Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf Sparty sa ospravedlnil fanúšikom za zlé výsledky. A podržal Stramaccioniho

Trénerom futbalistov Sparty zostane aj v jarnej časti sezóny Talian Andrea Stramaccioni. Potvrdil to majiteľ pražského klubu Daniel Křetínský, ktorý sa fanúšikom ospravedlnil za zlé jesenné výsledky.

21.12.2017 15:08
Andrea Stramaccioni Foto: ,
Tréner Sparty Andrea Stramaccioni.
debata

Novým športovým riaditeľom bude Zdeněk Ščasný a vedenie klubu posilní aj bývalý reprezentačný kapitán Tomáš Rosický, ktorý v stredu ukončil hráčsku kariéru.

Stramaccioni prevzal Spartu na začiatku sezóny, zmluvu podpísal na dva roky, podľa médií s ročným platom zhruba 40 miliónov korún (vyše 1,5 milióna eur). Mužstvu z Letnej sa však pod bývalým koučom Interu Miláno, Udinese či Panathinaikosu výsledkovo ani herne nedarilo.

Pražania sa napriek masívnym letným investíciám predovšetkým do zahraničných posíl nedostali do skupiny Európskej ligy, vypadli aj z domáceho pohára a v najvyššej súťaži sú na piatom mieste tabuľky so stratou 18 bodov na vedúcu Plzeň.

„Debata prebiehala s trénerom, aj v rámci vedenia klubu. Zásadné bolo, že sme sa s trénerom zhodli na popise príčin problémov a sme presvedčení, že vieme, ako situáciu zlepšiť,“ uviedol Křetínský v rozhovore pre klubovú televíziu.

Takú zlú úvodnú časť sezóny ani napriek veľkým zmenám neočakával. „Vedeli sme, že zmeny prístupu a nové riešenia môžu byť spojené s problémami, no nečakali sme, že začneme tak zle. Výsledkovo sme na tom oveľa horšie, ako sme si predstavovali,“ priznal majiteľ Sparty.

„Ak by sa však ukázalo, že tá predstava nie je funkčná, budeme nútení na situáciu reagovať. V túto chvíľu sme ale presvedčení, že vieme, ako Spartu pozdvihnúť,“ doplnil.

Šesťdesiatročný Ščasný, ktorý Spartu viedol od apríla 2015 do septembra 2016, bude novým športovým riaditeľom. Táto pozícia bola neobsadená po presune Tomáša Požára ku skautingu.

„Ako jeden z mála českých trénerov má skúsenosti z európskeho futbalu a mal by byť schopný dobre fungovať aj so zahraničným trénerom, pretože vie, čo to znamená pôsobiť v zahraničí,“ vysvetlil Křetínský.

Už skôr počítal s presunom Rosického do manažmentu. „Vzhľadom na to, že Tomáš ukončil kariéru, tento krok logicky nastáva. Hoci nemá skúsenosť z oblasti športového vedenia, jeho futbalové znalosti, znalosť medzinárodného prostredia aj individuálne schopnosti vidieť futbal a rozpoznať kvality hráčov nám pomôžu,“ povedal Křetínský.

Už má zhruba jasno o kompetenciách Ščasného a Rosického. „Zdeněk Ščasný bude vzhľadom na svoje skúsenosti športovým riaditeľom, ale zároveň chceme, aby bol Tomáš Rosický od začiatku prítomný pri diskusiách najužšieho vedenia a bol pri celom dianí. Nemyslíme si, že by to malo priniesť starosti, obaja sa vzájomne dobre poznajú a majú dobrý vzťah,“ uviedol Křetínský.

„Tomáš má detailnú znalosť tímu, pretože v ňom pôsobil a aj vynikajúce európske väzby. Skúsenosti v oblasti športového manažmentu má ale neporovnateľne vyššie Zdeněk Ščasný. Verím, že máme dobrý predpoklad, aby sme Spartu pozdvihli na vyššiu úroveň,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #AC Sparta Praha #Daniel Křetínský #Tomáš Rosický #Andrea Stramaccioni