Kmotrík exkluzívne: Pre koho to robíme? To sa pýtam stále častejšie

Vladimír Trávniček | 04.07.2022 06:00
SR Bratislava Slovan futbal Kmotrík Foto: ,
Generálny riaditeľ Slovana Ivan Kmotrík ml.
Ako prišlo k dohode s už odídeným trénerom Vladimírom Weissom, k podpisu zmluvy s Jurajom Kuckom a príde aj Róbert Mak? Aj to prezradil generálny riaditeľ ŠK Slovan Ivan Kmotrík ml. v rozsiahlom rozhovore pre Pravdu.

Čo pre Slovan znamená udržanie trénera Weissa?
Bolo kľúčové vyriešiť túto otázku. Som presvedčený, že tréner Weiss je to najlepšie riešenie. Sadli sme si, našli sme spoločnú reč. Pochopil stratégiu, filozofiu a možnosti klubu a nakoniec sa s tým stotožnil a do novej sezóny ideme s čistým stolom.

Weiss najprv skončil, o pár dní ste však oznámili, že predsa pokračuje. Narušil rokovania aj koniec Štefana Tarkoviča pri reprezentácii?
Do nášho procesu udalosti v reprezentácii nevstupovali, nakoľko tréner Weiss nedostal ponuku od Slovenského futbalového zväzu a ani ním nebol kontaktovaný. Mal nejaké ďalšie ponuky, pravdepodobne ich zvažoval.

Zasiahol do rokovaní s Weissom aj váš otec a majiteľ klubu Ivan Kmotrík starší?
Nemusel zasahovať, pretože to bolo o mne a trénerovi Weissovi, aby sme našli spoločnú reč. Samozrejme, nie je tajnosťou, že môj otec a tréner Weiss majú spolu dlhodobo nadštandardné vzťahy.

Povedali ste, že ho presvedčila stratégia klubu. V čom je teda iná, ako po minulé roky?
Nepovedal by som, že je v niečom iná. Obaja chceme to isté. S Vladom sme si potrebovali vyjasniť niektoré veci. Úprimne, naša komunikácia nebola v optimálnom stave a postupom času medzi nami chladla. Potrebovali sme si to vydiskutovať, vyčistiť stôl.

Predstavovali by ste Juraja Kucku ako novú posilu, ak by neostal na lavičke Weiss?
Ťažko povedať, ale myslím, že áno. Aj keď jeho zotrvanie určite pomohlo. Aj pre futbalistu je jednoduchšie, keď pozná trénera a vie, čo od neho očakávať. No Juraj by sem asi prišiel tak či tak.

Ako dlho ste Kucku lámali?
Je to dlhodobá záležitosť. Posily riešime aspoň 6 mesiacov vopred, aby sme mali prehľad, o koho sa snažiť môžeme a kde nie je šanca. O Jurajovi sme sa rozprávali už počas minulého leta – vtedy chcel vyskúšať Premier League. Teraz sa príležitosť naskytla.

S akým rozpočtom vstupuje Slovan do novej sezóny?
Do sezóny ideme s veľkým rozpočtom, vyšším ako v sezóne 2019/20. Ideme so stávkou na všetko – All-in, čiže chceme urobiť všetko pre úspech. Vnímame to tak, že jedinou možnosťou, ako sa dnes finančne udržať na konkurenčnej úrovni, sú peniaze z Európy.

Čo budete považovať za úspech?
Musíme sa kvalifikovať do skupinovej fázy jednej z troch európskych súťaží. A mojim cieľom je pritiahnuť ľudí na štadión. Chcem, aby sa priemerná návštevnosť začala dvíhať. Toto číslo je zrkadlom, ktoré vám nastavuje obraz vašej práce.

Bude stačiť príchod Kucku na to, aby ste na Tehelné pole dostali viac fanúšikov?
Je to jeden z krokov, ktorý k tomu môže pomôcť. Diváci sú nevyhnutní a kľúčoví pre každý klub naprieč Európou. Máme problém, že ľudia nezapĺňajú tribúny v dostatočne vysokom počte a príjem klubu je zo vstupného nízky. Potrebujeme urobiť futbalový zázrak, historický výsledok, veľký triumf, aby sa ľudia zobudili a začali chodiť na Tehelné pole.

Dlhé roky pre Slovan i národný tím platí, že diváci nechodia na domáci tím, ale na súpera. Nemohlo by to zmeniť viac odchovancov v mužstve?
Stále sa nám nedarí prelomiť bariéru, že ľudia rozmýšľajú, že pôjdu na futbal v prípade, ak sa tu predstaví súper zvučnejšieho mena. A čo sa týka odchovancov: pozrite sa na Žilinu. Hrajú za ňu len odchovanci a ľudia tam aj tak nechodia. Nie je to len o tom.

