (FC Liverpool) - 257 500 € za týždeň.

Vedenie klubu teraz hľadá odvážlivca, ktorý vytiahne mužstvo z krízy. Viacerí už ponuku na obsadenie horúcej stoličky odmietli.

„To má byť nejaký žart? Vediem najlepšie mužstvo planéty, k dispozícii mám 5-tisíc hráčov, z ktorých môžem vybrať. O inú funkciu nemám záujem,“ reagoval kouč španielskej reprezentácie Luis Enrique, ktorého médiá rýchlo označili za jedného z top kandidátov.

United povedal nie aj Zinedine Zidane, ktorý v máji ukončil druhé pôsobenie v Reale Madrid.

„Teraz sa na to necíti. Ale ako zvykne s obľubou vravieť – nikdy nehovor nikdy,“ prezradil pre BBC zdroj blízky Francúzovi.

Ole Gunnar Solskjaer Čítajte viac Pohár trpezlivosti pretiekol. Solskjaer dostal padáka

Šanca, po ktorej túžil už vtedy, keď viedol londýnsky Tottenham, sa tak ponúka Mauriciovi Pochettinovi. Argentínčan momentálne šéfuje lavičke Paríža Saint-Germain, ale jeho ambície boli vždy vyššie ako francúzska Ligue 1.

„Pochettino by odišiel okamžite, ale vedenie PSG ho odmieta uvoľniť. Nechce meniť trénera v strede sezóny. Ak ho pustí, tak až v lete 2022,“ píše francúzsky L'Equipe.

Mužstvo vo včerajšom zápase Ligy majstrov na ihrisku Villarrealu (skončil sa po uzávierke vydania) viedol Michael Carrick. Bývalý hráč United doteraz pôsobil ako jeden zo Solskjaerových asistentov.

Zostane na lavičke v pozícii šéfa do konca sezóny alebo americkí majitelia United vytiahnu z rukáva nečakaný tromf? Fanúšikovia MUFC sa zhodujú, že obe možnosti majú od ideálu veľmi ďaleko.


Standings provided by SofaScore LiveScore
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #tréner #anglicko #Manchester United