Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vojna Realu s Barcelonou. Atlético tiahne do boja s novým Ronaldom

Príjemné prekvapenia robia život krajším. Aj futbalový. Sledovať, ako sa papierové predpoklady menia na prach, potešia oko i srdce.

16.08.2019 06:00
Joao Felix Foto: ,
Najväčší prestup v Madride zrealizovalo Atlético, keď prekvapujúco vyhralo boj o Joaa Félixa.
debata

Naposledy pripravil nevídaný šok na trávnikoch Leicester. Pred tromi rokmi získal titul v Premier League pri kurze päťtisíc ku jednej. Nájde sa niekto, kto mu ho nedoprial?

V Španielsku na niečo podobné čakajú už pätnásť rokov. Vtedy zdvihla trofej nad hlavu výnimočne talentovaná Valencia so Santiagom Canizaresom, Pablom Aimarom či Rubénom Barajom.

Hoci človek nikdy nevie, kedy si osud pre neho pripraví ďalšie prekvapenie, pri momentálnej sile Barcelony, Realu a Atlética Madrid je šanca na titul v La Lige pre ostatných utópiou. „Všetci traja majú jasný cieľ. Presadiť sa doma i v Európe. Podľa toho vyzeralo aj ich prestupové obdobie,“ pripustil Guillem Balagué, expert Sky Sports na španielsky futbal.

Spor o miliardy

Začína sa nový ligový ročník. Nie je to však bezproblémový štart. Druhá finančne najlukratívnejšia futbalová liga sveta takmer prišla o dve miliardy eur z vysielacích práv. Dôvod? Šachovanie s rozpisom.

Kluby žiadali, aby sa program 38 kôl rozdelil na štyri dni – od piatka do pondelka. Vedeniu ligy ani priaznivcom sa to nepozdávalo. Argumentovali tým, že si priaznivci nebudú môcť pondelkové zápasy užiť do sýtosti. A tak presunulo úvodné stretnutie Barcelony s Bilbaom z piatka na sobotu.

Španielsky súd nakoniec prijal dočasné kompromisné riešenie. V piatky sa hrať bude, v pondelky nie. A nový ročník La Ligy odštartuje šampión z Katalánska. V piatok o 21.00 sa predstaví na štadióne baskického klubu.

„Splnil som sľub priaznivcom. Žiadne pondelky, žiadne finančné straty,“ tešil sa šéf La Ligy Luis Rubiales aj napriek tomu, že ešte stále nemá vyhraté.

Vysielatelia totiž majú právo za istých okolností presunúť čas i deň konania zápasu. Naposledy sa voči tomu ohradili priaznivci Alavésu. Počas februárového pondelkového duelu z Levante postavili na jednu z tribún rakvu s nápisom: Odpočívaj v pokoji, futbal.

Ťahanica kvôli Griezmannovi

Nadchádzajúca sezóna okulahodiacej La Ligy bude mať okrem skvelého náboja na ihrisku aj ten zákulisný. Veď napätie medzi Barcelonou a Atléticom by sa dalo krájať.

Dôvodom je Antoine Griezmann. Francúzsky útočník od marca koketoval so zástupcami Kataláncov a myšlienkou, že v lete prestúpi na Nou Camp.

Podarilo sa – za 120 miliónov. Atlético však podalo protest. Do konca júna 2019 totiž bola Griezmannova prestupná klauzula dvestomiliónová. Vedenie Madridčanov obvinilo súpera, že sa s majstrom sveta z Ruska 2018 dohodol dopredu, počkal a ušetril osemdesiat miliónov eur.

„Nechcem sa sporom zaoberať. Som tu, aby som vyhral titul a vrátil Barcelonu na európsky futbalový trón,“ reagoval dvadsaťosemročný Griezmann.

Francúzsky útočník Antoine Griezmann (vľavo)... Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
Griezmann Francúzsky útočník Antoine Griezmann (vľavo) bude nosiť v Barcelone dres s číslom 17.

Splnený sen Hazarda

Už tradične útokom vzal letné prestupové obdobie Real. Nie lacná prestavba chátrajúceho kráľovského klubu v podaní Zinedina Zidana zhltla viac ako tristo miliónov eur.

Tretinu vysolil francúzsky kormidelník za Edena Hazarda. Hoci sa o zisk belgického krídelníka pokúšal už vlani, niekdajšia opora Chelsea si dala na čas. Priviedla Londýnčanov k triumfu v Európskej lige a vyhlásila: „Rád by som si splnil sen a hral v Reale Madrid. Verím, že to priaznivci Chelsea chápu a rešpektujú,“ vravel po finále Európskej ligy.

„Je to hráč, ktorý nám môže vyhrať niekoľko trofejí. Som rád, že s Lukom Jovičom, Rodrygom a ďalšími môžeme naštartovať novú éru,“ vyhlásil Zidane.

Nový Ronaldo

Najväčší prestup v Madride však zrealizovalo Atlético. Prekvapujúco vyhralo boj o nového Cristiana Ronalda. Tak portugalské i španielske médiá s obľubou nazývajú Joaa Félixa. „Atlético nečakane vyhralo jackpot. Šikovné nohy Félixa čoskoro zaženú smútok za zradou Griezmanna,“ napísala Marca.

Devätnásťročný strelec bude vďaka statusu štvrtého najdrahšieho hráča sveta pod obrovským tlakom.

„Neujde zodpovednosti. Je však dostatočne talentovaný na to, aby ju prevzal. A začal rýchlo splácať nemalú investíciu,“ zamyslel sa José Mourinho.

Kolotoč prestupov sa v Španielsku bude točiť ešte dva týždne. A schyľuje sa k bombastickému scenáru. V hlavnej úlohe – Neymar a jeho nechuť ďalej hrať za PSG.

„Giganti vedú medzi sebou tichú vojnu. Má len dve riešenia v cene zhruba 100 miliónov eur a dvoch hráčov. Buď Neymar rozšíri krátky zoznam hráčov, ktorí si v kariére obliekali dres Barcelony aj Realu, alebo sa Nou Camp dočká Brazílčanovho veľkého návratu,“ uzavrel Balagué.

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #fc barcelona #atlético madrid #la liga