Najväčší klamár a herec histórie? Verím, že Škriniar taký nie je, vraví známy taliansky novinár

Martin Prosnan | 03.02.2023 07:00
Milan Škriniar Foto:
Nima Tavallaey sleduje kariéru Milana Škriniara veľmi podrobne.
Roky bol miestnym miláčikom. Teraz, keď sa rozhodol odísť, je za darebáka. Milan Škriniar zažíva v Interi Miláno najťažšie obdobie kariéry. V lete prestúpi do Paríža a v Taliansku mu zrazu nevedia prísť na meno.

„Vzťah medzi ním a klubovou hierarchiou je momentálne napätý, všetci si musia sadnúť, vyčistiť vzduch a odložiť egá,“ vraví taliansky futbalový expert a šéfredaktor portálu sempreinter.com Nima Tavallaey.

Prekvapilo vás, ako sa situácia okolo Škriniara vyvinula?

Nebudem zatĺkať – som veľmi prekvapený. Vôbec som nečakal, že vzťah Škriniar – Inter sa môže skončiť aj takto. Veď hovoríme o hráčovi, ktorý nedávno tvrdil, že sa chce stať v Interi tým, čím bol Marek Hamšík v Neapole. O hráčovi, ktorý pred niekoľkými rokmi prepustil agenta, aby predĺžil zmluvu s Interom, pretože mal pocit, že brzdí rokovania. Keď sa Škriniara pred pár mesiacmi pýtali na rozhovory o možnom predĺžení zmluvy, odpovedal, že „fanúšikovia ma po všetkých tých rokoch predsa poznajú“.

Ak teda nie je Milan Škriniar najväčším klamárom a hercom v histórii – čo si myslím, že nie je – potom sa niečo vo vzťahu medzi ním, riaditeľmi a majiteľmi Interu zhoršilo. Dúfam, že Milan čoskoro rozpovie celý príbeh.

Koho je to vina?

Je to pomerne zložitá situácia a mnohé veci sa neustále vyvíjali. Nikdy k tomu nemalo dôjsť. Je to predovšetkým maslo na hlave Interu – zmluvu so Škriniarom mal predĺžiť okamžite po tom, ako sa dohol s Brozovičom na jeseň 2021. Z nejakého dôvodu, možno finančného, to neurobil. Alebo za tým bola obyčajná arogancia. Namiesto toho sa Inter vlani rozhodol rokovať o Škriniarovom prestupe do Paríža, čím v podstate umožnil Francúzom jednať o podmienkach s jeho agentom.

Milan Škriniar Čítajte viac Kto chce psa biť... Strata kapitánskej pásky je najmenej, Škriniar by viac nemal sledovať médiá

Čo to znamená?

Azda aj to, že Škriniar dostal informácie o tom, koľko by v Paríži mohol zarábať. Pochopiteľne, Inter sa k podobným sumám nemá šancu dostať a dobre to vie. Taliansky tím jednoducho prehral. Bol arogantný, lebo ak raz od niekoho očakával lojalitu, mal ju tiež prejaviť. Škriniar mu bol dlho verný, zatiaľ čo klub nechal svojho kapitána čakať na predĺženie kontraktu iba osem mesiacov pred jeho vypršaním. Zobudil sa až v novembri 2022, keď prišiel s formálnou ponukou. To nie je príliš lojálne správanie. Vzťah sa pokazil.

Hnevá sa vedenie Interu na Škriniara?

Treba povedať, že ani jeho správanie v posledných týždňoch nebolo hodné kapitána Interu. Načasovanie rozhovoru jeho agenta o tejto záležitosti v talianskej televízii, keď sa mužstvo pripravovalo na zápas s Empoli, bolo veľmi hlúpe. A to, čo sa udialo uplynulý víkend, bol zasa cirkus.

Bol som sklamaný, keď som v slovenských médiách (na oficiálnom portáli SFZ, pozn. red.) videl informáciu o tom, že sa Škriniar dohodol s PSG. Tieto citácie síce následne rýchlo zmizli a aj Škriniar s Interom popreli, že by sa nejaký rozhovor uskutočnil, ale škoda bola napáchaná.

