Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Duda a Pekarík proti Trumpovi? Hráči Herthy podporili športovcov v USA

Ich počin nemá v Európe obdobu. Futbalisti Herthy Berlín - vrátane slovenských reprezentantov Petra Pekaríka a Ondreja Dudu - ruka v ruke pokľakli pred začiatkom sobotňajšieho bundesligového duelu proti Schalke 04 Gelsenkirchen. Svojím gestom počas klubovej hymny podporili hráčov amerického futbalu z NFL, ktorí takto protestujú proti rasovej diskriminácii a policajnému násiliu voči menšinám v USA.

15.10.2017 06:00
Hertha protest Duda Pekarík Foto: ,
Hráči Herthy Berlín vrátane Slovákov Petra Pekaríka (prvý zľava) a Ondreja Duda (štvrtý zľava) pokľakli počas klubovej hymny pred zápasom proti Schalke.
debata (14)

K základnej jedenástke Herthy, v ktorej figurovali aj Pekarík s Dudom, sa pridali aj tréneri i členovia realizačného tímu berlínskeho mužstva. Klub na svojom oficiálnom twitterovom účte uviedol, že akcia bola na znak „podpory tolerantného a zodpovedného Berlína“.

„Podporujeme rôznorodosť a odsudzujeme násilie,“ uviedol hlásateľ na štadióne a dodal: „Naším gestom chceme podporiť našich kolegov-športovcov z USA, ktorí bojujú proti diskriminácii.“

Hráči Herthy Berlín vrátane Slovákov Petra... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Duda Pekarík Hertha protest Hráči Herthy Berlín vrátane Slovákov Petra Pekaríka a Ondreja Dudu pokľakli počas klubovej hymny pred zápasom proti Schalke 04.

Kľačanie počas hymny odštartoval vlani quarterback tímu NFL San Francisco 49ers Colin Kaepernick. „Hymne a vlajke štátu, ktorý utláča čiernych ľudí a ľudí s inou farbou pleti, nepreukážem rešpekt. Na uliciach pribúdajú mŕtvoly a vinníci zostávajú na slobode,“ povedal vtedy Kaepernick.

V novej sezóne NFL ho napodobnili viacerí kolegovia. Už to neboli jeden či dvaja, ale pri hymne hromadne kľačali desiatky protestujúcich hráčov. To pobúrilo amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý protestujúcich hráčov označil za sk**vysynov.

Vulgárnym prejavom len prilial olej do ohňa. Z kľačania počas hymny sa stal v USA symbol proti rasovému útlaku, diskriminácii i politike prezidenta Trumpa. K hráčom amerického futbalu sa postupne pridal aj niektorí bejzbalisti z MLB či hokejisti z NHL.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #protest #Peter Pekarík #Ondrej Duda #Donald Trump #Colin Kaepernick #Hertha BSC Berlín