Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Briti na nás s rúškami zazerali. Solskjaer je opak Mourinha

Pogba, Rashford, predtým Ibrahimovič alebo Rooney. Mládežnícky reprezentant Alex Fojtíček (20) od roku 2016 čelí na tréningoch najväčším hviezdam svetového futbalu. Zdokonaľuje brankárske umenie a verí, že ako prvý Slovák v histórii nastúpi za Manchester United.

29.03.2020 17:30
Alex Fojtíček Foto:
Slovenský brankár Alex Fojtíček na tréningu Manchestru United.
debata (1)

V aktuálnej sezóne na hosťovaní okúsil seniorský futbal. Zber cenných skúseností však prerušil koronavírus a odchovanec Prešova momentálne rieši dôležitejšie veci. "Uviazli sme v Anglicku, zrušili nám už dva lety. Rozhovor? Kedykoľvek. Voľného času je v týchto dňoch neúrekom,“ vraví Fojtíček.

Aká je vaša rutina v období koronavírusu?

Improvizovaný futbalový režim mi umožňuje vstávať neskôr. Plním individuálny plán od klubu, no dni sú dlhé. Žijem s priateľkou v prenajatom dome, pomáham jej s domácimi prácami. Robí v hoteli, tiež zostala kvôli nariadeniam doma, tak si vážime spoločné chvíle. Chodí k nám český spoluhráč Matěj Kovář. Hráme Fifu alebo Fortnite na konzole, prípadne spoločenské hry.

Ľudia si krátia chvíle rôznymi výzvami na sociálnych sieťach. Zapojili ste sa?

Áno, žongloval som s toaleťákom, publikoval som špeciálne fotky zo zápasov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

2019✔️

Príspevok, ktorý zdieľa Alex Fojtíček (@afojty1),

Vychádzate z domu?

Pred týždňom v Británii sprísnili opatrenia, von smieme chodiť len v nevyhnutných prípadoch. Súčasťou tréningového plánu sú behy, inak vychádzam len kvôli rýchlym nákupom.

Nemáte nad sebou trénerov, neviete, kedy sa vrátite do normálneho režimu. Odpustíte si niečo v tréningu alebo strave?

Nezdravé jedlo si niekedy dám, tréningy nevypúšťam. Plány nám prišli neskôr, no individuálne som makal už predtým. Brankárov poznačí súčasná situácia menej, kondícia u nás nehrá takú dôležitú rolu. No nemôžeme sa opustiť a začínať potom od nuly. Navyše si pravidelne nakladám nad rámec povinnej porcie. Som typ gólmana, ktorý keď vyzerá dobre, cíti sa v bránke dobre.

Ako zvládate neľahké obdobie?

Chýba mi futbalový rytmus. Som vo veku, keď sa chcem každý deň zlepšovať. No zdravie je na prvom mieste, rešpektujem všetky nariadenia vlády.

Súhlasíte s preventívnymi postupmi?

Opatrenia prišli v porovnaní s ostatnými krajinami trochu neskoro. Bol to ľahkovážny prístup, mysleli si, že nič sa nemôže stať. No a nakazil sa už aj premiér Boris Johnson. Aj Briti si uvedomili vážnosť situácie a sprísnili opatrenia.

Premiér pred vyše týždňom prišiel s nápadom, nech sa vírus voľne šíri a ľudia si vybudujú imunitu.

Všetci sa asi zhodneme, že to nebolo najlepšie vyjadrenie. Napokon na to sám doplatil.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

19/20 @manchesterunited

Príspevok, ktorý zdieľa Alex Fojtíček (@afojty1),

Je náročné selektovať informácie z množstva zdrojov?

Lepí sa na mňa všetko, sledujem najmä slovenské weby. Základné opatrenia sú dané – zostaňme doma, minimalizujme vychádzky, buďme zodpovední. Keď to dodržíme, budeme o niekoľko týždňov v pohode.

Kedy ste si uvedomili vážnosť situácie?

Keď vírus prepukol v Číne a začal sa objavovať v Európe, nevenoval som tomu veľkú pozornosť. Nebezpečenstvo som si uvedomil, až keď sa nákaza priblížila k Slovensku. Po prvých prípadoch v Londýne a uzavretí akadémie som sa zdržiaval len doma, vonku som nosil rúško. Prikázal to klub.

Mali ste náskok pred väčšinou Britov?

Pred dvoma týždňami sme boli v nákupnom centre, mali sme rúška. Ľudia na nás zazerali, nebrali to ako samozrejmosť. Ja som sa chránil aj kapucňou, esbéeskár ma vyzval, nech si ju dám dole.

Zostávate v Manchestri alebo sa snažíte o návrat domov?

