Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi začínajú. Bez slovenských hviezd, s rumunským zradcom

Obháji Slavia titul? Zhatí jej ambície Sparta? Vráti sa na trón Plzeň? Alebo favoritov niekto prekvapí?

12.07.2019 09:02
debata
Patrik Hrošovský (na snímke v popredí v súboji... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Patrik Hrošovský Patrik Hrošovský (na snímke v popredí v súboji s Javierom Pastorem z AS Rím) bol v Plzni desať rokov. Prestup do zahraničia si vypýtal.

To sú najvážnejšie otázky pred štartom českej futbalovej ligy. Nový ročník otvorí dnešný duel Jablonca s Bohemians.

Česká liga mala vždy silnú slovenskú stopu. Inak to nebude ani tentoraz, hoci za lepším sa z nej pobrala dvojica slovenských hviezd. Miroslav Stoch prestúpil do PAOK-u Solún, Patrik Hrošovský v auguste posilní Genk.

„Som Slavii vďačný. Zažil som tu nádherné chvíle, na ktoré nezabudnem. Ešte pred príchodom do Edenu som si hovoril, že by som si rád vyskúšal nejakú zahraničnú výzvu,“ priznal po prestupe Stoch. „Bude nám veľmi chýbať. Bol to skvelý profesionál aj človek,“ poznamenal kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Smúti aj jeho kolega z Plzne Pavel Vrba. Z kádra mu po desiatich rokoch (v A-tíme bol od roku 2011) odchádza kapitán Hrošovský. Slovenský reprezentant ešte Plzni pomôže v predkolách Ligy majstrov a až potom sa poberie k belgickému šampiónovi. V drese Genku ho čaká skupinová fáza najlepšej klubovej súťaže.

„Vo Viktorii som sa vždy cítil skvele. Som jej vďačný. Zažil som majstrovské oslavy aj Ligu majstrov. Nikdy na to nezabudnem,“ uviedol Hrošovský. „Radšej by sme ho mali pred sebou. Bol našou istotou,“ smútil stopér Jakub Brabec.

Výraznú rolu v prestupe zohrala Hrošovského manželka. Spoločne pritlačili na generálneho riaditeľa Plzne Adolfa Šádeka, ktorý nakoniec povolil.

„Už trikrát sme Patrikovi sľúbili odchod, ale zakaždým sme ho prehovorili, aby zostal. Ukázal charakter, hral výborne. Na galavečeri Ligovej asociácie vedľa mňa posadil svoju manželku a boli na mňa dvaja. Vycítil som, že majú o zmenu veľký záujem,“ prezradil Šádek.

Na českých ligových trávnikoch sa nebude objavovať ani Marek Bakoš, ktorý bude Vrbovi pomáhať v Plzni s útočníkmi.

Zaujímavou postavou bude Nicolae Stanciu. V januári 2019 prestúpil zo Sparty do Al Ahli za desať miliónov eur. O pol roka ho do kádra zvábila Slavia za štyri.

A kým ho sparťanské legendy i fanúšikovia častujú nepríjemnými osloveniami, šampióni majú z novej posily radosť.

„Ukázal záblesky geniality. Veci, kvôli ktorým sme ho priviedli. Má obrovský potenciál,“ mädlil rukami asistent trénera Slavie Jaroslav Köstl po Stanciovom výkone v generálke na ligu proti Žižkovu (6:0).

Rumun už raz skúšal získať v Prahe titul. Neúspešne. Zvládne reparát v slavistickom dre­se?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň #AC Sparta Praha #SK Slavia Praha #česká Fortuna liga