Vodca nám chýba. Ale sme silní ako tím, myslí si Šesták

Michal Zeman | 17.06.2010 04:30
Stanislav Šesták Foto: ,
Stanislav Šesták.
"Neveril som, že sme dostali gól a je 1:1," vravel po zbabranom stretnutí s Novým Zélandom slovenský útočník Stanislav Šesták. Na golfovej párty v Country Clube patril k tým, ktorí sa len prizerali úsiliu svojich spoluhráčov a údery si sám nevyskúšal.

Vás golf neláka?
Skúšal som ho nedávno v Piešťanoch na sústredení, ale na tráve mi to príliš nešlo, urobil som im tam dosť škody.

Ktorý futbalista v reprezentačnom kádri najlepšie zvláda golfové umenie?
Nemám najlepší prehľad o tom, kto pravidelne hráva golf, ale v Piešťanoch sme hrali asi šiesti a páčil sa mi Martin Jakubko. Posielal loptičky stašne ďaleko, má úžasnú silu. Aj golfový tréner, ktorý tam bol s nami mu navrhoval, aby sa dal na golf.

Ako trávite voľný čas v Afrike?
Veľa príležitostí na nejaké aktivity nemáme. Väčšinou sme v hoteli, raz sme boli v ZOO a teraz sme na golfe. Dobre nám to padlo asi všetkým. Mám pocit, že na predchádzajúcich majstrovstvách sveta si hráči ich atmosféru užili viac.

Doma je leto. Ako sa vyrovnávate s chladným počasím?
Najmä dva predchádzajúce dni boli studené. V deň zápasu s Novým Zélandom fúkal mrazivý vietor, nebolo to nič príjemné. Pripravovali nás, že tu bude chladnejšie, ale čakal som na Afriku predsa len teplejšiu klímu.

Už ste hodnotili stretnutie s Novým Zélandom?
Zatiaľ sme analýzu nerobili. Videli sme však nejaké záznamy.

Aký je váš názor? Prečo mužstvo záver nezvládlo?
Gólu predchádzala séria chýb. Mali sme už výsledok udržať. Bolo tridsať sekúnd do konca. Hocikto z nás mal v 88. minúte urobiť niečo naviac, aby sa čas natiahol. Príliš sme sa však stiahli. A pritom sme vedeli, že silnou stránkou súpera sú hlavičky.

Zvyšoval tréner po stretnutí hlas?
Nezaregistroval som, že by nám tréner nadával po zápase. Myslím si, že aj on to zobral tak, že je to futbal, môže sa to stať. Ale nejaké kritické slová padli a padnú. My sme však ešte na turnaji neskončili. Máme pred sebou dva zápasy.

Tréner naznačil, že v zápase s Paraguajom pôjde o všetko. Súhlasíte s tým?
Zápas s Paraguajom a následne s Talianskom budú dôležité a je jedno, v ktorom súboji vyhráme. Videl som stretnutie týchto dvoch tímov, podľa mňa boli Taliani lepší, takže asi máme väčšie šance proti Paraguajčanom.

Vyjadrili ste hneď po zápase otvorene o góle, ktorý mužstvo inkasovalo. A kriticky aj na adresu Mareka Hamšíka, cez ktorého letel center do šestnástky. Tvrdili ste, že môžete mať za to problémy. Boli?
Hovoril som o tom, že tam bolo viac chýb a realita je taká, že aj Marek ju urobil. Neviem, prečo by som mal za to mať problémy… Hoci malý som predsa len mal. Rešpektujem názor trénera, o výkonoch hráčov sa má vyjadrovať iba on. Asi som urobil chybu, že som to konkretizoval. Opakujem, rešpektujem tento trénerov názor. Povedal mi, aby sa to viac nestalo. A ani sa to už nestane.

Hamšík sa na vás nehneval, nič vám nevyčítal?
Nie, nebavili sme sa o tom. Neviem, či to zaregistroval, alebo si myslí niečo iné, ale nič mi nevyčítal.

Je v mužstve po vypadnutí Karhana osobnosť, ktorá by v takej situácii, v akej sa ocitlo mužstvo, vyburcovala ostatných?
Atmosféra nebola najpríjemnejšia, ale položiť sa nemôžeme. Aj tréner sa vyjadroval, že nám chýba hráč, ktorý by nás z toho dostal, ktorý by položil život za mužstvo. Takého vodcu nemáme. Ale aj v kvalifikácii sme si celý čas hovorili, že nemáme hviezdy, ale sme silný ako tím.