Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dedičstvo bývalého vedenia. Barcelona priznala obrovské dlhy

Prezident FC Barcelona Joan Laporta verejne priznal klubový dlh vo výške 1,35 miliardy eur.

16.08.2021 16:05
Barcelona Foto: ,
Futbalistov Barcelony čaká náročná sezóna.
debata

Prvý muž katalánskeho futbalového veľkoklubu zároveň zdôraznil, že tento dramatický stav, ktorého následkom bol aj odchod klubovej ikony Lionela Messiho po vyše 20 rokoch, je výsledkom dlhoročného finančného šafárenia predchádzajúceho vedenia na čele s Josepom Bartomeuom.

Ten odmieta obvinenia a v otvorenom liste súčasnému vedeniu z Camp Nou napísal, že jeho administratíva určite nie je zodpovedná za vysoké dlhy.

barcelona Čítajte viac Barcelona uspela aj bez Messiho. Nezaváhalo ani Atlético

„Bartomeu a jeho družina roky klamali o skutočnom stave financií v FC Barcelona, preto by mali byť braní na zodpovednosť,“ vyhlásil Jan Laporta, ktorý sa do prezidentského kresla na Camp Nou vrátil v marci po jedenástich rokoch.

Na tlačovej konferencii v Barcelone bez zavádzania uviedol, že čistá klubová hodnota, s ktorou môže hospodáriť, je 451 miliónov eur. Aj preto nemá dobrú pozíciu pri vyjednávaní s hráčmi o platoch.

„Naše platy predstavujú 103 percent z celkového príjmu klubu. To je o 20 až 25 percent viac ako u našich konkurentov. Ocitli sme sa v ťažkej situácii pri opätovnom zhodnocovaní zmlúv jednotlivých futbalistov,“ dodal Laporta.

Francúzsko Futbal liga Brest PSG Mbappé Čítajte viac Je za tým Messi? Hviezdny útočník žiada odchod z Paríža

Najskúsenejší hráč FC Barcelona Gerard Piqué si uvedomil vážnosť situácie a zriekol sa časti svojho platu v nadchádzajúcej sezóne.

Skúsený 34-ročný stopér by sa mal po odchode Messiho striedať ako kapitán s ďalším tridsiatnikmi Sergiom Busquetsom a Jordim Albom a tiež so Sergim Robertom, ktorý dovŕši tridsiatku na budúci rok vo februári.

Očakáva sa, že aj toto trio v dohľadnom čase uvoľní časť zo svojich platov pre potreby naplnenia klubovej kasy.

Lionel Messi, Neymar Čítajte viac Barcelonské slzy vyschli. Messi po boku Neymara rozdáva úsmevy

„Ja som bol prvý, aby sme vôbec mohli zaregistrovať nejaké posily. Ostatní sa čoskoro pridajú,“ uviedol Piqué po víťaznom vstupe do novej sezóny La Ligy.

FC Barcelona v prvom zápase bez Lionela Messiho zdolal Real Sociedad San Sebastian 4:2 a práve urastený španielsky stopér v 19. minúte otvoril skóre stretnutia.

Prezident Laporta dodal, že napriek komplikovanej situácii, v ktorej sa klub nachádza, finančná kríza by nemala mať dopad na športovú stránku a do niekoľkých rokov by sa mala vyriešiť. „Nebojíme sa tejto výzvy, sme vysoko motivovaní,“ doplnil Laporta.

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhy #financie #fc barcelona #Joan Laporta