Škrtel krotil kohútov Suáreza a Evru. Uruguajčan nepodal súperovi ruku

sb | 12.02.2012 15:20, aktualizované: 
Patrice Evra, Luis Suárez Foto:
Patrice Evra. Francúzsky ľavý bek prišiel rovnako ako Vidič do Manchestru United hneď v úvode roka 2006 z Monaka. Spoločne vyhrali množstvo trofejí.
Napätie a veľká rivalita medzi Manchestrom United a FC Liverpool opäť nabrala širšie rozmery. V hlavnej úlohe sporu, ktorý je momentálne v Anglicku číslo 1, sú Patrice Evra z tímu "červených diablov" a Luis Suárez z Liverpoolu.

Nevraživosť medzi Francúzom a Uruguajčanom sa začala ešte v októbri minulého roka. Suárez totiž v ligovom súboji proti ManU (1:1) častoval Evru rasistickými urážkami. Anglická futbalová federácia pritom mesiac zháňala dôkazy, aby napokon v decembri naparila Suárezovi dištanc na osem zápasov.

„Dnešok je pre veľmi bolestivým dňom pre mňa i moju rodinu. Vďaka za všetku podporu, budem pokračovať vo svojej práci,“ reagoval na trest 24-ročný Suárez. „Slovne ma napadol viac ako desaťkrát. Bol som veľmi rozrušený, v roku 2011 sa takéto veci nesmú stávať. Vie, čo povedal, rozhodca vie, čo povedal, pravda vyjde najavo,“ povedal vo francúzskej televízii Canal Plus po predmetnom stretnutí 30-ročný rodák zo senegalského Dakaru Evra.

Osudný okamih z októbra. Luis Suárez za... Foto: SITA
Luis Suárez, Patrice Evra Osudný okamih z októbra. Luis Suárez za rasistický útok na Patrica Evru tvrdo doplatil.

Najlepší strelec Copa América 2011 Suárez si trest odpykal a v sobotu sa opäť stretol so svojím sokom a momentálne úhlavným nepriateľom Evrom.

Kontroverzia na seba nenechala dlho čakať.

Pred zápasom býva zvykom, že hráči si podajú ruku. Aj preto sa televízne kamery sústreďovali len a len na duo Suárez – Evra. Uruguajčan však hviezde Manchestru ruku nepodal. Francúz chytil Suáreza za rameno, no ten len prešiel popri ňom.

Suárez vs. Evra. Kto komu nepodal ruku?

„Nemohol som tomu uveriť, myslel som si, že ma klamú moje oči. Patrice mi ráno povedal, že nemá problém podať Suárezovi ruku, nemá sa totiž za čo hanbiť,“ povedal tréner United Sir Alex Ferguson a pokračoval: „Suárez sa však nezachoval ako profesionál, je potupou svojho klubu. Už nikdy by mu nemali dovoliť obliecť si dres Liverpoolu, ktorého skvelá história trpí jeho činmi. Aj na rozhodcovi bolo vidieť, že je zaskočený. Skutočne to nebol pekný úvod stretnutia.“

Patrice Evra, Luis Suárez - kto komu nepodal ruku? Foto: http://www.dailymail.co.uk
Patrice Evra, Luis Suárez Patrice Evra, Luis Suárez - kto komu nepodal ruku?

Televízne kamery odhalili, že ruky si naozaj nepodali, no nebolo jasné, kto bol iniciátorom tohto neférového aktu. Suárez, ktorý sa pozeral do zeme, ruku načahoval, no Evrovu ju podať nechcel, spravil tak až v prípade brankára de Geu. „Osprave­dlňujem sa za svoje správanie. Ruku som mu mal podať. Poškodil som svoje meno, aj meno klubu, čo veľmi ľutujem. Musím však veriť, že už je to za nami a sústrediť sa len na futbal,“ vyhlásil pre klubový web Suárez. 

Provokácie spomínaného dua pritom pokračovali aj počas zápasu a po ňom. V polčasovej prestávke oddeľoval kohútov od seba v tuneli smerujúcom do šatní slovenský obranca Liverpoolu Martin Škrtel, pričom pre istotu na celý incident dohliadali aj policajní dôstojníci.

Ešte väčší rozruch vyvolali Evrove oslavy po zápase. Manchester triumfoval 2:1, čo Francúz slávil ako triumf v Lige majstrov. Na tom by nebolo nič zvláštne, ak by však neposkakoval ako malé dieťa práve pred Suárezom, ktorý bol na ceste do šatne. „To nemal robiť,“ priznal aj samotný Ferguson. Následne na Twitteri napísal: „Boli to jeho emócie. Radoval sa a možno to trošku prehral.“

Či sa bude Anglická futbalová federácia zaoberať aj Evrovými provokáciami zatiaľ jasné nie je.

Evrove oslavy vedľa Suáreza