Chceme byť s rodinou. Plánovali sme ísť s Matějom 22 hodín autom. Zisťoval som možnosti na slovenských ambasádach v krajinách, cez ktoré by sme prechádzali. Bolo to reálne, no potom nám zavolali z klubu, že sú k dispozícii lety. Bohužiaľ, oba termíny nám zrušili. Klub je nápomocný, spomenul aj možnosť súkromného letu do Viedne, čakáme. Na leto v Anglicku však nie sme pripravení. Keby bolo najhoršie, sadáme do auta a ideme.

Aká bola sezóna do prerušenia koronavírusom?

Prvýkrát som okúsil mužský futbal. Trénoval som s Manchestrom United, s A-tímom alebo rezervou, na zápasy som chodil do Stalybridge v 7. lige. Úroveň hry aj infraštruktúry ma prekvapila, čakal som niečo horšie. Na naše zápasy prišlo aj dvetisíc fanúšikov, priemerne ich chodilo päťsto. Odchytal som 45 stretnutí, zbieral skúsenosti a výrazne sa zlepšil.

Ako vnímali v 7. lige posilu z Manchestru United?

Predzápasové tréningy som absolvoval v Stalybridge, aby sme sa na ihrisku nehľadali. Chalani si ma v rámci zábavy doberali, aby som nemal maniere. Pocítiť mi to dali iba fanúšikovia súperov.

Všetko v rámci férovosti?

Nie, boli to strašné podpásovky. Skrátka, typickí anglickí fanúšikovia, ktorí vám to dajú vyžrať (smiech). No je to súčasť futbalu, posilnilo ma to.

Museli ste si získavať dôveru spoluhráčov? Predsa, bez ohľadu na výsledky, vy sa vrátite do United.

Síce by sa ma to priamo netýkalo, keby sme zostúpili, no výsledky tímu sa premietli aj do mojej vizitky. V zime sme boli štvrtí, hrali sme o postup. Chcel som chalanom pomôcť, zažil som tam skvelú partiu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alex Fojtíček (@afojty1),

Brankár Kovář bol jednotkou v rezerve, dokonca sedel na lavičke prvého tímu. Nezávideli ste mu jeho pozíciu?

Určite nie, prial som mu, aby sa dostal aj do bránky. Každý šliape po vlastnom chodníčku. Jemu vyhovuje pôsobenie v tíme do 23 rokov, ja som chcel skúsiť mužský futbal.

De Gea, Romero či Henderson na hosťovaní. Majú United najvyrovnanejších brankárov na svete?

Bezpochyby, možno i najkvalitnejších. No aj na spoločných tréningoch vnímam prajnú atmosféru, nik druhému nezávidí rolu. Uvidíme, aké to bude po návrate Hendersona zo Sheffieldu, keďže on aj De Gea chcú byť číslom jeden a majú na to. Okrem gólmanov vychádzam výborne s Nemanjom Matičom (bývalý hráč Košíc, pozn. red.), s ktorým komunikujem aj v slovenčine. Sme tu dvaja Česi a dvaja Slováci (Martin Šviderský v tíme do 18 rokov, pozn. red.), kabína už pochytila pár našich nadávok.

Uvidíme vás niekedy v bránke prvého tímu alebo je cesta zarúbaná veľkou kvalitou?

O to väčšia motivácia pre mňa, urobím pre to maximum. Keby prišla šanca teraz, veril by som si, nerozklepali by sa mi kolená.

Aké majú s vami v klube plány?

Momentálne sa rieši, či mi predĺžia zmluvu na nasledujúcu sezónu. Chcem zostať v United čo najdlhšie a chodiť na hosťovania do lepších líg.

Alex Fojtíček (vpravo) s bývalou hviezdou... Foto: instagram.com/afojty1
Fojtíček Alex Fojtíček (vpravo) s bývalou hviezdou Manchestru United Zlatanom Ibrahimovičom.

Je príležitosť zdokonaľovať sa v tréningovom centre United hodnotnejšia ako chytať pravidelne vo Fortuna lige?

Určite. Nikdy som neľutoval, že som si zvolil túto cestu. Podobné podmienky by som dostal len v pár európskych veľkokluboch. Z toho, čo som sa tu naučil, budem profitovať celú kariéru.

Je tím pod vedením trénera Solskjaera na správnej ceste?

Verím Olemu. Jeho štýl, nákupy a budovaná cesta sa mi páčia. Je veľmi milý človek, opak Mourinha. Jemu nik nevidel do hlavy, bol ťažko čitateľný. Ole sa neustále usmieva, často sa prihovorí na raňajkách, je prirodzený.

Dohrá sa táto sezóne Premier League?

Myslím, že to odpískajú. Keby sa liga dohrávala, bolo by to chaotické. Nahustili by program, stúplo by riziko zranení. Čo však s tímami na postupových a zostupových pozíciách? Som rád, že o tom nerozhodujem.

Srdce vám bije pre United. Ak sa liga nedohrá, doprajete titul Liverpoolu?

Nech sa radšej sezóna skončí bez majstra (smiech). Liverpool si korunu zaslúži, no pri tomto scenári by tam zostalo veľké "ale“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Premier League #Alex Fojtíček #koronavírus