Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neohrabaný Afričan, obor či lúpež po taliansky. Pridrahí splatili svoju cenu

Milióny sem, milióny tam. Teplé letné dni už roky prinášajú horúce novinky z futbalového prostredia. Prestupy za obrovské čiastky niekedy poriadne šokujú. Obzvlášť, keď sa zarážajúca cenovka objaví na hráčoch, pri ktorých by ste to nečakali.

29.07.2019 16:33
Virgil van Dijk Foto: ,
Virgil van Dijk prišiel ako najdrahší obranca futbalovej histórie do Liverpoolu z priemerného Southamptonu.
debata

Patrili k nim aj hviezda Premier League z podpriemerného Southamptonu. Neznámy mladík z Parmy, za ktorého Juventus vysolil viac ako päťdesiat miliónov eur. A tiež neohrabaný Afričan, ktorý hlavičkou v predĺžení pomohol k víťazstvu Chelsea v Lige majstrov.

Všetci traja a mnohí ďalší prichádzali do nových klubov s nálepkou pridrahých. Lenže tvrdou prácou a futbalovým kumštom splatili nemalú investíciu, čím dokázali expertov i krivo zazerajúcich fanúšikov presvedčiť, že za ich kvalitu sa oplatilo zaplatiť.

Kloppovi sa nepáčila cena

Neexistuje lepší príklad ako prestup Virgila van Dijka. Transfer najdrahšieho obrancu futbalovej histórie sa nerodil ľahko. A keď nakoniec zapadli do seba všetky časti, vznikla z toho skladačka za takmer 85 miliónov eur.

"Čiastka, za ktorú sme ho priviedli, je pre Southampton veľmi dobrá. Nie je to pekné, ale taký je trh, taký je svet. Musíme si naň zvyknúť. Mali sme šancu získať ho a tak sa stal hráčom Liverpoolu.

Či sa mi to páči? Nie, lebo cena zvyšuje tlak na všetko. Musíme ju ignorovať a dať Virgilovi čas na zlepšovanie sa a adaptáciu. Potom začne robiť ďalšie veľké kroky, podobne ako doteraz," vravel po prestupe v januári 2018 Jürgen Klopp.

Nemec je veľkým odporcom vysokých prestupových čiastok. Bol jedným z prvých, ktorým sa nepozdávala suma pri presune Paula Pogbu z Juventusu do Manchestru United. Prvý deň minulého roka sa však Kloppovi splnila požiadavka na vedenie Liverpoolu.

Rodák zo Stuttgartu si želal stopéra, ktorý pomôže jeho klubu zahojiť najbolestivejšie miesto. Strašnú defenzívu.

„Je ako obor, dokonca má aj taký hlas. Keď niečo v šatni alebo na ihrisku povie, má to váhu aj logiku. Nezíska si vás len osobnosťou, ale najmä výkonmi. A tie jeho z nás urobili najlepšie mužstvo v Európe,“ poukazoval Klopp na tohtoročný triumf v Lige majstrov.

Niečo na tom bude. Veď od Holanďanovho príchodu zo Southamptonu sa defenzívne štatistiky Liverpoolu výrazne zlepšili. Pre ilustráciu – v sezóne 2017/18 pred Van Dijkovým debutom inkasoval v priemere 1,21 gólu na zápas. Do konca sezóny sa znížil na 0,66 a v ostatnom ročníku 2018/19 dokonca na 0,58.

„Nezmenil defenzívu Liverpoolu. Opravil ju a pretransformoval na svoju pevnosť,“ rozplýval sa expert Sky Sports Matt Le Tissier.

Po ročnej epizóde v Paríži SG sa do Juventusu... Foto: SITA/AP, Alessandro Di Marco
Gianluigi Buffon Po ročnej epizóde v Paríži SG sa do Juventusu vracia aj brankár Gianluigi Buffon.

Chyba či šialenstvo?

