Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápas City narušil incident s lietadlom. Burnley sa od transparentu dištancuje

Futbalisti Manchestru City deklasovali v pondelňajšom stretnutí 30. kola anglickej ligy na svojom trávniku Burnley 5:0. Druhý tím tabuľky Premier League tak znížil náskok suverénneho lídra FC Liverpool na 20 bodov. Do konca súťaže zostáva osem kôl.

23.06.2020 21:38
debata
Futbalisti Manchestru City na kolenách pred... Foto: SITA/AP, Shaun Botterill
Burnley, Manchester City Futbalisti Manchestru City na kolenách pred zápasom s Burnley.

City majú z dvoch duelov po reštarte súťaže na konte dva triumfy a skóre 8:0, predtým zdolali v dohrávke Arsenal hladko 3:0. Proti Burnley sa dvakrát gólovo presadili Phil Foden i Riyad Mahrez.

Obaja už v prvom polčase zabezpečili domácim pohodlný trojgólový náskok, po zmene strán sa do streleckej listiny zapísal aj David Silva.

Ešte v nadstavenom čase prvého polčasu ale musel ihrisko opustiť Sergio Agüero pre problémy s kolenom na pravej nohe. Burnley je v tabuľke jedenáste.

Duel hneď na začiatku narušil incident, keď nad štadiónom Etihad v Manchestri preletelo lietadlo s nápisom na transparente „White Lives Matter Burnley“ (Na životoch bielych záleží Burnley).

Lietadlo s nápisom na transparente... Foto: SITA/AP, Michael Regan
Manchester City Lietadlo s nápisom na transparente "White Lives Matter Burnley" (Na životoch bielych záleží Burnley) pred zápasom v Manchestri

Klub z Burnley sa od tohto aktu dištancoval a žiada dôsledné vyriešenie prípadu. Zároveň vyjadril podporu hnutiu „Black Lives Matter“ (Na životoch černochov záleží).

Hráči oboch tímov podporili boj proti rasizmu kľačaním v stredovom kruhu pred úvodným hvizdom, nápis Black Lives Matter majú kluby Premier League aj na dresoch namiesto menoviek.

Čisté konto Dúbravku

Vydarený súťažný reštart po viac než 100 dňoch súťažnej odmlky majú za sebou futbalisti Newcastle United. V zostave so slovenským brankárom Martinom Dúbravkom zdolali v nedeľu hráčov Sheffieldu United (3:0).

„The Magpies“ sa posunuli na dvanástu priečku tabuľky a slovenský reprezentant Dúbravka pred prázdnymi tribúnami v St. James Parku vychytal už desiate čisté konto v tejto sezóne v najvyššej anglickej súťaži.

V štatistike súťaže je na treťom mieste, o jedno čisté konto viac majú iba Nick Pope z Burnley a jeho nedeľňajší náprotivok Dean Henderson.

Za celý zápas podľa štatistík čelil iba jednému streleckému pokusu hostí.

Všetky góly domácich padli v rozpätí 24 minút po zmene strán. V 55. min otvoril skóre mladý Francúz Allan Saint-Maximin. Na 2:0 zvýšil v 69. min škótsky stredopoliar Matt Ritchie a víťazstvo rozdielom triedy pečatil v 78. min brazílsky útočník Joelinton.

Zápas ovplyvnila červená karta írskeho obrancu v tíme hostí Johna Egana z 50. min. Už o päť minút neskôr domáci prvýkrát skórovali.

Dúbravka vychytal nulu aj v poslednom marcovom zápase pred nástupom pandémie koronavírusu v Southamptone, kde jeho tím vtedy vyhral 1:0. V tom súboji sa 31-ročný rodák zo Žiliny poranil koleno, ale medzitým mal dosť času na to, aby sa dal do poriadku.

Brankár Newcastlu Martin Dúbravka so... Foto: SITA/AP, Owen Humphreys
Martin Dúbravka, Valentino Lazaro Brankár Newcastlu Martin Dúbravka so spoluhráčom Valentinom Lazarom po víťazstve nad Sheffieldom United.

Od svojho debutu v Premier League vo februári 2018 Slovák nevynechal v najvyššej anglickej súťaži ani minútu.

Jeho agent nedávno vyhlásil, že napriek záujmu z veľkoklubov Bayernu Mníchov či Juventusu Turín chce zostať tvárou Newcastlu United aj po avizovanom príchode nových majiteľov zo Saudskej Arábie.

Bývalý anglický reprezentačný brankár Paul Robinson na adresu Dúbravku pochvalne skonštatoval, že je mimoriadne potrebný pre tím NUFC.

Dezinfekčné opatrenia pred zápas domáceho... Foto: SITA/AP, Laurence Griffiths
Newcastle, Sheffield United Dezinfekčné opatrenia pred zápas domáceho Newcastle so Sheffieldom United.

