Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Guľa ešte s Plzňou neprehral. Trúfa si aj na Spartu

Pôsobenie na plzenskej lavičke začal Adrián Guľa (44) vo februári excelentne. Viktoria vyhrala pod jeho vedením štyri ligové zápasy so skóre 10:1. A vo štvrťfinále pohára vyradila Mladú Boleslav (4:2). Futbal ožíva po koronapauze aj v Česku a Plzenčania pred reštartom súťaže zvíťazili aj v troch prípravných stretnutiach.

25.05.2020 16:32
Adrián Guľa Foto: ,
Adrián Guľa.
debata

Zdá sa, že ste na pokračovanie súťaže dobre pripravení…

Stále berme do úvahy, že išlo len o prípravu a ešte k tomu v špecifickej situácii pre nás všetkých. S druhým prípravným obdobím v krátkom čase sme nerátali… Ale je dobré, že mužstvo zvláda zápasy, vyhráva i zvyšuje výkonnosť, čo je kľúčové. Preto verím, že dokážeme nadviazať na výsledky pred prerušením súťaže.

Minulý týždeň ste v generálke vyhrali v Českých Budějoviciach 4:1, s ktorými ste naposledy hrali aj v lige. Podľa čoho ste si vyberali súperov?

Vychádzali sme z reality, so súpermi zo zahraničia sa nedalo tentoraz v príprave hrať. Budějovice volia zaujímavý, otvorený, celoplošne aktívny spôsob hry. V lige nám ukázali citlivé miesta, zápas sme zvládli až v 90. minúte, preto sme chceli s nimi hrať opäť a na ich pôde. Tri z prvých štyroch zápasov po reštarte ligy nás čakajú na ihriskách súperov. Verím, že budeme rovnako silní i úspešní, či nastúpime doma alebo vonku, tobôž keď sa bude hrať bez divákov.

Po príchode ste Viktoriu viedli v siedmich prípravných súbojoch, medzi nimi aj proti zahraničným tímom. Aj v nich ste vyhrávali…

Raz sme remizovali, ale to bolo ešte v januári a so Žižkovom…

Platí, že na lavičke Plzne ste v pätnástich zápasoch neprehrali. Dokedy si trúfate ťahať túto sériu?

(smiech) Celý čas, čo som tu… Mohlo by to tak zostať.

V lige vám patrí druhá priečka, za vedúcou Slaviou zaostávate o osem bodov, čo nie je málo. Aké sú vaše ambície v závere súťaže?

Keď som prišiel do Plzne, rozdiel bol osemnásťbodový… Ale aj osem bodov je stále dosť, preto budeme robiť maximum, aby sme zvyšovali výkonnosť. Našou ambíciou je vyhrať vždy najbližší zápas.

Môže Plzeň útočiť ešte aj na titul?

Ak sa súťaž rozbehne, bude mať raketové tempo, situácia je dosť špeciálna, ťažko sa dopredu prognózuje. Pre nás je naozaj podstatné dobre sa pripraviť na najbližší zápas a vyhrať ho.

Niekde súťaže predčasne ukončili. Ste zástancom myšlienky, aby sa v Česku liga dohrala?

Podobné debaty bežia všade. Futbal je náš džob, je to práca, ktorú máme najradšej a ak je to možné, chceme hrať. Pandémia môže doznievať ešte dosť dlho. Možno aj dva roky. Nebudeme dva roky športovať? Nebude sa hrať nijaká súťaž? Budeme sedieť doma a chodiť len na balkón? Iná vec je, aby sme boli zodpovední, disciplinovaní a riadili sa radami odborníkov, ktorí nestrašia, ale majú relevantné informácie.

V českých tímoch sa objavili dva prípady ochorenia na COVID-19. Nemáte obavy, či sa podarí súťaž dokončiť?

Neviem, či ide o hráčov, lebo v kluboch sa testujú všetci členovia tímov, nielen futbalisti. Sústreďujem sa na veci, ktoré môžem ovplyvniť. Verím ľuďom, ktorí sa problému koronavírusu intenzívne venujú, sú odborne zdatní. Ešte, samozrejme, nemáme úplne vyhrané. Dúfam, že všetci hráči budú zdraví a súťaž bude pokračovať.

V stredu nastúpite na ostrý zápas – na Letnej proti Sparte…

Všetci sa veľmi tešíme. Mňa čaká premiéra v tomto sledovanom súboji. Už dlhšie cítim, že toto je veľmi prestížne stretnutie. Sparta je veľký rival. Musíme sa nachystať vo všetkých detailoch, ísť na maximum. Verím, že budeme úspešní.

V novom prostredí ste sa výborne rozbehli. Každému epidémia výrazne zasiahla do života, vás zastavila v najnevhodnejšej chvíli, keď sa vám darilo…

Neviem, ako by sme pokračovali, keby nebolo koronavírusu… Nepríjemnú situáciu sme zobrali ako fakt. Zdravie bolo na prvom mieste. Pre všetkých to bolo niečo nové. Museli sme prijať opatrenia, aby dopad pandémie bol čo najmenší.