Príde do Slovana pred sezónou ešte nejaký skúsený slovenský reprezentant? Skloňuje sa najmä Róbert Mak, voľným hráčom je aj Miroslav Stoch.
Momentálne už nie je veľa možností. Stoch toho veľa neodohral za posledné roky a asi by nám nepomohol. Mak sa v posledných dvoch sezónach trápil vo Ferencvárosi. Stojí za zváženie, ale momentálne máme alternatívy. Nerokujeme s Makom ani Stochom.

Rozlúčili ste sa s kapitánom Vasilom Božikovom, pritom nič nenasvedčovalo tomu, že by mal skončiť. Čo sa stalo?
Vasilovi sa skončila zmluva. Boli sme v komunikácii s ním aj jeho agentom, zhruba tri týždne pred koncom súťaže sme mu predložili návrh na nový kontrakt. Pri návrhu sme zohľadňovali realitu a to, čo sme pre klub chceli. Vasil na ponuku nereflektoval. Keď sme sedeli s trénerom Weissom, rozprávali sme sa aj o Vasilovej budúcnosti. Zhodli sme sa, že v danej situácii bude pre klub najlepšie, ak sa naše cesty rozídu.

Dokedy chcete mať uzavretý káder na novú sezónu?
Ideálne pred zápasom s Batumi. Bol by som rád, keby sme dovtedy dotiahli väčšinu transferov, no žiaden prestup nie je jednoduchý. Vždy si vyžaduje čas, rokovania, veci sa môžu rýchlo meniť. Potrebujeme sa ešte posilniť na pozícii útočníka, kde máme momentálne len Ivana Šaponjiča. Je tu ešte Alen Ožbolt, ale na neho evidujeme ponuku a pravdepodobne odíde, Samuel Mráz u nás končí. Za kľúčové považujeme aj zvýšenie konkurencie na pozícii brankára.

Ste ochotný zaplatiť za nového útočníka vyššiu sumu – na úrovni milión eur?
Poviem len to, že to bude kvalitný hráč. Aktuálne podstupuje lekárske a záťažové testy. Ak všetko dopadne tak, ako si želáme, tak ho onedlho predstavíme fanúšikom a širokej verejnosti. (išlo o útočníka Erica Ramireza, ktorého klub predstavil v piatok pozn. red.)

Za minulú sezónu ste vďaka účasti v európskych súťažiach zarobili vyše päť miliónov eur, Sporting Lisabon vám doplatil zvyšok sumy za Andraža Šporara. Boli to dostatočné príjmy, ktoré vykryli straty za fanúšikovské obmedzenia pre koronavírus?
Stále je obrovský rozdiel medzi príjmami a výdavkami, ktoré platíme za chod klubu. Určite to boli veľké čiastky, ktoré prišli, ale stále sú náklady ďaleko vyššie, ako príjmy.

Slovan pracuje so suverénne najvyšším rozpočtom na Slovensku. Môže na ihrisku konkurovať napríklad Ferencvárosu, možnému súperovi v 2. predkole, ktorý má k dispozícii dvojnásobne viac peňazí?
Sústredíme sa na 1. predkolo. Ale nebojíme sa ani Ferencvárosu. Vyradili sme už aj PAOK Solún, ktorý mal možno 5-krát vyšší rozpočet. Samozrejme, financie zvyšujú šancu na úspech, no nie je to záruka. Keď máte v mužstve určitú hráčsku kvalitu, môžete konkurovať aj bohatším klubom.

Hovorili sme o príjme viac ako 5 miliónov za vlaňajšie ťaženie v pohárovej Európe. Je pre vás existenčne dôležité zarobiť takúto sumu každú sezónu?
Existenčné je príliš tvrdé slovo. Avšak je to pre nás nevyhnutné, keď chceme udržať kvalitu, aktuálny rozpočet a celkovo klub na súčasnej úrovni. Je prirodzené, že pri absencii tohto príjmu by sme museli hľadať úspory inde. Keď chceme udržať hráčsku kvalitu a aktuálny rozpočet, potrebujeme byť úspešní v Európe a pritiahnuť na štadión fanúšikov a sponzorov. To je kľúčové. Iba v takom prípade môže Slovan dlhodobo rásť a byť konkurencieschopný v Európe.

