Výhovorky! Calzona zahmlieva, všetci vedia, že mu ide o Weissovu morálku. S najlepším hráčom to však treba vždy skúsiť

Martin Prosnan, Adam Zelinka | 07.06.2023 09:58
Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Foto: ,
Vladimír Weiss.
K nenominácii Vladimíra Weissa sa vyjadril na sociálnych sieťach. Tak, ako je uňho zvykom - pomerne štipľavo. Vladimír Goffa v rozhovore pre Športweb vysvetľuje, prečo mu prekáža, že reprezentačný tréner Francesco Calzona ignoruje najlepšieho hráča domácej súťaže.

Prečo by podľa vás nemal Weiss chýbať v Calzonovom výbere?
Neviem stopercentne posúdiť, či sa jeho meno v nominácii objaviť má alebo nie. Výber typológie hráčov je výsostná vec trénerského štábu. A ten starostlivo zvažuje všetky plusy aj mínusy. Vlado však mohol a mal dostať šancu ukázať sa na aktuálnom zraze.

Calzonovi čiastočne rozumiem. Registruje bulvárne správy o niektorých jeho výstrelkoch či prehreškoch najmä mimo hracej plochy. Má oprávnenú obavu nominovať hráča, ktorý mu nezapadá do kritérií o disciplíne a správaní sa reprezentanta, ktorý má byť vzorom.

Video

Doteraz sa (aj kvôli zraneniam) neobjavil v žiadnej jeho nominácii. Prípravný tréningový kemp v Šamoríne bola ideálna šanca spoznať jeho futbalové i charakterové vlastnosti. Oťuknúť si ho.

A spolu s realizačným tímom po kontrolnom zraze objektívne posúdiť, či kolektív rozbíja alebo utužuje, či je individualista alebo tímový hráč. Či rešpektuje interné pravidlá a či jeho talent neubíja vlastné ego. Ak áno, patrí do nominácie. Ak nie, bohužiaľ, dovidenia.

14. DAC - Slovan Čítajte viac Ja seno nežeriem! Prečo Calzona nechce rebela a zbojníka Weissa? Expert našiel dôvod

Patril by pod vašim vedením aj do základnej zostavy?
V zostave by nemalo byť jedenásť najlepších individualít, ale jedenásť hráčov, ktorí v danej chvíli strategicky, bojovnosťou, hernou disciplínou, motiváciou, aktuálnou formou, skúsenosťami a rozostavením vytvoria harmonický celok.

Mužstvo Slovana a reprezentačné áčko sú dva rozdielne svety s úplne inými hráčmi a na úplne inej scéne. Vyššia konkurencia na jednotlivé posty.

Je to tenký ľad pre mňa, aby som len tak z rukáva vysypal, kto má nastúpiť do základu a kto si posedí na lavičke. Ale ak by plnil, čo od neho žiadam a pridal vlastné futbalové bonusy navyše, určite áno. Veď umelecký dojem i jeho štatistky hovoria jasnou rečou.

Keď Calzona vraví v prípade jeho nenominácie o taktických dôvodoch, čo si pod tým predstavujete?
Výhovorky. Na tlačovke niečo povedať musí. Neprezentuje však svoj názor otvorene, zahmlieva. S taktikou vynechanie Vlada Weissa nemá nič spoločné. Všetci vieme, že sa jedná o posudzovanie morálnych kvalít. Ak sa veci nepomenujú jasne, vyvstáva ešte viac otáznikov.

Na rovinu – píšete o Calzonovom strachu. Čoho sa podľa vás Talian bojí?
Vždy vystupuje sebavedomo. Nebojí sa. Kormidelník sa len chce vyhnúť situácii, aby kontroverzný hráč a futbalový rebel svojim excentrizmom mužstvu viac neuškodil než pomohol. Každý tréner chce predsa na zrazoch riešiť herné systémové prvky a nie sa zaoberať prípadnými lapsusmi a prešľapmi.

Vladimír Goffa. Foto: Dano Veselský
Vladimír Goffa Vladimír Goffa.

Je v tom podľa vás niečo osobné, alebo skôr len sprostredkovaná informácia o Weissovi?
Bé je správne. Určite sa mu do uší doniesli pozitíva i negatíva a on sa podľa toho zariadil. Niet však nad osobnú skúsenosť, preto nerozumiem, prečo si Vlada nepozval a nekonfrontoval sa s ním herne i ľudsky. Počas dlhšieho časového úseku na zraze.

Je podľa vás Weiss nezvládnuteľný živel?
Živel rozhodne je. Vychovávať má rodič, trénovať tréner. Lenže nie každý vie dávkovať cukor a bič v správnej miere. Radšej dá ruky preč, než by prijal takúto výzvu.

Ak by sme sa bavili o hráčovi zo širšieho kádra, asi nad ním treba mávnuť rukou. Ale s najlepším hráčom to treba rozhodne skúsiť.

Je možné, že prekáža niektorému z nominovaných hráčov?
Netuším, ale kam by sme dospeli, ak by o nominácii mali rozhodovať futbalisti?

Čo je pre vás červená čiara, kedy by ste hráča nenominovali za žiadnych okolností?
Stalo sa mi to s najlepším hráčom na Maldivách. Ali Ashfag, doslova futbalový génius, takého útočníka nemáme ani v našej lige. Kvôli trestu za žlté karty nemohol nastúpiť, ale žiadal som ho, aby prišiel na zápas a morálne podporil mužstvo v príprave v šatni pred duelom.