V našich končinách, na Slovensku i v Česku, sme zvyknutí na dlhšie prestávky najmä v zime. Táto pauza však bola ešte dlhšia. Dá sa výpadok porovnávať so zimným obdobím?

V zime trénujeme spolu, hrávame zápasy. A aj keď v nej majú hráči voľno, je to iné. Môžu ísť napríklad s rodinou na dovolenku, fungujú v iných podmienkach. Čisto hypoteticky by sa to dalo prirovnať k hráčom, ktorí mali zdravotné problémy, museli dlhšie trénovať individuálne. Teraz trénovali individuálne aj zdraví, chýbala kolektívna príprava.

Ako to ovplyvní výkonnosť futbalistov?

Nevnímam to dramaticky. Nie je to príjemné, ale dva-tri mesiace výpadku neohrozia kariéru hráča. Poznám prípady futbalistov, ktorí vypadnú z hry aj na deväť mesiacov, po zranení sa dlho pripravujú sami a zvládnu to. Vrátia sa na ihrisko ešte silnejší. Je to aj v prístupe každého hráča, nerobil by som z toho vedu.

V pauze pribudli do tímu dvaja Slováci, ktorých dobre poznáte zo žilinského pôsobenia – Kaša a Káčer. Ako sa ukazujú?

Dostali šancu v príprave, ale zatiaľ nemôžu hrať v súťažných stretnutiach. Majú dostatočný časový priestor, aby sa v tíme udomácnili. Pre nás je dôležité, aby sme ich dobre pripravili na štart nasledujúcej sezóny.

Ako futbalista ste začínali v období federálnej éry, neskôr ste hrávali v slovenských i českých tímoch. Mentalita hráčov bola v Československu dosť podobná. Platí to stále aj po viac ako štvrťstoročí od rozdelenia?

Netrúfam si to porovnávať. Nepozerám sa na to, či sú hráči Slováci alebo Česi. Situácia sa výrazne zmenila. Keď som viedol Trenčín, Žilinu alebo teraz Plzeň, v kádroch bolo už dosť legionárov. Ako hráč som zažil postupné otváranie tímov, do šatne prichádzali cudzinci. Vtedy bol k nim úplne iný prístup. Mali ťažšiu pozíciu, bariéra sa už zbúrala.

Pôsobili ste dlhší čas v Žiline, v poprednom slovenskom tíme. V čom je v Plzni fungovanie klubu iné?

Na hlbšie porovnávanie uplynul príliš krátky čas. Všade som sa veľa naučil. Samozrejme, rozdielna je práca v klube a v reprezentácii, kde som pracoval naposledy. V kluboch je to dosť podobné, hoci všade nájdete aj špecifiká. Dôležité je, s akými podmienkami a hráčmi sa stretnete. Mal som zatiaľ šťastie, aj v Trenčíne, aj v Žiline. A aj teraz som dostal šancu v klube, ktorý je silný, dobre nastavený, hráči na sebe pracujú. Vládne tu sympatická klubová chémia.

Adrián Guľa ako tréner MŠK Žilina. Foto: SITA, Milo Fabian
žilina guľa Adrián Guľa ako tréner MŠK Žilina.

Žilina sa sústreďovala najmä na výchovu a predaj hráčov. V Plzni asi očakávajú ešte viac aj dobré výsledky…

Všade čakajú víťazstvá, to je podobné. Aj Žilina mala vysoké ambície. Vo všetkých troch kluboch, kde som pôsobil, však mysleli nielen na výsledky, ale aj na rozvoj hráčov, hry. To platí aj v Plzni. Keď hráči rastú, zabezpečí to klubu výkonnostnú stabilitu, čo vie neskôr zúročiť.

Už ste sa stihli v Plzni udomácniť?

Vďaka pandémii som zažil dosť komplikované obdobie. Dôležité je, že cítim opäť rodinné zázemie. V Plzni sú už so mnou manželka a aj dcéra so synom. Koronavírus nás síce načas rozdelil, ale opäť sme všetci spolu, z čoho mám radosť.


Česká liga 2020/21

    Z V R P S B
1. Slavia Praha 33 25 8 0 83:19 83
2. Sparta Praha 33 22 5 6 76:42 71
3. Jablonec 33 20 6 7 58:33 66
4. Slovácko 33 18 6 9 56:33 60
5. Plzeň 33 16 7 10 57:44 55
6. Liberec 33 14 10 9 43:30 52
7. Pardubice 33 15 7 11 41:41 52
8. Ostrava 33 13 9 11 47:37 48
9. Bohemians 1905 33 10 13 10 39:34 43
10. Olomouc 33 10 12 11 38:39 42
11. Karviná 33 9 11 13 36:48 38
12. České Budějovice 33 9 11 13 32:45 38
13. Mladá Boleslav 33 9 9 15 46:53 36
14. Zlín 33 8 8 17 30:48 32
15. Teplice 33 7 8 18 32:64 29
16. Brno 33 5 11 17 32:51 26
17. Příbram 33 5 9 19 24:63 24
18. Opava 33 3 8 22 22:68 17

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň #Adrián Guľa #koronavírus