Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Seriu A ozdobí súboj starých známych i slovenské zviera

Ani jedna zo štyroch najlepších futbalových líg nezažila také zemetrasenie. Temperament majiteľov talianskych klubov sa počas letných dní prejavil. Na prestupovom trhu s hráčmi a najmä s trénermi bolo poriadne horúco.

24.08.2019 07:00
Martin Škrtel Foto:
Martin Škrtel by mal pomôcť Bergamu pri udržaní tretej priečky v Serii A.
debata

A tak sa do Serie A, ktorá odštartuje sobotňajšími zápasmi obhajcu titulu Juventusu s Parmou a jeho dvoch vyzývateľov v boji o najvyššie priečky Neapola a Fiorentiny, vracajú staré známe tváre.

„Čaká nás poriadna bitka. Je to skvelá správa pre celý taliansky futbal aj Seriu A. Neviem sa dočkať, kedy to vypukne,“ mädlil si ruky expert Sky Sports na taliansky futbal Gianluca Di Marzio.

Ribéry, De Ligt aj Lukaku

Uznávaný taliansky novinár patril medzi prvých, ktorí priniesli svetu zaujímavé novinky z Apeninského polostrova. Nebolo ich málo.

Hlásil, že Franck Ribéry sa z Bayernu presunul na dva roky do Fiorentiny. Potvrdil záujem i zrealizovanie prestupu Romela Lukakua z Manchestru United do Interu Miláno. Špekuloval nad tým, že Cristiano Ronaldo pošepkal Mathijsovi de Ligtovi po zápase Ligy národov, aby Holanďan nasledoval Portugalčanove kroky do Juventusu Turín. Avizoval, že Neapol je – nakoniec úspešným – lídrom v získaní Kostasa Manolasa z AS Rím a Hirvinga Lozana z PSV Eindhoven.

O čosi zaujímavejšie pohyby však priniesli tie na trénerských lavičkách. Do boja s Carlom Ancelottim a jeho Neapolom sa vracajú niekdajší kormidelník SSC Maurizio Sarri a bývalý úspešný hráč i kouč Juventusu Antonio Conte.

Obaja však prichádzajú za iných podmienok a do iných rolí. Sarri povedie Juventus k obhajobe titulu i zisku Ligy majstrov. Nástupca Massimiliana Allegriho začne až o niekoľko dní, nakoľko ho nedávno hospitalizovali kvôli zápalu pľúc.

Tvrdý a excentrický Conte je zasa náhradou za Luciana Spallettiho. Ten nedokázal so svojím mužstvom ani len pomýšľať na titul či dlhšiu jazdu Ligou majstrov. A tak nasledujúci krok k najlepším má spraviť Conte.

„Bude to omnoho tvrdšia bitka ako v ostatných sezónach,“ tvrdil stredopoliar Juventusu Sami Khedira. „Inter sa poriadne posilnil. Má kvalitu na ihrisku a ešte priviedol aj skvelého kouča. S ním aj Neapolom treba vždy počítať. Lenže aj my sme sa posilnili. Sarri chce hrať inak ako Allegri. Bude to zábava, potrebujeme však trochu času,“ doplnil.

Škrtel musí ubrať

Zaujímavá bude talianska najvyššia súťaž aj zo slovenského pohľadu. Do nového ročníka už nenaskočí dlhoročná hviezda Serie A Marek Hamšík, ktorá odišla v priebehu predošlej sezóny z Neapola do čínskeho Dalianu.

Slovenské farby by v začínajúcej sezóne mal hájiť poltucet. Stopéri Milan Škriniar (Inter), Denis Vavro (Lazio) a Martin Škrtel (Atalanta), defenzívny stredopoliar Juraj Kucka (Parma), krídelník Nikolas Špalek (Brescia) a útočník Hellasu Verona Ľubomír Tupta.

„Škriniar je jeden z najlepších. Veľa som sa s ním rozprával pred prestupom z Kodane do Lazia. Vysvetlil mi, že futbal v Dánsku a v Taliansku je úplne iný. Preto sa veľmi teším,“ citovali talianske médiá novú posilu Rimanov Vavra.

Zaujímavý príbeh má za sebou Špalek. Podobne ako Hamšík, aj on otvoril v Brescii svoju taliansku kapitolu. Po postupe do Serie A sa nevie dočkať súbojov s hviezdami.

„Marekova stopa, hoci to bolo už dávno, je v Brescii stále veľmi silná. Všetci si na neho radi spomínajú. Nemyslím si, že im Hamšíka pripomínam, keďže ja som skôr krídelník a on tvorca hry. Možno nás porovnávajú preto, že sme krajania,“ vravel Špalek v rozhovore pre Pravdu.

Zaujímavý prestup upiekla aj Atalanta. V Bergame zažili historickú sezónu a chcú sa na skvelej vlne udržať čo najdlhšie. Pomôcť pri udržaní tretej priečky v Serii A a premiérovej v skupinovej fáze Ligy majstrov by mal pomôcť aj Škrtel.

„Sledoval som ho ešte v časoch, keď hral v Liverpoole. Hovoril som si, že je to zviera. Povieme mu však, že musí trochu ubrať, lebo talianski rozhodcovia ho okamžite potrestajú,“ vravel po jednom z prípravných stretnutí obranca Atalanty Andrea Masiello.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Škrtel #Seria A