On namiesto toho v čase stretnutia jazdil na motorke po hlavnom mieste a balil baby. Tak som ho vyradil z kádra na najbližší, veľmi dôležitý pohárový zápas.

Médiá boli v šoku, že som si také niečo dovolil. Ako prvý tréner vôbec. Podobné prehrešky však mal už v minulosti a všetci mu všetko tolerovali.

Ale pokojne by som hráča krátkodobo vyradil aj za alkohol, flákanie sa na tréningoch, úmyselné zranenie spoluhráča na tréningu – v tomto smere som nekompromisný.

V statuse ste napísali, že s takýmito typmi je to – cukor a bič… Ako by ste pristupovali k hráčovi, o ktorom si myslíte, že by mohol rozvrátiť kabínu?
V prvom rade musí byť tréner rešpektovaná a prirodzená autorita. Musí vedieť, kedy s problémovým hráčom jednať s odstupom ako prísny šéf a kedy ako najlepší kamarát.

Stalo sa mi, že namiesto pokuty za meškanie ma dvaja hráči museli pozvať na obed, ktorý zaplatili a tam sme si vyčistili stôl a ujasnili pravidlá.

Inde sa mi zasa prihodilo, že som oznámil kabíne, nech si za porušenie disciplíny na sústredení sami určia výšku pokuty a donesú ju do trénerskej kabíny. A veruže priniesli peknú sumu. Podstatný je osobný príklad trénera, ktorý strhne svoje mužstvo disciplínou, pracovitosťou, odbornosťou a nadšením.

Ale v drvivej väčšine klubov sme nemali v kabíne ani len vyvesený sadzobník pokút. Nepotrebovali sme ho. Jednoducho mal som skvelých kapitánov, ktorí si kabínu ukočírovali.

14. DAC - Slovan Čítajte viac Ja seno nežeriem! Prečo Calzona nechce rebela a zbojníka Weissa? Expert našiel dôvod

Zmenil sa Weiss prichádzajúcimi rokmi?
Každý sa mení, ale nechcem niekoho analyzovať. To sa fakt nepatrí. Ak človek nemá dostatok informácií a nekráčal v topánkach (kopačkách) toho druhého.

V Slovane mu však dali kapitánsku pásku. Vidíte v ňom vodcovské schopnosti?
Odpoviem inak. Čo registrujem – vo svete je minimum prípadov, že v jednom mužstve spolupracujú otec a syn. Aj podľa mňa to nie je dobrý nápad. Kabína na ihrisku i mimo neho reaguje v mnohých situáciách úplne inak, ak sú tam rodinné väzby.

Ak Calzona tvrdí, že v tíme preňho nemá miesto, kto je potom v reprezentácii nositeľom kreativity?
Nikto. Nie je to ale chyba hráčov. Tí len poslúchajú. Tréner doteraz naordinoval Slovákom opatrnícky štýl hry. Preferuje defenzívne pozičné presúvanie, držanie lopty vzadu, minimum hry na jeden dotyk a kolmo hore. A už vôbec nie dribling a ťah na bránku, všetko je najmä o posúvaní si lopty v stredovom kruhu.

Kreativita si žiada aj prihrávky do voľných priestorov, či na obsadených hráčov, mohutnú podporu krajov pri centroch, druhú vlnu v šestnástke, jeden na jedného, riskovanie aj za cenu strát lopty. Neortodoxné riešenia herných situácií a najmä voľnosť a fantáziu vlastného talentu smerom dopredu.

Rozlet našich kreatívnych hráčov typu Haraslín či Polievka je brzdený nezmyselnou prioritou, aby sa hralo iba do nohy a na istotu. A najlepšie dozadu.

Platy trénerov slovenskej futbalovej reprezentácie Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Slovenský tréner storočia Jozef Vengloš viedol...

Vidíte v ignorovaní Weissa dehonestáciu ligy? Suverénne najlepší hráč predsa nemá miesto ani medzi náhradníkmi…
Jej dehonestáciu vidím v inom. Taliansky tréner si nespravil služobku po Slovensku od východu na západ. Aby sa zoznámil s ľuďmi, ktorí so zápalom a obetavo robia slovenský futbal. Mohol vidieť všetky štadióny aj infraštruktúru.

Mohol jednotlivo debatovať so šéfmi klubov, pozrieť si nejaké tréningy, porozprávať sa s hráčmi, cítiť podporu fanúšikov. Viac by spoznal našu mentalitu i názory.

Skrátka, mohol sa zoznámiť so slovenským futbalom, o ktorom skoro nič nevie. Veď je obklopený v podstate výlučne širokým talianskym trénerským štábom. Vôbec nepochybujem o tom, že je to vysoko odborný, slušný a pracovitý človek. Ale či to stačí, je na diskusiu.

Tréner cez internet a bez znalosti anglického jazyka (už mal veľa času naučiť sa ho s pomocou lektora) a zatiaľ bez výsledkov, asi nie je to pravé orechové.

Najlepšia možnosť vyhnúť sa pochybnostiam je zaujať výkonmi a výsledkami už v najbližšom kvalifikačnom dvojzápase. Tak, ako výkonom proti Bosne a Hercegovine na Tehelnom poli. Skvelé predstavenie, ktoré som videl na vlastné oči a tešil som sa na tribúne. Úprimne držím palce.

Reprezentačná kariéra Mareka Hamšíka Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Marek Hamšík debutoval v reprezentácii 7....

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