Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šťastie v nešťastí. Pilot vrtuľníka v Leicestri zachránil životy fanúšikov

Pilota vrtuľníka majiteľa futbalového Leicesteru Vichaia Srivaddhanaprabhu Erica Swaffera označili v britských médiách za hrdinu.

29.10.2018 16:04
Britain Leicester Incident Foto: ,
Policajti pred miestom havárie.
debata (6)

Podľa svedkov sa mu podarilo padajúci stroj nasmerovať preč od davu fanúšikov, ktorí v momente nešťastia stále odchádzali zo štadióna, kde sa o takmer hodinu skôr skončil zápas anglickej Premier League.

Bulvárny denník The Sun dnes na titulnej stránke uviedol, že „pilot-hrdina“ svojím manévrom zachránil život stovkám ľudí.

Vrtuľník s majiteľom futbalového klubu sa zrútil takmer bezprostredne po tom, ako vzlietol z trávnika štadióna. Príčina havárie zatiaľ nie je známa.

Stroj dopadol z výšky niekoľkých desiatok metrov neďaleko štadióna vedľa parkoviska pre verejnosť a pohltili ho plamene. Všetkých päť osôb na palube zomrelo, nikomu ďalšiemu sa nič nestalo.

„Neviem, ako to pilot urobil, ale zdalo sa, že sa mu podarilo spomaliť rotáciu a helikoptéra sa odchýlila do rohu parkoviska,“ uviedol kameraman televízie Sky Sports, ktorý v osudnom momente odchádzal zo štadióna. Dodal, že počínanie pilota považuje za heroické.

Swafferovi známi označujú zosnulého za veľmi skúseného pilota, ktorý ovládal riadenie mnohých druhov lietadiel a dokonca učil iných pilotov, ako zvládať krízové ​​situácie.

„Bol to najerudovanejší a najvšestrannejší pilot, akého som kedy poznal. Bol chodiacou encyklopédiou letectva a jedným z najvtipnejších ľudí, ktorých som mal tú česť spoznať,“ citovala televízia CNN pilota Sanjaya Menziesa, ktorý so Swafferom v roku 2013 absolvoval niekoľkomesačný výcvik.

Klub z Leicesteru už zverejnil totožnosť všetkých obetí nešťastia. Je medzi nimi aj druhá pilotka a zároveň Swafferova partnerka Poľka Izabela Roza Lechowiczová. Poľské veľvyslanectvo v Británii dnes vyjadrilo jej rodine hlbokú sústrasť, pričom zosnulú označili za skvelú pilotku, ktorá v Británii vytvárala pozitívny obraz Poľska. Zvyšnými dvoma obeťami sú Srivaddhanaprabhovi spolupracovníci.

Tragédia v Leicestri Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia pokladajú kvety pred budovu...

Medzi osoby, ktoré zosnulému thajskému miliardári vzdávajú hold, sa zaradil aj princ William, ktorý je zároveň predsedom anglickej Futbalovej asociácie a so šesťdesiatročným podnikateľom sa vraj poznal niekoľko rokov. Srivaddhanaprabha podľa neho výrazne obohatil futbalový svet. „Bude chýbať všetkým fanúšikom tohto športu a všetkým, ktorí mali to šťastie, že ho mohli spoznať,“ uviedol William.

„Príval žiaľu je dôkazom toho, koľko ľudských životov ovplyvnili osoby na palube (havarovaného vrtuľníka),“ povedala o nešťastí britská premiérka Theresa Mayová.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Leicester City #Vichai Srivaddhanaprabha