"Je to jedna z najlepších akvizícií tohto klubu za dlhšie obdobie, jednoznačne hráč sezóny v tíme. Najprv bol v Newcastli iba na hosťovaní, ale neskôr ho podpísali ako svojho hráča a vyplatilo sa to.

V Anglicku máme brankársku extratriedu Alissona, Edersona a De Geu. Tesne pod nimi je už Dúbravka," povedal Robinson pre Chronicle Live.

Klopp: Everton nám znepríjemnil život

Futbalisti FC Liverpool remizovali v prvom vystúpení po ústupe pandémie koronavírusu na ihrisku mestského rivala Evertonu 0:0.

Strata bodov ich však príliš mrzieť nemusí, zisk majstrovského titulu naďalej jasne vo svojich rukách.

Výkonom však hráči „The Reds“ mierne zaostali za očakávaniami. Mali až 70-percentné držanie lopty, no bližšie ku gólu bol Everton.

V 80. minúte sa Dominic Calvert-Lewin ocitol v dobrej príležitosti, ale brankár Alisson Becker jeho pokus zlikvidoval, vzápätí Tom Davies trafil ľavú žrď.

Liverpool prišiel o dvoch hráčov, najprv pre zdravotné problémy musel v prvom polčase striedať stredopoliar James Milner, v závere duelu sa zranil aj stopér Joel Matip.

Liverpoolu stačí na zisk prvého anglického titulu po tridsiatich rokoch uhrať v zostávajúcich stretnutiach päť bodov. Najbližšie privíta v stredu Crystal Palace.

"Everton bol ako vždy tvrdý protivník, znepríjemnil nám život. Návrat na trávniky nám nechutil tak, ako by sme si predstavovali. Zápas mal vysoké tempo, hráči boli fyzicky veľmi dobre pripravení.

Pravda je však taká, že napriek našej územnej prevahe mal väčšie šance súper. My sme v ofenzíve nepredstavovali veľkú hrozbu," zhodnotil derby kormidelník Liverpoolu Jürgen Klopp.

Najbohatší futbalisti planéty Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Paul Pogba - 85 miliónov dolárov.

Podľa stopéra ligového lídra Virgila van Dijka má bod z Goodison Parku svoju cenu. „Všetci sme v prvom rade šťastní, že sme sa po trojmesačnej prestávke mohli vrátiť k našej práci. Neprehrali sme, takže bod považujem za dobrý. Priblížili sme sa k nášmu cieľu.“

Bez diváckej kulisy mal duel zvláštnu atmosféru, na tú si však hráči budú musieť na istý čas zvyknúť.

„Fanúšikovia nám veľmi chýbajú. Napriek tomu sme cítili, že ide o derby. Vnímali sme dôležitosť zápasu, ‚vyhecovali‘ sme sa na neho. Boli sme odmenení po dobrom výkone proti budúcemu majstrovi,“ poznamenal obranca Evertonu Michael Keane.

Jeho tím nevyhral štvrtý zápas po sebe, napriek tejto nelichotivej sérii sa nachádza v pokojnom strede tabuľky. Z 12. priečky delí „karamelky“ od pásma zostupu jedenásť bodov. V stredu nastúpia na ihrisku posledného Norwichu City, ktorého dres v rámci hosťovania z Herthy Berlín oblieka slovenský stredopoliar Ondrej Duda.

Obrat Chelsea za 2 minúty

Reštart zvládli hráči londýnskej Chelsea, ktorí zvíťazili na ihrisku Aston Villy 2:1. Domáci viedli do 60. minúty, ale Christian Pulisic a Olivier Giroud otočili stav stretnutia v priebehu dvoch minút. Na oba góly prihral Cesar Azpilicueta.

Aston Villa nevyhrala šiestykrát za sebou a v tabuľke je na devätnástom mieste. Chelsea si na štvrtej priečke zvýšila náskok pred Manchestrom United na päť bodov.

V Arsenale vzkypela zlosť

Futbalisti Leicestru City remizovali v sobotu vo svojom prvom zápase po obnovení vo Watforde 1:1.

Hostia sa dostali do vedenia v 90. minúte vďaka Benjaminovi Chilwellovi, no domáci v nadstavenom čase vyrovnali zásluhou Craiga Dawsona.

Futbalistom Arsenalu Londýn sa po reštarte nedarí. Po hladkej prehre s Manchestrom City (0:3) nestačili v sobotu ani na zachraňujúci sa Brighton 1:2 a pred zápasmi nedeľňajšieho programu sa ocitli až na 10. priečke.

