Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odložil kľučky, stal sa predátorom. Bude z Ronalda futbalový Jágr?

Osemkrát schádzali z ihriska po bezgólovej remíze. K tomu pridali aj ďalších päť nerozhodných výsledkov. Štyri razy podľahli o gól. V drvivej väčšine prípadov opúšťali trávnik so sklonenými hlavami. Pre Manchester United je to až príliš veľa bodových strát.

03.11.2021 19:00
Anglicko futbal LM 3. kolo F Manchester United... Foto: ,
Cristiano Ronaldo.
debata

Odkedy v júni 2013 z klubu odišiel Alex Ferguson, je ich viac, ako si priaznivci anglického futbalového klubu predstavovali. Zdá sa však, že našli niekoho, kto ich z ťažkých čias vytiahne. A pomôže im tesné stretnutia dotiahnuť do víťazného či aspoň remízového konca.

„Teraz to pripomína neporiadok, ale som zvedavý, kde bude Manchester United o rok. Predpokladám, že nás príjemne prekvapia. Možno vďaka Cristianovi Ronaldovi túto nie najlepšiu fázu ukončia a odrazia sa k ďalšej. Krajšej a úspešnejšej,“ vraví útočník Trenčína Erik Jendrišek.

Priťahuje k sebe loptu

Od Ronalda je o rok a pol mladší. S úžasom sleduje, ako hrajúca legenda ťahá Manchester z prekérnych situácií. Napríklad aj z tej utorkovej. United v Bergame prehrávali 0:1 i 1:2. Atalanta bola veľmi blízko k veľkému víťazstvu.

Štvrtý zápas skupinovej fázy Ligy majstrov však nedotiahla do úspešného konca. Dva razy neubránila Ronalda a prišla o dva body. Tridsaťšesťročný útočník udrel v nastavených časoch oboch polčasov. V prvom prípade zakončil brilantnú akciu, v druhom vyrovnal po strele k vzdialenejšej žrdi.

Uniknuté výsledky Zlatej lopty 2021 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Riyad Mahrez (Manchester City).

„Verí si v kritických momentoch. Má silné ego i charizmu. Vďaka tomu môže strhnúť aj spoluhráčov,“ tvrdí Jendrišek.

Szilárd Németh väčšinu stretnutia zmeškal. Záver však stihol…

„A to stačilo,“ smeje sa niekdajší útočník Middlesbrough. „Neprekvapilo ma, že to trafil. Je vynikajúci. Možno mal trochu šťastie, lebo mu to k nohe prišlo tak, že mohol zakončiť z prvej. Trafil to však parádne, klobúk dole.“

Ronaldo úradoval už aj v predošlých súbojoch Ligy majstrov. Pred dvomi týždňami v 81. minúte zariadil výhru nad Bergamom 3:2, koncom septembra stanovil na konečných 2:1 proti Villarrealu v 96. minúte.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Prví osemfinalisti sú známi. Ronaldo opäť udrel v závere a zachránil bod

„Je to muž momentu. Vtedy sa ukazuje jeho sila. Chce prekonávať limity a rekordy. Dať gól vtedy, keď to mužstvo veľmi potrebuje. To z neho robí zabijaka. Má to v krvi. Niekedy sa dokonca zdá, ako keby loptu k sebe priťahoval,“ zamýšľa sa Németh.

Finty šli bokom

Rýchlostné súboje. Skvelé kľučky. Nábehy za obranu. Neustály dopyt po lopte. Skrátka pastva pre oko diváka.

Počas svojej prvej zastávky na Old Trafforde (2003 – 2009) Ronaldo bavil ako krídelník. Zdvíhal divákov zo sedadiel i súperom tlak. Rodáka z Madeiry nevedeli chytiť. Bol nezastaviteľný.

"Fintičky išli bokom. Vypustil ich a stal sa z neho šestnástkový predátor. Chlap, ktorý je v správnej chvíli na správnom mieste.

V minulosti si na tréningoch zavolal spoluhráča a cibril centre. Teraz je to naopak – volá si niekoho, aby mohol zlepšovať zakončenie," konštatuje Jendrišek.

Toto sú najobávanejší ultras na svete Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Sparta Praha (Česko)
Sparta Praha sa ako...

Dnes – dvanásť rokov po návrate – si Ronaldo do životopisu píše namiesto krídelník útočník. Podobná transformácia nie je vo futbalovom svete výnimočná.

Ťažko by ste v niektorom z veľkoklubov hľadali krídelníka, ktorému ťahá na štyridsiatku. S pribúdajúcim vekom ich to čoraz viac ťahá bližšie k bránke. Buď vlastnej ako obrancu alebo súperovej.

„On by si svoje odohral aj na krídle. Lenže sám tvrdí, že je najlepším hráčom sveta. Futbal je o góloch, štatistiky ani Ronaldova mentalita nepustia. Pokiaľ bude gólový, stále bude jedným z najlepších,“ pokračuje Jendrišek.

Musia na neho viac robiť

Začiatky rodáka z Madeiry v Manchestri neboli jednoduché. Loptu mal až príliš rád. Priemerne urobil takmer šesť prienikov za zápas. V minulom ročníku ich mal ako hráč Juventusu polovicu.

Až 58 percent striel v rokoch 2006 až 2009 bolo spoza šestnástky, v predošlej sezóne len 38. Časom sa však zvýšil gólový priemer (z 0,72 na 0,93 gólu na zápas), úspešnosť streľby vzrástla z dvanástich na sedemnásť percent.

Lionel Messi, Sergio Ramos Čítajte viac Bola to chyba. PSG špekuluje, ako sa zbaviť novej posily

"Veľa ľudí si neuvedomuje, koľko má rokov. Je samozrejmé, že už nikdy nebude taký rýchly a dynamický, ako keď mal 26. Už v Juventuse sa nepresadzoval v súboji jeden proti jednému. Na hrote má viac času si oddýchnuť.

Aj na Zlatana Ibrahimoviča či Lionela Messiho musia spoluhráči viac robiť. Vek nezastavíte, musia si ušetriť sily, aby mohli rozhodovať zápasy aj naďalej," reaguje Németh.

Nemyslí si, že je Ronaldovo zakončenie výrazne lepšie. Bolo skvelé už predtým. Zmenu vidí skôr v pozíciách, do ktorých sa dostáva. V čom to má útočník s pribúdajúcim vekom náročnejšie?

„V ničom,“ zasmeje sa Németh a svoju myšlienku rozvíja: "Keď ste mladý, máte drajv. Chcete sa všetkým ukázať, ale potom situácie riešite zbrklo.

paul pogba, erling haaland Čítajte viac Posily pre Barcelonu? Španieli predstavili hviezdny zoznam

Neskôr zistíte, že nemusíte dať nádherný gól, stačí len posunúť loptu po zemi vedľa brankára. Skúsenosti vyvážia stratu rýchlosti. Pred bránkou ste pokojnejší. Poviete si: Nestresuj, to zvládneš, robil si to už x-krát."

Bude z Ronalda futbalový Jaromír Jágr, ktorý krátko pred päťdesiatkou strieľa góly v kvalitnej českej hokejovej lige?

„Ronaldo sa o seba vzorne stará. Na top úrovni bude do štyridsiatky. Potom je to na prírode. Tie rána, tréningy i dni medzi zápasmi sú boľavejšie a únavnejšie,“ uzatvára Jendrišek z vlastnej skúsenosti.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Szilárd Németh #Erik Jendrišek