Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevyspytateľný búrlivák dospel. Čaká ho nová výzva

Počas prechádzky Liverpoolom ich stretnete desiatky. Guľaté tváre, odstávajúce uši, šibalský výraz, líce samá peha. Chlapci, ktorí v sebe nezaprú krv írskych predkov.

24.01.2021 11:16
Rooney Foto: ,
Wayne Rooney v drese Manchestru United.
debata

Všetci snívajú o kariére slávneho futbalistu. Uspejú však len vyvolení.

Waynovi Rooneymu sa to podarilo. Počas aktívnej kariéry, ktorú ukončil bez fanfár pred niekoľkými dňami, sa zaradil medzi najlepších útočníkov planéty.

Teraz má pred sebou ešte väčšiu výzvu. Vyvrátiť pravidlo, že bývalí skvelí hráči sa málokedy stanú úspešnými trénermi.

„Začína sa nová kapitola môjho života. Pracoval som s najlepšími kormidelníkmi na svete. Verím, že sa na mňa niečo nalepilo a využijem získané poznatky,“ vraví 35-ročná ikona, ktorá povedie druholigové Derby County.

Bitky na ulici

Od malička bol iný. Kamaráti fandili väčšiemu a úspešnejšiemu klubu z prístavného mesta – FC Liverpool, on si vybral Everton. Tréneri ho nahovárali, aby využil podsaditú postavu a fyzickú silu v obrane. Malý Wayne protestoval a trval na poste útočníka.

Keď v žiackej kategórii nastrieľal za sezónu takmer 80 gólov, vedenie prípravky Evertonu uznalo chybu. Tréneri rýchlo zistili, že majú v rukách neobrúsený diamant.

„Na tréningu ma vedel poriadne nahnevať. Odkopával lopty, nepočúval pokyny. Lenže na ihrisku bol geniálny. Dodnes si myslím, že mohol uspieť na akejkoľvek pozícii v základnej jedenástke,“ spomínal David Moyes, ktorý si vypýtal Rooneyho do A-tímu Evertonu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Wayne Rooney (@waynerooney)

Experti i fanúšikovia krútili hlavami, keď mu ako 16-ročnému doprial debut v Premier League.

„Čo tu chceš, ty ucho? Vráť sa do školských lavíc,“ kričali po ňom priaznivci Tottenhamu počas premiéry medzi elitou.

Rooney sa len pousmial. V porovnaní s tým, čo si musel prežiť počas pouličných bitiek s členmi gangov na liverpoolskom predmestí Croxteth, boli posmešky fanúšikov ničím.

„Neprajníci ma nezaujímajú. Myslím len na futbal. Chcem patriť medzi najlepších hráčov na svete,“ tvrdil sebavedomo.

Kráľ Manchestru

Keďže prestup k mestskému rivalovi by bol športovou samovraždou – nenávidel by ho celý Liverpool – kývol na ponuku Manchestru United.

Trénerská legenda červených diablov Alex Ferguson odložila plánovaný odchod do dôchodku a v klube sa začala nová éra.

„Získali sme najlepšieho mladého hráča v krajine. Som presvedčený, že Rooney môže mať na našu hru rovnaký vplyv, aký mal donedávna Eric Cantona,“ mädlil si ruky Ferguson.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Wayne Rooney (@waynerooney)

Z drzého mladíka sa postupne stal hráč svetovej extratriedy. S klubom z Old Traffordu získal päť titulov v Premier League, vyhral Ligu majstrov, Európsku ligu a množstvo ďalších trofejí.

Hrubá fyzická sila, bojovnosť a trvalý tlak na obrancov. Defenzívy súperov si s manchesterským buldogom nevedeli poradiť. V drese MUFC nastrieľal v 559 zápasoch 253 gólov – klubový rekord, ktorý tak ľahko nikto neprekoná.

„Nemohli ste vedieť, čo urobí s loptou. Nerobilo mu problém presadiť sa proti dvom či trom obrancom. Univerzálny a nevyspytateľný útočník je pre gólmana najväčšia hrozba,“ tvrdí brankárska ikona Petr Čech.

Problémy mimo ihriska

Rooneyho najväčšou prednosťou neboli ofenzívne výpady, ale nesebeckosť. Je jediným hráčom v histórii Premier League, ktorý počas kariéry nazbieral 200+ gólov a viac ako 100 asistencií.

„Keď hrali spolu za United, Cristiano Ronaldo nebol ochotný lietať po ihrisku hore-dole a zbierať lopty. Rooney áno. Veľa ľudí zabúda, že odviedol veľa čiernej roboty,“ pripomína legendárny kanonier Gary Lineker.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Wayne Rooney (@waynerooney)

Z jeho výkonov profitoval aj národný tím. Nikdy neodmietol pozvánku na zraz, jeho 120 reprezentačných štartov je anglický rekord pre hráča v poli. Strelil v nich 53 gólov a v historickom rebríčku odsunul na druhé miesto Bobbyho Charltona.

Fanúšikovia Albionu ho zbožňovali. Aj preto, že sa na nič nehral. Neskrýval občasnú lásku k alkoholu, vďaka ktorej sa niekoľkokrát dostal do konfliktu s políciou. Bujaré párty, milenky a prostitútky – všetky prehrešky mu odpustili nielen priaznivci, ale aj manželka Coleen.

Dnes tvrdí, že je z neho iný Wayne – vyzretý muž, ktorý si uvedomuje zvýšenú dávku zodpovednosti. S ňou chce pristupovať aj k zverencom v Derby.

„Rád by som pracoval s čo najväčším počtom odchovancov. Mladí hráči sú budúcnosť. Futbal je v mnohých veciach iný, ako keď som začínal, ale hlavné veci zostali rovnaké. Bez srdca a správne nastavenej hlavy je úspech nemožný,“ dodáva Rooney.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #anglicko #Wayne Rooney