Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nádej Dortmundu i Nemecka. V dvadsiatich bol hodiny od amputácie nohy

V desiatich rokoch prišiel do slávnej Borussie Dortmund, o deväť rokov neskôr v marci 2010 debutoval pod vedením Jürgena Kloppa v prvom tíme. Predpovedali mu veľkú budúcnosť v žlto-čiernom drese i nemeckom národnom výbere. Reprezentoval vo všetkých kategóriách až do 21 rokov. Defenzívnemu univerzálovi Julianovi Kochovi zdevastovalo nádejne rozbehnutú kariéru hrozivé zranenie kolena.

29.04.2020 23:18
debata
Julian Koch v začiatkoch kariéry v Dortmunde... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Julian Koch Julian Koch v začiatkoch kariéry v Dortmunde bránil aj hviezdneho Cristiana Ronalda (v bielom).

Mal 20 rokov, hosťoval v druholigovom Duisburgu. V dueli proti Rot-Weiß Oberhausen sa nepríjemne zrazil s Dimitriosom Pappasom. Výsledok stretu bol drastický, potrhal si väzy v kolene i meniskus.

Deň pred naplánovanou magnetickou rezonanciou mu koleno opuchlo, cítil silnú bolesť. Krv mu prestala prúdiť do spodnej časti nohy, otec vzal Juliana ihneď do nemocnice. Spravil osudné rozhodnutie.

„Do nemocnice sme dorazili o pol desiatej večer. Doktor na pohotovosti povedal, že potrebujem okamžite operáciu. Ako prvé po prebudení z narkózy mi oznámili, že keby som prišiel až na plánované vyšetrenie na druhý deň o tretej popoludní, amputovali by mi nohu. Bolo by už neskoro,“ vrátil sa Julian Koch do roku 2011 v rozhovore pre Goal.

Futbalista absolvoval sériu operácií: „V tom čase som mal takmer každý deň otvorenú nohu. Bolo to mučivo bolestivé. Na lieky od bolesti som čakal ako nejaký závislák, pretože som nezvládal tú agóniu. Po 3–4 týždňoch som mal pocit, že ležím v nemocnici už polroka.“

Koch sa po dlhej a náročnej rekonvalescencii dokázal vrátiť na trávniky, no potenciál vinou zdravotných limitov nenaplnil. Pôsobil v Mainzi, St. Pauli, Düsseldorfe a maďarskom Ferencvárose.

Kariéru ukončil vlani vo veku 29 rokov. Odohral len 115 ligových duelov. Momentálne sa už učí trénerské remeslo, vedie výber Bochumu do 17 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Dortmund #VfL Bochum #I. bundesliga