Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamšík: Tento rok chcem scudetto. A ďalšie rekordy

Marek Hamšík (30), aktuálne najlepší slovenský futbalista, si pripísal ďalší cenný úspech. V hlasovaní fanúšikov o najlepšieho slovenského futbalistu štvrťstoročia (1993 - 2017) získal najviac bodov. Kľúčový hráč slovenskej reprezentácie i neapolského SSC, ktorý vedie tabuľku najvyššej talianskej súťaže, sa netají, že si toto ocenenie mimoriadne váži.

18.01.2018 06:00
debata
Marek Hamšík oslavuje 116. gól v drese SSC... Foto: Reuters, CIRO DE LUCA
28. Marek Hamšík Marek Hamšík oslavuje 116. gól v drese SSC Neapol, ktorým sa osamostatnil od Diega Maradonu.

Čo pre vás znamená?

Je to obrovská pocta. Viem, že si fanúšikovia mohli vyberať zo zoznamu naozaj skvelých hráčov, bývalých i súčasných, bola to veľmi silná zostava a konkurencia. Futbal hrám pre divákov a ak ma práve oni takýmto spôsobom ocenia, je to asi najviac, čo si môžem priať.

V ankete o najlepšieho futbalistu štvrťstoročia, v ktorej sa vyjadrujú aj odborníci, ste hlasovali aj vy. Koho ste dali na prvé miesto?

Nebolo to ľahké rozhodovanie, vážim si viacerých futbalistov, ale uprednostnil som napokon Maťa Škrtela, ktorého najlepšie poznám, stretávame sa už dlho v reprezentácii.

V závere minulého roka ste prekonali v Neapole Maradonov strelecký rekord. Fanúšikovia vám na štadióne pripravili veľké ovácie. Čo v takých okamihoch prežívate?

Na 115. gól, ktorým som sa v zápase v Turíne vyrovnal Maradonovi, som dlho čakal. Veľa sa o tom písalo a všetci sa chystali na tento moment. Keď to prišlo, bolo to krásne. A to isté sa zopakovalo vzápätí, keď som v súboji so Sampdoriou dal aj 116. gól. Keď 60-tisíc divákov stojí a skanduje na štadióne San Paolo moje meno, behá mi mráz po chrbte. Je to niečo neopísateľné, to si zapamätám do konca života.

Dostali ste veľa gratulácií?

Bolo ich dosť, nielen od spoluhráčov či známych. Potešilo ma, že ľudia to sledovali a spomenuli si na mňa.

Tešíte sa veľkej popularite. Bývate síce v Castelvolturne, ale môžete sa pokojne poprechádzať aj v Neapole?

Tam sa mi ťažko pohybuje, tak to bolo a aj bude. To neplatí len teraz, s rekordom to nesúvisí.

Prostredníctvom sociálnych sietí ste si vymenili odkazy s Maradonom. Stretli ste sa aj osobne?

Zatiaľ nie, nebol na to čas. Ale verím, že sa to stane a budem si s ním môcť trochu podebatovať. To, že mi blahoželal k rekordu, ma veľmi potešilo, cením si to.

Prekonali ste ďalší rekord, ale v tomto roku môžete utvoriť aj iné – útočíte na stovku gólov v najvyššej talianskej súťaži, na strelecký rekord v reprezentácii, ale aj v počte štartov v neapolskom tíme i v národnom drese… Bude aj rok 2018 rekordný?

Sú to všetko pre mňa ďalšie výzvy, ktoré ma tiež motivujú. Rekordy sú na to, aby sa raz zlomili, tak je to vždy. Potešilo by ma, keby som utvoril všetky štyri, bol opäť úspešný v reprezentácii i klube. A po mne príde zasa niekto iný, kto prekoná mňa.

To znamená, že stále spájate svoju budúcnosť s Neapolom, kde pôsobíte už jedenásť rokov?

O tom vôbec nepochybujem. Z Neapolu sa určite nechystám odísť.

Už v ňom futbalovo dožijete?

To neviem povedať, je ťažké hovoriť o tom, čo bude o rok-dva. Teraz sa sústreďujem na to, aby sme konečne doniesli titul do Neapolu. To je môj hlavný cieľ.

100 caps in national team SLOVAKIA

Príspevok, ktorý zdieľa @ marek_hamsik_17_official,

Mužstvo vedie prakticky od začiatku súťaže tabuľku, vyzerá to sľubne. Ale jar bude ešte dlhá a náročná…

S tým, samozrejme, súhlasím. Vlani sme mali najlepšiu jar a teraz ťaháme neskutočnú sériu. Mať v polovicu súťaže na konte len jednu prehru, to je skvelý výkon. Verím, že tento trend udržíme a budeme oslavovať scudetto.

Na jeseň ste mali aj slabšie obdobia, ale váš finiš bol výborný…

Chvalabohu, že to tak vyšlo. Zlomil som rekord, začali sa sypať góly, dal som tri za sebou. Teraz sme mali krátky oddych a musím pokračovať tam, kde som na začiatku roka skončil. Jar nám dá poriadne zabrať.

Čo podľa vás rozhodne?

To je jednoduché, nesmieme strácať body. Ľahšie sa to hovorí, ako realizuje na ihrisku. Na to, aby sme pozbierali čo najviac bodov, budeme potrebovať najmä dobrú defenzívu.

Milánsky Inter v závere jesene trochu stratil dych. A aj body. Potešilo vás to?

Je dôležité, že sa tabuľka začala trochu trhať. Už nie je na čele päť mužstiev, ktoré delia dva body. Vpredu sme sa udržali my a Juventus a ostatné tímy sú za nami už o deväť a viac bodov.

Zlomíte konečne Juventus, ktorý v súťaži kraľuje už niekoľko rokov?

Dúfam. Juventus je nepochybne náš najťažší súper, ale ja ešte neodpisujem ani ďalšie mužstvá. Stále je v hre veľké množstvo bodov.

Krátku dovolenku ste využili na návštevu Slovenska. Čo všetko ste stihli?

Mali sme len šesť voľných dní, to uplynie neskutočne rýchlo, od minulej soboty som už opäť trénoval v Neapole. Užil som si voľno s rodinou, navštívil kamarátov, dlho som s nimi nebol. Trávil som čas v Banskej Bystrici a na Donovaloch.

Aj ste si zalyžovali?

Nie, to mám zakázané, rešpektujem to a neriskujem.

Sezóna je dlhá a únavná. Nemrzelo vás, že voľno bolo krátke a nestihli ste všetko, čo ste mali v pláne?

Ani nie, šesť dní som nič nerobil, už som sa zasa tešil na tréning.

Najbližšie vás čaká už v nedeľu Atalanta Bergamo…

Hráme na jej ihrisku. Ťažký, veľmi ťažký zápas, proti tomuto súperovi sa nám nedarí. V minulom ročníku nás dva razy zdolal a na začiatku tohto roka vyradil z Talianskeho pohára. Dobrý rozbeh by nebol zlý. Po pauze môže tento zápas ovplyvniť ďalší vývoj. Aj keď sa ešte určite nebude rozhodovať. Na to je príliš skoro.

V uplynulých dňoch vás trápila choroba. Nastúpite?

Bolelo ma hrdlo a trápili ma aj teploty. Vynechal som v utorok tréning, uvidíme, ako sa môj zdravotný stav vyvinie. Lekári ma dávajú dokopy a ešte neviem povedať, či budem v nedeľu pripravený na zápas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #SSC Neapol #Futbalista štvrťstoročia