Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako vo videohre. Messi začína éru parížskych galácticos

Desiatky policajtov na motorkách i ozbrojených kukláčov uzatvárali jednu ulicu po druhej.

11.08.2021 14:59
Francúzsko Futbal PSG Lionel Messi predstavenie Foto: ,
Lionel Messi pózuje so svojím dresom po tlačovej konferencii na štadióne Park princov.
debata (2)

Živou stenou zabránili tomu, aby sa po chodníku i ceste mohli pohybovať „bežní smrteľníci“.

Ich ďalší kolegovia vytvorili konvoj, ktorý doviezol legendu a novú posilu z letiska až na štadión.

Život v Paríži sa na dva dni zastavil. Môže za to Lionel Messi. Futbalový génius sa po 21 rokoch sťahuje z Barcelony.

Cez víkend sa s ňou lúčil v slzách. V utorok podpísal s parížskym Saint-Germain dvojročnú zmluvu s opciou na ďalší rok.

Paríž vítal Lionela Messiho Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Lionel Messi pózuje so svojím dresom a...

„Som vzrušený z toho, že v Paríži začnem novú kapitolu. Viem, akí talentovaní hráči i tréneri tu pôsobia. Som odhodlaný pomôcť vybudovať niečo špeciálne,“ odkazuje Messi priaznivcom z Francúzska.

Čudný pohľad

Bude to pre neho len druhý klub v profesionálnej kariére. Ročne zarobí 35 miliónov eur. Nosiť bude dres s číslom 30 – aký mal na sebe v rokoch 2004 až 2006. V čase, keď na Nou Campe začínal.

„Je čudné vidieť ho v drese PSG,“ priznáva futbalový expert Ladislav Borbély pre Pravdu.

„Ďalší neuveriteľný príbeh, ktorý futbal napísal. Taká kabína, to je ako vo videohre, keď si kúpite do tímu všetkých najlepších hráčov…“ pritakáva kouč Wisly Krakov Adrián Guľa.

Obaja jedným dychom dodávajú, že sme svedkami historického prestupového obdobia.

Parížania okrem Messiho získali aj Sergia Ramosa, Gianluigiho Donnarumu, Georginia Wijnalduma a Achrafa Hakimiho. Zaplatili len za posledného, 60 miliónov eur Interu Miláno.

Messi Čítajte viac Messi v novom drese. Obľúbenú desiatku odmietol

„Obdivuhodné. Priviesť do klubu v jednom prestupovom období zadarmo toľko hviezd, to je historický počin. A to tam ešte sú Mbappé, Neymar či pre mňa jeden z najlepších stopérov sveta Marquinhos,“ vraví Borbély.

Guľa zasa vypichol jeden podstatný detail.

„Dlhoročná opora Barcelony Messi bude hrať po boku legendy Realu Madrid Ramosa s ambíciou vyhrať spoločne Ligu majstrov. Iný cieľ takíto galácticos ani nemôžu mať,“ nešetrí superlatívmi.

Štyridsaťšesťročný kormidelník nepochybuje o tom, že sa Messi v novom tíme presadí. Otázkou nie je, či sa mu to podarí, ale skôr kedy.

"Výnimočný hráč sa presadí vždy. Tréneri to však musia poupratovať tak, aby mu to sedelo. Aj Ronaldovi na začiatku trvalo zo desať zápasov, kým si zvykol.

Keď sa prestal hľadať, jeho genialita sa prejavila. Messimu sa to po boku takých osobností, aké Paríž má, podarí raz dva," je presvedčený Guľa.

Lionel Messi Čítajte viac Hotovo! Messi prestupuje do Paríža, podpísal zmluvu ako zo sna

Borbély je tiež veľkým obdivovateľom Messiho kumštu. Tam sa však jeho sympatie k Parížu končia.

„Určite projektu s názvom PSG nefandím. Z arabských petrodolárov sa chcú dostať na trón. Ak však vytvoria tímovú synergiu, Messi bude elementom, ktorý im môže zisk trofeje Ligy majstrov zaručiť,“ vysvetľuje.

Problém? Neymar

Ako však poukladať výnimočné individuality s nemalým sebavedomím do zjednoteného súkolia? Obaja futbaloví tréneri to považujú za jednu z kľúčových otázok.

„Taký Peter Pan ako Neymar môže egom narušiť tímovú synergiu. Lenže Messiho všetci akceptujú ako lídra kvality a to trénerovi Mauriciovi Pochettinovi pomôže. V Barcelone sa podriadili Messimu. Keby to nespravili, nemali by toľko úspechov,“ ozrejmuje Borbély.

Dres Lionela Messiho za aktuálny vymenili už aj... Foto: TASR/AP, Britta Pedersen
Nemecko Messi Múzeum Figuríny Voskové Dres Lionela Messiho za aktuálny vymenili už aj v Múzeu voskových figurín Madame Tussauds v Berlíne.

Guľa sa navyše obáva o to, aby Neymar neskĺzol ku starému hriechu.

„Spomínam si, že z Barcelony odišiel kvôli Messimu. Nechcel byť v tieni a teraz bude znova. Navyše pri Mbappém, Ramosovi či Donnarummovi sa posúva v tomto rebríčku ešte nižšie. Som zvedavý, ako Neymar zvládne svoje ego.“

Messi odohral za Barcelonu 778 zápasov a strelil 672 gólov. S klubom vyhral všetko, čo sa dalo. Dovedna získal 34 trofejí. Tieto čísla sa ešte môžu zmeniť.

„Ide o to, či chce žiť v Španielsku alebo Argentíne. Ak platí prvá možnosť, určite sa na Nou Campe ukáže. Keby sa pohrával s myšlienkou návratu do Argentíny, pôjde tam z Floridy. Jednu-dve sezóny si zahrá v MLS. Odtiaľ to má do Rosária na skok,“ dopĺňa Borbély.

„Je súčasťou DNA Barcelony. Otázka návratu bude vždy otvorená. Navyše, údajne to sľúbil deťom a to je veľký záväzok,“ uzatvára s úsmevom Guľa.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #barcelona #Adrián Guľa #PSG #Lionel Messi #Ladislav Borbély