Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hapalov prvý tréning. Odpustia mu priaznivci Sparty penaltu proti Barcelone?

Český futbalový klub Sparta Praha má nového trénera. Pavel Hapal už viedol utorkový tréning na Letnej. Slávny klub povedie muž, ktorý na angažmán v červenom drese nespomína v najlepšom.

07.03.2018 10:33
debata

O tom, prečo to tak bolo, píše portál sport.tv.nova.cz.

Hapal bol futbalový supertalent, ktorý vyrástol v liahni Sigmy Olomouc pod trénerom Karolom Brücknerom. Sigma v 90-tych rokoch oslnila futbalovú Európu, fanúšikovia najradšej spomínajú na zápas s Hamburgerom SV, kde práve Hapal, Látal, Kerbr a spol. zničili bundesligový tím 4:1.

Hapal potom úspešne pôsobil v Bayere Leverkusen, neskôr nasledoval angažmán v španielskom Tenerife. Tam sa mu príliš nedarilo a tak sa ozvala Sparta. Na vtedajšie pomery ponúkla slušnú sumu 8,5 milióna korún.

V Sparte však Hapala fanúšikovia Sparty neprijali najlepšie a mohol za to jediný moment. Jediná penalta. Bohužiaľ pre neho v zápase s Barcelonou. Písal sa dátum 21. marca 2000. Hapal vybehol na ihrisko ako striedajúci hráč, na chrbte mal provokatívne číslo 99.

Tri minúty pred koncom si vyžiadal, že bude kopať pokutový kop. Ibaže nedal. A čo viac, vzápätí dostal na poliacej čiare „jasle“ a Barcelona následne skórovala. Namiesto výhry 2:1 Sparta prehrala 1:2 a Hapal veľmi dobre vedel, že za to mohol on.

Bez slov zmizol v kabíne a štadión opustil zadnými dverami. „Tá penalta ma na Sparte pochovala,“ spomínal. Za Spartu napokon odohral iba šesť zápasov, dal dva góly a z titulu českého majstra veľa radosti nemal.

Po pôsobení v Prahe sa vrátil do Olomouca, potom hral krátko za České Budějovice a následne v roku 2002 ukončil kariéru. Viac sa mu darilo na trénerskej lavičke.

Presadil sa hlavne na Slovensku. Žilinu priviedol do skupinovej fázy Ligy majstrov. Darilo sa mu aj v Senici či poľskom Lubine. Najúspešnejšie roky prežil na lavičke slovenskej reprezentácie do 21 rokov, ktorá sa vlani pod jeho vedením predstavila na európskom šampionáte v Poľsku.

V Sparte začiatkom týždňa nahradil odvolaného Andreu Stramaccioniho. Získa si teraz dôveru fanúšikov pražského klubu a nechá ich zabudnúť na nepremenenú penaltu?

debata chyba
Viac na túto tému: #AC Sparta Praha #Pavel Hapal