Weiss chce ešte jeden heroický výkon

Michal Zeman | 28.06.2010 06:53
Vladimír Weiss Foto:
Vladimír Weiss.
Ešte jeden fantastický výkon a Slovensko má šancu urobiť dieru do futbalového sveta. Od 16.00 mu na durbanskom štadióne v osemfinále majstrovstiev sveta stojí v ceste futbalová veľmoc - Holandsko. "Šancu máme, ale musíme podať taký heroický výkon ako proti Talianom," domnieva sa tréner Vladimír Weiss.

Holanďania už dvadsaťdva zápasov nenašli premožiteľov. Znamenalo by to, že Slováci by ich úžasnú sériu museli prestrihnúť. Alebo vyhrať v jedenástkovom rozstrele. Aj takú možnosť už ponúkajú vyraďovacie zápasy v prípade, že sa nerozhodne v riadnom čase a ani v predĺžení. „Áno, aj s tým rátame. Trénovali sme aj jedenástky,“ prikyvuje Weiss.

V mužstve vládne pohoda a hráči tvrdia, že sa na stretnutie tešia. „Na zápas nastúpime v dobrej nálade. Cítime veľkú šancu, že ešte viac môžeme vystúpiť z tieňa,“ pokračuje slovenský kouč a pridáva ďalší svoj postreh. „Paradoxom je, že my robíme lepšie výsledky s ťažšími súpermi ako s papiero slabšími, týka sa to prípravy i kvalifikačných zápasov. A potvrdili sme to aj proti Talianom. Keď nám tečie do topánok, vieme zabrať. Verím, že to bude platiť aj dnes. Sebavedomie sa nám zdvihlo…“

Slováci, ktorí sa ešte s Holanďanmi nikdy doteraz nestretli, včera predpoludním trénovali na pretórijskom štadióne Calodenian, až popoludní odleteli do Durbanu, kde si vyskúšali trávnik moderného, nového štadióna. Neobjavili sa medzi nimi Ján Ďurica a Zdeno Štrba, ktorí majú menšie zdravotné problémy. Štrba však v súboji s Talianskom dostal druhú žltú kartu a určite nenastúpi. „Musíme ho nahradiť, nebude to jednoduché, lebo proti Talianom zahral vynikajúco, bol jedným z našich kľúčových hráčov, bude nám veľmi chýbať,“ pripomína Weiss.

Zostavu neoznámil, rozhodne sa až v deň zápasu. „Máme ešte dve možnosti, ako riešiť zostavu. A uvidíme, či bude stopercentne pripravený Ďurica,“ dodal tréner.

Potvrdil, že nielen on, ale aj celé mužstvo sa teší na zápas. „Holanďania sú typologicky iný súper ako Taliani. Dlho držia loptu na svojich kopačkách, pokúšajú sa uspať súpera a potom udrú. Prakticky každú šancu doteraz využili. V skupine mali aj trochu šťastia, prešli ňou ľahko a bez veľkého boja. Naopak, nás postup stál veľa síl. Už sme však mali dosť času na oddych, takže je to v poriadku.“

Holandský trenér Bert van Marwijk podľa všetkého proti Slovensku pošle na ihrisko rovnakú zostavu ako v skupinovej fáze v súboji proti Japonsku, ktorý vyhralo mužstvo 1:0. Arjen Robben by po zranení mohol zasa dostať šancu až v priebehu stretnutia.