Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ANALÝZA: Svetová futbalová vojna sa skončí prímerím

Superkluby chystali futbalový atentát, ktorý sa dal očakávať. O niečo podobné sa pokúsili už aj v nedávnej minulosti.

22.04.2021 12:00
Álvaro Negredo, Salvi Sánchez Foto: ,
Superliga? Futbal patrí všetkým. Futbalisti Cádizu vrátane Álvara Negreda a Salviho Sáncheza si obliekli tričká s týmito nápismi na rozcvičku pred zápasom s Realom Madrd.
debata

Problém, ktorý futbalový svet rieši, je tikajúca bomba. Môže explodovať zajtra, o rok či o dva.

G-14 ťahala peniaze za zranených

Pred pätnástimi rokmi odmietala salutovať tradičným priam nedotknuteľným inštitúciám skupina G-14, ktorá mobilizovala najsilnejšie kluby. Už v tom čase si za jedinú sezónu pripísali na účet dve miliardy eur.

Ako vždy išlo o prachy. Osemnásť klubov vyrukovalo s viacerými požiadavkami a rozbuškou sa stala najmastnejšia z nich. G-14 sa obrátila na FIFA s ultimátom, aby vyrovnala finančnú ujmu za ich zranených hráčov v národných tímoch.

Vyčíslili sumu za uplynulých desať rokov – na 860 miliónov eur. FIFA nechcela najskôr o tom ani počuť.

Jej vtedajší šéf Sepp Blatter pohrozil vzbúrencom – svetovou vojnou. V prvej reakcii im odkázal, že ak majú v tejto veci nejaký problém, aby sa obracali na svoje národné zväzy. Takto bohorovne FIFA spacifikovala Olympique Lyon, ktorý za Erica Abidala žiadal milión eur.

Slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ ukazuje červenú... Foto: Reuters
Taliansko - Francúzsko, Micheľ Slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ ukazuje červenú kartu Francúzovi Ericovi Abidalovi.

Zranil sa v novembri 2005 v drese Martinique v zápase proti Kostarike. A rovnako dopadol aj belgický Charleroi, ktorý vymáhal 615-tisíc eur.

Maročan Abdelmadžíd Oulmers vypadol na pár mesiacov z hry po zranení, ktoré utrpel v zápase s Burkinou Faso. Klub tvrdil, že jeho neúčasť ho obrala o lepší výsledok v lige i flek v európskej súťaži.

Najprv boli samozvanci

Superkluby žiadali aj reorganizáciu Ligy majstrov, zvýšenie počtu zápasov, ktoré by priniesli i väčší balík peňazí. Vyhrážali sa založením novej súťaže. Nič nové pod slnkom…

Blatter a aj šéf UEFA Johansson pohrozili klubom vyradením z domácich súťaží a tiež z európskych pohárov. História sa opakuje.

Ofenzíva elity sa rozplynula ako para nad hrncom. V prvej etape sa musela uspokojiť s kozmetickými úpravami. UEFA splnila požiadavku a zaradila Liverpool ako obhajcu do Ligy majstrov, hoci pôvodne odmietala urobiť výnimku.

Príjmy futbalových klubov v minulej sezóne Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juventus: 397,9 milióna eur.

Krach očakávanej revolúcie spôsobila najmä skutočnosť, že strečkujúce kluby nenašli širšiu podporu vo futbalovom hnutí. Proti sa rázne postavili národné zväzy pod hlavičkou FIFA a UEFA. Ich bosovia označili nespokojencov za samozvancov.

Až neskôr FIFA pripustila, že bude klubom kompenzovať účasť hráčov na MS a prípadné zranenia. Po MS 2018 v Rusku im vyplatila 190 miliónov eur… Nielen ona, ale aj UEFA neraz najbohatším ustúpila. Kompromis sa vždy našiel.

Stará mama by sa prežehnala

Aj najnovšie vypovedanie futbalovej vojny mohlo viesť k úspechu iba vtedy, ak by dvanásť klubov našlo širšiu podporu vo futbalovom svete.

Stretlo sa však s takmer absolútnym odsúdením až opovrhnutím, čo predstavuje ešte väčšiu váhu ako miliardy eur, ktoré im mali kryť chrbát. Ostrosť reakcií širokej verejnosti vyvolených uzemnila.

Legendárny slovenský futbalista Ladislav Kuna už pred viac ako desaťročím tvrdil, že jeho stará mama by sa prežehnala, keby počula, aké milióny lietajú vo futbalovom biznise. Sú to nenormálne a nemorálne peniaze, futbal sa topí v miliardách, ktoré mu prerastajú cez hlavu.

Anfield Road Čítajte viac ONLINE: Štvordňová bublina spľasla. Superliga nebude, priznal šéf Juventusu

Nenašiel zatiaľ spôsob, ako dostať pod kontrolu tento bezbrehý vývoj. Kluby kasírujú čoraz viac a stále majú málo.

Nový projekt Superligy krachuje ešte skôr, ako dostal konkrétne kontúry, ale silu a vplyv superklubov nemožno v ére šialených peňazí bagatelizovať.

Obe strany sa navzájom potrebujú, sú odsúdené na kompromis, nemôžu bez seba plnohodnotne žiť. Keď opadnú emócie, po ostrých útokoch musí nastúpiť vždy prímerie. Inak by svetový futbal stratil svoju jedinečnú pozíciu, ktorú ešte stále má.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #liga majstrov #Sepp Blatter #Superliga