Viete si predstaviť, že niekto zaplatí za mladučkého brankára 53 miliónov eur? V dnešnej dobe by nad tým málokto pohol brvou, považoval by to za bežný postup. Lenže Juventus si pred osemnástimi rokmi povedal, že z tejto čiastky neľutuje ani euro a všetky ich pošle do Parmy.

„Zbláznili sa alebo sa len pomýlili pri vypĺňaní čiastky? Kto je tento Gianluigi Buffon za toľké peniaze?“ pýtali sa talianske médiá aj experti.

Dnes už odpoveď poznajú. A odlišuje sa len v niekoľkých detailoch. Bol to najlepší taliansky brankár alebo rovno na svete? Možno označiť Buffonov prestup za pravú lúpež po taliansky? Čas strávený v Turíne ukázal, že Stará dáma nezošalela, ale prichystala diabolský plán.

"Na tréningu mali naši najlepší hráči problém prekonať ho. Už vtedy som vedel, že to dotiahne ďaleko. A keď to videli skauti Juventusu, mysleli si to isté,” zaspomínal si Buffonov prvý tréner z Parmy Nevio Scala.

"Juve je veľký klub. Verím, že sa nestratím a vyhráme spolu veľa trofejí,” hovorila na tlačovej konferencii nová akvizícia.

Mladík sa vo veľkomeste nestratil. Stal sa majstrom sveta, deväťnásobným talianskym šampiónom, päťkrát získal Coppa Italia. A výnimočnú vitrínu chce rozšíriť o ďalší chýbajúci kúsok – triumf v Lige majstrov. Po ročnej epizóde v Paríži sa vrátil domov – do Juventusu.

Didier Drogba sa stal v Chelsea legendou. Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Didier Drogba Didier Drogba sa stal v Chelsea legendou.

Nepýtaj sa a zaplať

Traduje sa, že José Mourinho v lete 2004 vyrukoval na majiteľa Chelsea Romana Abramoviča s jasnou požiadavkou. V Marseille si vyhliadol statného reprezentanta Pobrežia Slonoviny.

A tak Portugalčan nezostal nič dlžný povesti a rozprávkovo bohatého Rusa motivoval sebe vlastným spôsobom. „Roman, nepýtaj sa, len to zaplať.“

Cena za Didiera Drogbu – 38,5 milióna eur – vyvolala rozruch. Nielen u Abramoviča, ale aj širokej verejnosti. Majiteľ Chelsea nechcel zaplatiť takú sumu za hráča, ktorý len rok predtým prestúpil z Guingampu do Olympique za 6 miliónov eur. Experti sa zasa obávali, ako sa neohrabaný obor popasuje s rýchlou Premier League.

„Som Josého doživotným dlžníkom. Dal mi šancu zahrať si s najlepšími,“ tešil sa Drogba. "Ja som len potiahol za nitky, ostatné bolo na Didierovi. Roman súhlasil a potom to už išlo.

Drogba prichádzal ako štvanec. Odišiel ako legenda a najlepší útočník, ktorého Chelsea mala," doplnil Mourinho.

Za pravdu mu dávajú aj štatistiky a výpis trofejí. V modrom drese vyhral Ligu majstrov, štyrikrát anglický titul aj FA Cup. Trikrát sa tešil z Ligového pohára, dva razy bol najlepším strelcom Premier League. V 381 štartoch strelil 164 gólov a 86 pripravil.

"Ľudia si myslia, že futbalisti sú ako stroje. Majú všetko presne nacvičené. Je to však veľký omyl. Robíme chyby pred zrakom miliónov. O to náročnejšie to je.

Priaznivci si málokedy spomenú na to, že ste dali 20 gólov za sezónu. Keď v súboji o titul nepremeníte tutovku, nikdy na to nezabudnú. Vždy som robil maximum, aby sa mi to nestalo," doplnil Drogba.

debata chyba
Viac na túto tému: #Didier Drogba #Gianluigi Buffon #Virgil van Dijk