Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Abidalovo vyliečenie sa vymyká z normálu. Jeho lekár hovorí o zázraku

Éric Abidal otvoril svojím návratom do vrcholového futbalu po transplantácii pečene nové obzory nielen pre športovcov trpiacim vážnymi zdravotnými problémami, ale aj chirurgom.

09.04.2013 14:23
debata
Éric Abidal s trénerom Barcelony Titom... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Éric Abidal, Tito Vilanova, Barcelona Éric Abidal s trénerom Barcelony Titom Vilanovom, ktorý sa tiež záslužil o návrat francúzskeho obrancu.

Španielsky lekár Juan Carlos García-Valdecasas bol v apríli minulého roku pri zákroku a neváhal označiť vyliečenie pacienta za zázrak.

„Naším prvým cieľom vtedy bolo, aby sa mohol vrátiť k bežnému životu a stráviť ho s rodinou. Teraz môžem smelo vyhlásiť, že sme svedkami zázračného zotavenia. Je to výnimočný prípad, žiadny iný taký sa nestal. Väčšina pacientov s jeho diagnózou môže žiť normálny život, 90 percent z nich dokonca v mimoriadnej kvalite, ale takéto niečo prekračuje všetky medze. Medicína si stále kladie nové a nové méty, Abidal jednu z nich dosiahol,“ rozplýval sa odborník.

V sobotu Abidal nastúpil na svoj prvý duel v drese FC Barcelona po štrnástich mesiacoch. Francúzsky ľavý obranca sa dostal na ihrisko v 70. minúte, keď vystriedal Gerarda Piquého. V apríli 2012 mu transplantovali pečeň, rok predtým mu chirurgicky odstránili nezhubný nádor.

Jeho zdravotný stav po onkologickej liečbe vyvolával otázniky o pokračovaní kariéry profesionálneho futbalistu. Tridsaťtriročný obranca začal so spoluhráčmi trénovať už v decembri, keď dostal súhlas od lekárov.

„Je hráčom Barcelony, patrí do tímu. Chce hrať a ja nevidím dôvod, prečo mu v tom brániť. Vlastne som ani netušil, že v sobotu nastúpi. Nerozprával som sa s ním, ale myslím si, že by pokojne mohol hrať v odvete štvrťfinále Ligy majstrov,“ povedal García-Valdecasas na margo stredajšieho zápasu s Parížom Saint-Germain a vyslovil aj dlhodobejšiu prognózu: „Ak všetko pôjde dobre, môže pokračovať s futbalom ešte ďalšie dva roky.“

debata chyba