Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Polosirota odkrivkala z Trenčína do Premier League

Prvý letný prázdninový deň roka 2015 si ho z Brazílie vytiahol Trenčín. Ako 18-ročného mladíka s jednou kratšou nohou ako druhou. Dvojnásobného otca. Problémového hráča s talentom.

26.07.2019 18:57
Wesley Moraes Foto: ,
Wesley Moraes je historicky najdrahší hráč, ktorého kedy Aston Villa získala.
debata

Polosirotu, ktorá sa pretĺkala ťažkým životom v chudobe.

Odvtedy sa veľa zmenilo. Z Wesleyho Moraesa je jagavá futbalová hviezda. Už o pár dní si zahrá v Premier League. S nálepkou – historicky najdrahší hráč, ktorého kedy Aston Villa získala.

„Je to pre mňa obrovská šanca. Som rád, že si ma vybral taký veľký klub. Verím, že mu pomôžem vrátiť sa k zisku trofejí a lepším umiestneniam v tabuľke. Je to pre mňa splnený sen a skvelá príležitosť ukázať sa v jednej z najlepších líg sveta,“ vravel v oficiálnom rozhovore pre klubovú stránku.

Dve deti s dvoma ženami

Príbeh muža s cenovkou 25 miliónov eur nie je tuctový. Od prvých momentov až do nedávneho prestupu z belgických Brúgg do anglického Birminghamu.

Keď mal osem, prišiel o otca. Katastrofálnu finančnú situáciu v domácnosti pomáhal vylepšiť prácou vo fabrike, kde triedil skrutky. V pätnástich sa stal otcom, o rok neskôr znova. Dve deti s rozdielnymi partnerkami ho postavili pred náročnú situáciu. Wesley však bol rozhodnutý ísť si za svojím futbalovým snom.

Wesley Moraes v drese Aston Villy. Foto: Reuters, MATTHEW CHILDS
Wesley Moraes Wesley Moraes v drese Aston Villy.

Veľmi blízko k jeho splneniu bol ešte pred príchodom do Trenčína. Absolvoval skúšku v Atléticu Madrid, strelil dva góly, ale namiesto zmluvy sa vrátil za výrobnú linku. Neskôr sa mu ozvalo AS a robustného Brazílčana presvedčilo. Klub spod hradu Matúša Čáka neodradil ani fakt, že Wesley má jednu nohu o takmer tri centimetre kratšiu ako druhú.

„Je to zaujímavé, lebo niekedy to vyzeralo, ako keby na ihrisku pokrivkával. Bol však veľmi rýchly. Je to skvelý chlapec,“ cituje The Guardian generálneho riaditeľa Trenčína Róberta Rybníčka.

Pripomína Garrinchu

O pol roka mu dorazila na stôl ponuka z FC Bruggy. Milión eur bol pre Trenčanov lákavý. Všetky tri strany sa dohodli. Z Brazílčana sa v Jupiler League stal obávaný strelec. A na prekvapenie všetkých aj železný muž. Veď od roku 2016 doteraz vynechal vinou zdravotných problémov len štyri stretnutia.

„Mali sme obavy,“ neskrýval Dévy Rigaux, tímový manažér Brúgg. „Vedeli sme o jeho špecifickom zdravotnom probléme, deťoch v Brazílii, strate otca. Všetko sme dlho preberali s ním aj so psychológom. Dospeli sme k jasnému záveru. Je to dobrý človek so správnymi hodnotami, čo je nevyhnutné pri procese tvorby futbalovej hviezdy.“

Napriek 191 centimetrom a 93 kilogramom je s loptou veľmi šikovný. Rád sa zapája do kombinácie, vyhľadáva súboje jeden proti jednému. Nie je typickým hrotovým útočníkom, ktorý vo vzduchu i na zemi zbúra všetko, čo mu stojí v ceste. Výraznou mierou sa pod to podpísal obľúbený futsal.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Nada melhor que está em boa companhia. #Mozão❤️❤️

Príspevok, ktorý zdieľa #7 (@wesleymoraes07),

„Nikdy nechcel byť typickou deviatkou. Radšej sa pohyboval v strede,“ pripustil Rybníček. „Začiatky boli náročné, museli sme si vybudovať vzťah. Bol v novom prostredí, ďaleko od detí, jednoducho chlapec s ťažkým osudom. Keď prídete o otca tak skoro a stanete sa ním v pätnástich, ovplyvní vás to. Po častých červených kartách som bol na neho tvrdý, ale nakoniec sme si k sebe našli cestu,“ doplnil Rigaux.

Wesley pripomína svojho slávneho krajana Garrinchu. Futbalovým umením a zdravotnou kartou, nie postavou. Aj dvadsaťtriročný strelec by sa rád dostal do reprezentácie a vyhral titul majstra sveta. Veľmi by tým potešil svoju mnohopočetnú rodinu.

„Keď sa mama dozvedela, že budem v Premier League, bola veľmi šťastná. Celá rodina mi to praje. Budú ma sledovať a držať mi palce. Plním si jednu túžbu za druhou a verím, že z Anglicka to už do reprezentácie nie je ďaleko,“ uzavrel Wesley.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AS Trenčín #Aston Villa #Wesley Moraes Ferreira Da Silva