Neodchádzam rád. Neviem, či niečo také ešte zažijem, lúčil sa Vittek

Michal Zeman | 29.06.2010 15:50
Róbert Vittek Foto:
Róbert Vittek.
Róbert Vittek bol najlepším slovenským futbalistom na tohtoročných majstrovstvách sveta. V štyroch zápasoch si pripísal štyri góly a odchádza ako najúspešnejší strelec turnaja v priebežnom poradí. Nijaký iný slovenský futbalista nebol ani v československej ére na svetovom šampionáte strelecky úspešnejší. Utočník tureckého Ankaragücü, ktorý si na neho uplatnil po hosťovaní opciu, dal už 23 gólov v reprezentačnom drese. Preskočil Szilárda Németha, ktorý doteraz viedol historickú tabuľku strelcov.

Mohli ste si pripísať ešte jeden gól navyše. Aj proti Holanďanom ste mali výbornú príležitosť…
Veľmi ma to mrzí. Bola to veľká šanca. Sám som mohol otočiť zápas. Keby som dal za stavu 0:1 gól, vznikla by úplne iná situácia. Podobnú možnosť mal aj Miňo Stoch. Taký je futbal, teraz to už nezmeníme.

Dlho sa vám v reprezentácii strelecky nedarilo. Keby vám niekto pred šampionátom povedal, že dáte štyri góly, ako by ste reagovali?
Smial by som sa mu. Teraz prežívam veľmi príjemné pocity. Tieto góly sú ako zo sna, veľmi som ich potreboval. Už som povedal po zápase s Talianskom, že asi to takto malo byť. Bol som často kritizovaný, že som v kvalifikácii nedal ani gól. Na sedem som však prihral. To nevidel nik. Teraz si však moje góly až tak neuvedomujem, prevláda sklamanie, že sme vypadli. S troškou šťastia to mohlo byť lepšie.

Ako hodnotíte posledné vystúpenie slovenského tímu s Holandskom?
Ťažko sa mi hovorí po takom zápase. Bolo to emotívne. Nemáme sa za čo hanbiť, nechali sme na ihrisku všetko. Ale možno sme mali na to, aby sme uhrali aj s Holanďanmi lepší výsledok.

Ako sa vám bude lúčiť s Afrikou a šampionátom?
Zostali mi krásne spomienky, človek nikdy nevie, či to ešte niekedy zažije. Aj proti Holandsku sme hrali od začiatku, akoby to bol náš posledný zápas na takomto podujatí. Mám svoj vek a možno sa na šampionát už nikdy nevrátim. Ťažko sa mi po stretnutí lúčilo so šatňou, štadiónom, s celou touto atmosférou.

Ste spokojný s mimofutbalovými podmienkami, ktoré ste na šampionáte našli?
Som rád, že sme sa dostali aspoň na safari, to je zážitok, ktorý naši ľudia nemajú každý deň. Šampionát sme si však mohli užiť aj viac. Ubytovanie a iné podmienky mohli byť na vyššej úrovni, nespĺňali podľa mňa význam majstrovstiev sve­ta.

Ako hodnotíte celkové účinkovanie slovenského tímu?
Len pozitívne. Jeden deň je lepší, iný horší a smutnejší. Po Taliansku vládlo nadšenie. Tak to v športe chodí. My sme však od prvého do posledného zápasu odovzdali všetky sily. Proti Holanďanom nám možno chýbal kúsok k niečomu veľkému. Myslím si však, že sa môžeme vrátiť domov hrdí, so vztýčenou hlavou. A možno pre niektorých sa vrátime ako víťazi.

Čakáte uvítanie fanúšikov?
To neviem. Je to na nich. My sme urobili všetko, čo sme vedeli.

Čo vás čaká v najbližších dňoch?
Teším sa na dovolenku, na rodinu. Oddýchnem si od futbalu, ale budem aspoň na diaľku sledovať, ako sa skončia majstrovstvá sveta.