Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jendrišek túži po návrate do reprezentácie: Stále mám čo ponúknuť

Patril k hráčom, ktorí prispeli k historickému postupu slovenských futbalistov na majstrovstvá sveta 2010 do Juhoafrickej republiky. V reprezentačnom drese sa naposledy objavil pred štyrmi rokmi.

30.10.2018 16:04
Erik Jendrišek Foto:
Erik Jendrišek.
debata

„Určite to zamrzí. Za reprezentáciu som odohral takmer 40 zápasov. Mám pocit, že ma z ničoho nič vygumovali. Nečakal som to. Nemal som problémy s trénerom Kozákom. Vždy som sa správal korektne k národnému tímu i ku koučovi,“ vraví druhý najlepší strelec gréckej ligy Erik Jendrišek (32).

Spomeniete si na svoj pamätný gól do siete Česka, ktorým ste Slovákom výrazne pomohli k postupu na MS 2010?

To je jeden z tých momentov v kariére, na ktorý nikdy nezabudnem. Považujem ho za jeden z najcennejších gólov v kariére. Určite ma vtedy premohli najsilnejšie emócie. Dať v derby zápase proti Česku na vypredanej Letnej gól, ktorý znamenal víťazstvo a tri body, bol skvelý pocit. Mám syna, ktorý na budúci rok nastúpi do školy. Sem-tam mi to video pustí a pripomenieme si ho. Víťazstvo 2:1 veľa zmenilo. Náš sen o šampionáte dostal reálne kontúry. Bol to veľký krok a som rád, že som k nemu prispel svojou troškou.

Potom ste sa v reprezentácii objavovali striedavo do roku 2014. Odvtedy ste v národnom tíme neboli. Prečo?

Pre mňa je to záhada. Nedostal som od zväzu ani trénera žiadnu informáciu. Dôvod neviem a mrzí ma to. Mal som sezóny – najmä v Cracovii Krakov a teraz v Škode Xanthi – keď sa mi strelecky darilo. Pýtal som sa do reprezentácie, ale pozvánku som nedostal. S odstupom času som to vzal ako fakt a držal som chalanom palce.

Nehnevalo vás to?

Určite to zamrzí. Za reprezentáciu som odohral takmer 40 zápasov. Mám pocit, že ma z ničoho nič vygumovali. Nečakal som to. Nemal som problémy s trénerom Kozákom. Vždy som sa správal korektne k národnému tímu i ku koučovi.

Súboj o loptu v podaní dua Erik Jendrišek... Foto: SITA
Erik Jendrišek, Miralem Pjanič Súboj o loptu v podaní dua Erik Jendrišek (vľavo) a Miralem Pjanič.

Tréner však má právo vybrať si hráčov, ktorí mu sedia do koncepcie…

Samozrejme, rešpektujem to. Má svoju myšlienku, kostru mužstva a hráčov, ktorým dôveruje. Nevidím žiaden problém v tom, že zapracuje do tímu aj mladých chlapcov. Majú kvalitu, potenciál. Trebárs Stano Lobotka, ktorý sa raketovo stal pilierom seniorskej reprezentácie. Takého futbalistu sme na Slovensku ešte nemali. To je hráč budúcnosti. Verím tomu, že raz bude v kádri niektorého z veľkoklubov.

Ste futbalovým svetobežníkom. V čom je grécka liga iná v porovnaní s Bundesligou či Ekstraklasou?

Gréci zaostávajú vo futbalovej infraštruktúre. Len Olympijský štadión v Aténach a stánok Olympiakosu spĺňajú európske kritériá. Ostatné sú staré. Je to pre Grékov výzva do budúcnosti. Kvalita ligy je vysoká. Nedá sa porovnať s Bundesligou, ale Olympiakos, Panathinaikos či AEK Atény pravidelne hrávajú skupinové fázy európskych súťaží. Keď si to porovnám s Poľskom – z Ekstraklasy nie je v tejto fáze ani jedno mužstvo.

Vlani ste mali v Xanthi smolu. Do predkola Európskej ligy ste sa nedostali vinou horšieho skóre. Máte ako najlepší strelec mužstva (v 8 ligových zápasoch dal 6 gólov, pozn.) za úlohu v tejto sezóne európsky cieľ naplniť?

Keď som do Xanthi prestupoval, dal som si podmienku, aby som nastupoval na hrote útoku. Cítim sa tam najlepšie, hoci v reprezentácii ma majú ľudia zafixovaného ako ľavého krídelníka. Miesto na špici mi sedelo v Kaiserslauterne, Ružomberku i Cracovii. Darí sa mi aj teraz. V predošlej sezóne som patril medzi päť najlepších strelcov (11 gólov v 30 ligových zápasoch, pozn.). Darí sa mi, vyhovuje mi náš herný štýl. Možno je to aj vekom. Dozrel som a podávam stabilnejšie výkony.

Erik Jendrišek a Poliak Jakub Blaszczykowski v... Foto: SITA
Jakub Blaszczykowski, Erik Jendrišek Erik Jendrišek a Poliak Jakub Blaszczykowski v akcii.

Tento rok sa vám končí zmluva. Nepremýšľate nad tým, že by ste sa vrátili bližšie k rodnej krajine a boli viac na očiach novému reprezentačnému trénerovi Pavlovi Hapalovi?

Boli nejaké náznaky zo strany Xanthi. Chcú so mnou predĺžiť kontrakt. Zatiaľ to však bolo neoficiálne. Páči sa mi tu a cítim sa fajn. Bola za mnou nedávno aj rodina a pochvaľovali si to. Človek starne, deti rastú. Musím zvážiť všetky aspekty a potom sa rozhodnem, či zmením klub.

Kozák svoju hru opieral o silového útočníka Adama Nemca. Hapal sa v minulosti zvykol spoliehať na vzrastom menších, ale kombinačne zdatnejších zakončovateľov. Myslíte si, že by sa vaše meno mohlo objaviť v Hapalovej nominácii?

Ťažko povedať. Som realista, nemám ružové okuliare. Mám 32 rokov. Nie som najmladší a v slovenskej reprezentácii prebieha generačná výmena. Nerobím si veľké nádeje. Potešilo by ma to. V danej situácii by som však nikomu nezazlieval, keby moje meno nezaznelo. Navyše, málokto doma vie, že hrám na hrote.

Mohol by vám Hapalov štýl hry sedieť?

Sledoval som vlani dvadsaťjednotku na majstrovstvách Európy v Poľsku. Hrali štýlom, ktorý by mi mohol vyhovovať. Je tam viac krátkych prihrávok a rýchla kombinácia. Záleží na trénerovi, či bude mať o mňa po toľkých rokoch záujem. Oprášiť reprezentačný dres by bolo krásne. Národný tím je to najcennejšie. Vrátiť sa do neho by bol pekný bonus. Viem, že nemám 20 rokov, ale stále sa dokážem presadiť v kvalitnej lige. Mám čo ponúknuť. Vek je len číslo a o mojej forme hovoria štatistiky. Teraz je to na Hapalovi. Snáď bude mať šťastnú ruku a postúpime na ME 2020.

Na prvej tlačovej konferencii povedal, že s vami bude komunikovať. Ozval sa vám?

Áno, telefonovali sme spolu. Uistil ma, že nevidí dôvod na to, aby som sa nemohol vrátil do reprezentácie, ak budem podávať dobré výkony. Jeho výber závisí od mojich výkonov. Mám motiváciu navyše.

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Jendrišek #slovenskí futbalisti