Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Arsenal tvrdo privítal Rodáka medzi elitou, Salah zachránil majstra proti nováčikovi

Obhajca titulu FC Liverpool a nováčik Leeds United odštartovali v sobotu novú sezónu najvyššej anglickej futbalovej súťaže sedemgólovým predstavením. Hrdinom úradujúceho majstra pri domácom víťazstve 4:3 bol autor hetriku Mohamed Salah.

12.09.2020 16:15 , aktualizované: 13.09.2020 10:18
debata
Brankár Fulhamu Marek Rodák odkopáva loptu pred... Foto: SITA/AP, Paul Childs
Marek Rodák Brankár Fulhamu Marek Rodák odkopáva loptu pred Willianom z Arsenalu.

Tvrdé privítanie medzi elitou zažil FC Fulham s Marekom Rodákom, slovenský brankár trikrát inkasoval a nováčik prehral na vlastnom štadióne s FC Arsenal 0:3.

Liverpool ukončil v predchádzajúcej sezóne 30-ročné čakanie na anglický titul a za jeho obhajobou vykročil po krátkej, 48-dňovej prestávke. Leeds absentoval v Premier League šestnásť rokov a v prvom zápase po návrate sa nezľakol favorita.

Trikrát dotiahol vedenie domácich a odpovedať nedokázal až na tretí gól Salaha, ktorý dve minúty pred koncom riadneho hracieho času premenil svoju druhú jedenástku v stretnutí.

"Leeds je výnimočný tím. Povedal som to už pred zápasom a na ihrisku to videli všetci. Štýl, akým sa prezentujú, to, ako bránia, ako idú do súbojov, je veľmi, veľmi dobré. Mimochodom, zvládajú to 95 minút!

S duelom som úplne spokojný, ofenzívne to bolo v poriadku, v obrane sa môžeme zlepšiť a aj sa zlepšíme," povedal liverpoolsky tréner Jürgen Klopp, ktorý nešetril chválou na zverencov svojho náprotivka Marcela Bielsu.

Salah ohúril najmä svojím druhým zásahom, keď sa po štandardnej situácii dostal v šestnástke k odrazenej lopte a ľavačkou „zavesil“ do ľavého horného rohu súperovej bránky. Ani na egyptského útočníka nezabudol Klopp pri svojom pozápasovom hodnotení.

"Je veľmi, veľmi špeciálny hráč. Štatistiky niečo napovedia, no dôležité je aj všetko za tým. Áno, dal ďalšie tri góly, ale celkový výkon v takomto zápase bol mimoriadny. Góly si stopercentne zaslúžil, hoci dva padli z jedenástok.

Neustále napádal a žil na trávniku, protivníkovi spôsoboval obrovské problémy, bol nezastaviteľný v situáciách jeden na jedného. Zo všetkých skvelých výkonov, ktoré Mo predviedol v našom drese, bol tento jeden z najlepších," uviedol Klopp na oficiálnej klubovej stránke.

Tvrdé privítanie Fulhamu

Fulham si postup vybojoval v play off druhej najvyššej súťaže a v 1. kole hostil londýnskeho rivala Arsenal. Rodák pri debute v Premier League lovil loptu zo svojej siete trikrát už do 57. minúty, postupne ho prekonali Alexandre Lacazette, Gabriel Paulista a Pierre-Emerick Aubameyang.

Domáci tréner Scott Parker zdôraznil, že pri výbere zostavy neprihliadal na zásluhy z predchádzajúceho ročníka:

„Nasadil som hráčov, o ktorých som si myslel, že majú najväčšiu šancu vyhrať tento zápas. Mužstvo sa buduje tri týždne, trénovalo a pracovalo tvrdo. Dúfal som, že sa fyzicky vyrovná s najnáročnejšou ligou na svete. Sentiment nehral žiadnu úlohu, vybral som tím, ktorý podľa mňa mohol dosiahnuť najlepší výsledok.“

Arsenal sa chce po augustovom triumfe v FA Cupe vrátiť v tejto sezóne na priečky zaručujúce účasť v Lige majstrov. Pomôcť by k tomu mal aj kapitán Aubameyang, ktorý je podľa trénera Mikela Artetu blízko k podpisu nového kontraktu.

„Naozaj verím, že to dotiahneme čoskoro. Už v najbližších dňoch by sme mohli mať dobré správy,“ citovala Artetu agentúra AFP.

Vydarený štart absolvoval tiež Newcastle United, na pôde West Hamu United zvíťazil 2:0. Zraneného slovenského reprezentanta Martina Dúbravku zastúpil v bránke hostí Angličan Karl Darlow a vo svojom prvom vystúpení v najvyššej súťaži od sezóny 2017/2018 si udržal čisté konto.

Premier League – 1. kolo:

FC Fulham – Arsenal Londýn 0:3 (0:1)
Góly: 8. Lacazette, 49. Gabriel Magalhaes, 57. Aubameyang
Rodák za domácich celý zápas

FC Liverpool – Leeds 4:3 (3:2)
Góly: 4., 33. a 88. Salah (prvý a tretí z pok. kopu), 20. van Dijk – 12. Harrison, 30. Bamford, 66. Klich

Crystal Palace – FC Southampton 1:0 (1:0)
Gól: 13. Zaha

West Ham United – Newcastle United 0:2 (0:0)
Góly: 56. Wilson, 87. Hendrick

debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenal Londýn #FC Fulham #Marek Rodák