Trénera Mikela Artetu môže okrem zhoršujúcej sa pozície v boji o európske súťaže mrzieť aj rozširujúca sa maródka, medzi zranených pribudol Bernd Leno. Nemecký brankár po strete s útočníkom „čajok“ Nealom Maupayom ťažko dopadol na koleno a musel striedať.

Práve francúzsky zakončovateľ potom v piatej minúte nadstavenia strelil víťazný gól, čo niektorí hráči Arsenalu niesli veľmi ťažko.

Maupayov krajan Matteo Guendouzi ho dokonca chytil pod krkom a poslal k zemi. „Niektorí z hráčov súpera sa musia naučiť, čo je to pokora. Jeden mimoriadne,“ narážal po zápase na incident Maupay.

„Nechcem o tom veľa hovoriť a dostať sa do problémov. Len chcem podotknúť, že toto sa stane, keď má niekto na ihrisku veľa rečí,“ dodal Francúz, ktorý sa zároveň ospravedlnil Lenovi i trénerovi Artetovi.

Zranený Leno sa pridal k dvojici Granit Xhaka a Pablo Mari, ktorí nedohrali stredajší duel proti City. Tréner Arteta, ktorý prevzal družstvo v decembri, už skôr rozmýšľa nad vzdialenejšou budúcnosťou.

„Toto je výzva, ktorá stojí pred celým klubom. Prebudovať mužstvo v niečo, čo je hodné mena, ktoré reprezentujeme,“ povedal po zápase.

Najbohatší futbalisti planéty Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Paul Pogba - 85 miliónov dolárov.

Boj o záchranu si skomplikoval West Ham, keď doma podľahol Wolverhamptonu 0:2. Hostia rozhodli v druhom polčase, v priebehu jedenástich minút sa presadili Raul Jimenez a Pedro Neto.

„Wolves“ sa bodovo dotiahli na piaty Manchester United a zaostávajú už iba o skóre. West Ham je sedemnásty o skóre nad pásmom zostupu.

Mourinho hovoril o čudnej jedenástke

Futbalisti Tottenhamu Hotspur nevyužili príležitosť bodovo sa priblížiť k priečke zaručujúcej účasť v novej edícii európskych pohárov.

V piatkovom šlágri remizovali doma s Manchestrom United 1:1 a na ligové víťazstvo čakajú už štyri zápasy. Londýnsky klub je v tabuľke ôsmy, hráči United majú na konte o štyri body viac a patrí im piata priečka, ktorá na konci garantuje miestenku v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA.

Pre oba tímy to bol prvý súťažný zápas po vyše trojmesačnej pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu. Po necelej polhodine hry sa Tottenham pred prázdnymi tribúnami dostal do náskoku, keď individuálnu akciu zakončil prudkou strelou Steven Bergwijn.

Kouč Jose Mourinho sa však z výhry nad svojím bývalým klubom netešil, pretože v 81. minúte vyrovnal z pokutového kopu Bruno Fernandes po faule Erica Diera na Paula Pogbu v šestnástke. Situácia, ktorá predchádzala vyrovnávajúcemu gólu, kormidelníka Tottenhamu nahnevala.

"Je ťažké nájsť správne slová, no pokúsim sa byť slušný. Bola to čudná penalta. Paul Pogba spravil to najlepšie, čo v tej chvíli mohol a rozhodca mu ‚naletel‘. Som smutný najmä z toho dôvodu, že moje mužstvo podalo organizovaný výkon, v defenzíve šliapalo na sto percent.

Súperovi sme dovolili iba dve nebezpečné strely na bránu, s ktorými si Hugo Lloris poradil. Všetko ostatné sme mali pod kontrolou," povedal Mourinho, ktorému citeľne chýbala dvojica zranených hráčov Dele Alli a Lucas Moura.

„V záverečných pätnástich minútach by sa nám ich skúsenosti zišli. Naša lavička totiž neponúkala toľko možností. Naopak, striedajúci hráči United priniesli do ich hry novú energiu,“ podotkol Mourinho, ktorému sa momentálne proti bývalým tímom nedarí.

Z výhry sa jeho mužstvo netešilo už v šiestom zápase po sebe. V prebiehajúcej sezóne zo štyroch súbojov proti Chelsea Londýn a Manchestru United vyťažili „kohúti“ len jeden bod.

Trénerovi Manchestru United Olemu Gunnarovi Solskjaerovi sa remíza z trávnika Tottenhamu málila.

„Sme trochu sklamaní, chceli sme tu vyhrať. Za výkon po zmene strán by sme si podľa môjho názoru zaslúžili tri body. Mali sme niekoľko šancí, aby sme zápas rozhodli v náš prospech, ale chýbala nám chladnokrvnosť v koncovke.“

Nórskeho kormidelníka potešil návrat Paula Pogbu na trávniky. Francúzsky stredopoliar chýbal „červeným diablom“ pre zranenie takmer pol roka, fanúšikovia ho naposledy mohli vidieť v akcii 26. decembra v domácom súboji s Newcastlom United.