Takéto správanie sa od Škriniara veru nečakalo – niekým tu predsa bol a ľudia si ho vážia. Myslím si, že neskôr, keď zostarne, bude tieto veci ľutovať. Všetci totiž dospievame.

Príde o kapitánsku pásku?

O tom niet pochýb. Nie je šanca, že si ju v Interi ešte niekedy navlečie na rukáv. Najmä teraz, keď Lautaro Martínez ukázal, že je viac ako hodný byť kapitánom.

Nehrozí, že stratí aj miesto v základnej zostave Interu?

V tejto chvíli si nemyslím, že bude hrať. Dramatická nálada uplynulých týždňov sa najprv musí upokojiť. Potom má Škriniar dve možnosti: buď bude trucovať a zostane naštvaný a tým úplne zničí svoje dedičstvo v Interi – tak, ako to urobil Mauro Icardi.

Alebo bude Milanom Škriniarom, do ktorého sa Inter zamiloval. Z posledných mesiacov v čierno-modrom drese by mal vyťažiť to najlepšie. Vydať zo seba všetko. Tak, aby odišiel s dôstojnosťou a úctou. V podstate by tak robil to, čo celý čas v Interi, okrem posledných troch týždňov.

Odpustia mu fanúšikovia?

Momentálne zúria. Bodka. Ich trpezlivosť však úplne došla predovšetkým smerom k majiteľom. Tí nemôžu investovať, klub je nútený vyrábať zisk na hráčskom trhu tri prestupové obdobia za sebou. Správanie sa Škriniara i vedenia bolo to posledné, čo od klubu aj od hráča očakávali.

Ak však bude Škriniar tvrdo pracovať, dá zo seba všetko a Interu v tejto sezóne pomôže vyhrať jednu alebo dve trofeje, môže sa vzťah napraviť či neutralizovať. Potom by sa s Milanom mohli rozlúčiť s rešpektom a nie s vedomím, že Škriniar s fanúšikmi nekomunikuje a chce odísť zadným vchodom.

Spomínate si, že by v minulosti odišiel z Interu hráč podobného kalibru zadarmo?

Veru, neviem, kedy naposledy prišiel Inter o takého dobrého futbalistu – navyše s kapitánskou pásku – bez akejkoľvek náhrady. Ale pamätám si, koľko toxicity spôsobil odchod Brazílčana Ronalda v roku 2002. Mnohí fanúšikovia na to dodnes nezabudli. Teraz je na Škriniarovi, aby sa rozhodol, aký odkaz zanechá v Interi.

Zaujímavosti o Paríži St. Germain Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Vo Francúzsku patrí k najmladším
Paríž St....

Osvedčí sa v Paríži?

Niet pochýb o tom, že s ním počítajú v základnej zostave. Na pravej strane trojčlennej obrany s Marquinhosom v strede alebo dokonca úplne v strede, ako hral aj v Interi. V Paríži St. Germain je aj Maročan Achraf Hakimi, s ktorým hrali spolu aj v Taliansku, hádam opäť nadviažu na skvelé partnerstvo.

Je niečo, čo mu v Paríži v porovnaní s Interom nikdy nedajú?

Jedna vec, ktorú Škriniar musí pochopiť, je, že v PSG nebude hviezdou a ani kľúčovým hráčom. Minimálne na začiatku bude len jedným z kádra. Musí sa prispôsobiť mužstvu, naopak to nepôjde. V Interi bol ústrednou postavou a tréneri Conte aj Inzaghi nastavili obrannú líniu tak, aby z neho dostali to najlepšie.

Toto sa v v Paríži nikdy nestane. Je dôležité, aby to vedel, kým odíde. Ak to nakoniec fungovať nebude, môže urobiť to, čo Romelu Lukaku. Požiadať o návrat do Interu. V tom prípade by však mal vziať so sebou aj Hakimiho (úsmev).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