Pred covidom sa priemerná návštevnosť na ligové zápasy pohybovala na úrovni 5-tisíc divákov. S akou budete spokojný v nasledujúcej sezóne?
Budem rád, ak prekročí 6-tisíc divákov. Som presvedčený, že tento klub si to zaslúži. Návšteva pod 6-tisíc vás bude nútiť klásť si otázku, pre koho futbal robíme. Práca okolo Slovana nás stojí veľa času, energie aj peňazí a keď nevidíte u fanúšikov odozvu, tak si takúto otázku pokladáte stále častejšie.

Vyčerpali ste už všetky možnosti, ako pritiahnuť ľudí na futbal?
Ak by som ich vyčerpal, tak tu dnes už nesedím. Stále verím, že sa nám to postupnými krokmi podarí. Aj keď moja viera je už naštrbená. Cítim, že klub nedostáva späť to, čo si zaslúži. Športové úspechy Slovana sú nedocenené. Verejnosť nás môže hanobiť, kritizovať, nadávať na Kmotríka, na Weissa… Ale úspech tu je, štyri tituly za sebou je historický míľnik, ktorý nám nik nevezme.

No ak neuspejete v dvojzápase s Batumi, bude kritika oprávnená…
Nedávno som pozeral ligový zápas Dynama. Nastúpilo proti predposlednému tímu súťaže. Má pekný, nový štadión a na zápase bolo takmer 17-tisíc divákov. U nás na predposledné mužstvo chodí 3-tisíc. Chýba tu dlhodobá a masívna podpora od ľudí. Vidíte, všetci považujú Batumi za outsidera, avšak ich fanúšikovské zázemie je niekoľkonásobne vyššie, ako naše. Potom nemôžu byť outsider. Som zvedavý, ako zareagujú naši priaznivci. Verím, že sa nenecháme zahanbiť nielen na ihrisku, ale ani na tribúnach.

V pozícií generálneho riaditeľa, ste už siedmy rok. Čo považujete sa svoj najväčší manažérsky úspech?
Jeden z najväčších je predaj Andraža Šporara do Sportingu Lisabon za 7 miliónov eur, lebo taký lukratívny predaj zo slovenskej ligy do zahraničia sa u nás nikomu nepodaril. Stále som hovoril, že aj zo Slovenska sa dajú predať futbalisti za niekoľko miliónov a nemusíme ich púšťať von za 500, 600-tisíc eur. No covid nás momentálne naozaj pribrzdil a situácia je komplikovaná pre všetky kluby naprieč Európou. Prestupový trh nie je taký aktívny, ako tomu bolo pred koronavírusom. Musíme sa preto popasovať s touto situáciou a nájsť ďalšieho Andraža, predať ho a vytvoriť profit. A to nie je jednoduché. Čo sa týka klubu, tak je to zisk 4 titulov, 4 domácich pohárov, dvoch účastí v skupinách európskych pohárov v priebehu troch rokov. Slovan v ére samostatnosti takéto úspešné obdobie ešte nemal. Verím že sme na správnej ceste, ako navýšiť počet titulov a pokračovať v pohárovej Európe.

Ste kontroverznou postavou slovenskej futbalovej scény. Kým v Premier League šéfa klubu takmer nevidieť, vás je všade plno. Prečo?
Možno Slovan beriem inak, ako by ho vnímal iný funkcionár. Pre mňa je to srdcová záležitosť – milujem futbal a Slovan. Snažím sa mu dať maximum. Robím to, čo cítim a tak, ako to cítim. Keď sa to niekomu nepáči, tak bohužiaľ, ja sa nezmením a budem Slovan naďalej viesť s emóciami a so srdcom. Paradoxom je, že váš otec vlastnil Artmediu Petržalka, no vy ste napriek tomu odmalička slovanista.

Nebolo vašou povinnosťou fandiť Artmedii?
Otec síce vlastnil Artmediu, no som Bratislavčan. A väčšina športových priaznivcov v hlavnom meste fandí Slovanu. Kamarátov som mal slovanistov, už ako tínedžer som vždy inklinoval k atmosfére na Tehelnom poli. Takže v roku 2008, keď sa otec stal majiteľom Slovana, bolo to pre mňa splnenie sna. Rovnako, ako pre otca.

Je v okolitých štátoch futbalový klub, ktorého systematickú prácu obdivujete, snažíte sa ním inšpirovať?
Je veľmi náročné sa s niekým porovnávať. Ferencváros, Slavia Praha, v nedávnej minulosti Plzeň to robili dobre. My by sme tiež chceli byť ako Ferencváros a Slavia, mať priemer 14-tisíc divákov na ligových zápasoch a potom si vyberať hráčov, za ktorých by sme zaplatili milióny. Od ľudí však nedostávame podporu, potom je náročné konkurovať spomínaným klubom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