Paul Pogba pred zápasom s Tottenhamom. Foto: SITA/AP, Glyn Kirk
Paul Pogba Paul Pogba pred zápasom s Tottenhamom.

V piatok naskočil do diania po hodine hry a v 81. minúte svojou aktivitou vybojoval jedenástku pre hostí.

„Paul na sebe tvrdo pracuje. Sme radi, že je späť. Potvrdil, že je hráč výnimočných kvalít. Veríme, že rýchlo nadobudne prax a bude prínosom pre mužstvo,“ dodal Solskjaer.

Futbalisti Norwichu City si ešte viac skomplikovali situáciu v boji o záchranu.

Posledný tím tabuľky prehral v piatkovom dueli 30. kola doma so Southamptonom hladko 0:3.

Slovenský reprezentant Ondrej Duda nastúpil za domácich až v 80. minúte za rozhodnutého stavu.

Všetky góly v premiérovom zápase oboch tímov po koronavírusovej pauze padli po prestávke. V 49. minúte poslal hostí do vedenia Danny Ings, o päť minút neskôr zvýšil na 2:0 Stuart Armstrong.

Ondrej Duda (v strede) počas zápasu Norwich -... Foto: SITA/AP, Mike Egerton
Britain Soccer Premier League Duda Norwich Ondrej Duda (v strede) počas zápasu Norwich - Southampton.

Nathan Redmond potom v 79. minúte spečatil jasný triumf Southamptonu, ktorý poskočil na 13. miesto.

Premier League – 30. kolo

//Utorok://

Leicester City – Brighton & Hove Albion 0:0

//Pondelok://

Manchester City – FC Burnley 5:0 (3:0)
Góly: 22. a 63. Foden, 43. a 45.+3 Mahrez (druhý z 11m), 51. D. Silva

//Nedeľa://

FC Everton – FC Liverpool 0:0

Aston Villa – FC Chelsea 1:2 (1:0)
Góly: 43. Hause – 60. Pulisic, 62. Giroud

Newcastle United – Sheffield United 3:0 (0:0)
Góly: 55. Saint-Maximin, 69. Ritchie, 78. Joelinton. ČK: 50. Egan (Sheffield) po 2. ŽK

//Sobota://

Brighton & Hove Albion – FC Arsenal 2:1 (0:0)
Góly: 75. Dunk, 90.+5 Maupay – 68. Pepe

FC Watford – Leicester City 1:1 (0:0)
Góly: 90.+3 Dawson – 90. Chilwell

AFC Bournemouth – Crystal Palace 0:2 (0:2)
Góly: 12. Milivojevič, 23. Ayew

West Ham United – Wolverhampton Wanderers 0:2 (0:0)
Góly: 73. Jimenez, 84. Neto

//Piatok://

Norwich City – FC Southampton 0:3 (0:0)
Góly: 49. Ings, 54. Armstrong, 79. Redmond
O. Duda za domácich od 80. min

Tottenham – Manchester United 1:1 (1:0)
Góly: 27. Bergwijn – 81. Fernandes (z 11 m)

10. Paul Pogba - 85 miliónov dolárov.
9. Eden Hazard (vpravo) - 100 milliónov dolárov.
+78. Andrés Iniesta (vpravo) - 120 miliónov dolárov.

Konečná tabuľka Premier League 2019/20

    Z V R P S B
1. Liverpool 38 32 3 3 85:33 99
2. Manchester City 38 26 3 9 102:35 81
3. Manchester United 38 18 12 8 66:36 66
4. Chelsea 38 20 6 12 69:54 66
5. Leicester 38 18 8 12 67:41 62
6. Tottenham 38 16 11 11 61:47 59
7. Wolverhampton 38 15 14 9 51:40 59
8. Arsenal 38 14 14 10 56:48 56
9. Sheffield United 38 14 12 12 39:39 54
10. Burnley 38 15 9 14 43:50 54
11. Southampton 38 15 7 16 51:60 52
12. Everton 38 13 10 15 44:56 49
13. Newcastle 38 11 11 16 38:58 44
14. Crystal Palace 38 11 10 17 31:50 43
15. Brighton 38 9 14 15 39:54 41
16. West Ham 38 10 9 19 49:62 39
17. Aston Villa 38 9 8 21 41:67 35
18. Bournemouth 38 9 7 22 40:65 34
19. Watford 38 8 10 20 36:64 34
20. Norwich 38 5 6 27 26:75 21
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #anglicko #Premier League #FC Liverpool #Tottenham Hotspur #Ondrej Duda