V Seville bez gólov. Slováci sú na čele skupiny

Pravda, TASR | 14.06.2021 22:56
Španielsko futbal ME2020 E Švédsko Foto: ,
Marcos Llorente a Albin Ekdal v súboji o loptu.
Futbalisti Španielska a Švédska vstúpili do majstrovstiev Európy bezgólovou remízou v Seville. Po prvom hracom dni tak vedú E-skupinu s tromi bodmi Slováci, ktorí zdolali Poľsko 2:1.

Švédov čaká v druhom vystúpení na šampionáte Slovensko v piatok o 15.00 SELČ v Petrohrade.

Španieli nastúpia v druhom zápase v sobotu o 21.00 v Seville proti Poľsku.

odkaz
euro 2020, odkaz

E-skupina – 1. kolo

Sevilla

Španielsko – Švédsko 0:0
Rozhodovali: Vinčič – Klančnik, Kovačič (všetci Slovin.), ŽK: Lustig (Švédsko)
Španielsko: Simon – Llorente, Laporte, P. Torres, Jordi Alba – Koke (87. F. Ruiz), Rodri (66. Thiago Alcantara), Pedri – Ferran Torres (74. Oyarzabal), Morata (66. Sarabia), Olmo (74. Moreno)
Švédsko: Olsen – Lustig (75. Krafth), Lindelöf, Danielson, Augustinsson – S. Larsson, Olsson (84. Cajuste), Ekdal, Forsberg (84. Bengtsson) – Berg (69. Quaison), Isak (69. Claesson)

Švédi nastúpili do zápasu s defenzívnou taktikou, loptu na kopačkách mali v prvom polčase takmer výlučne Španieli.

Obranný val sa hráčom z Pyrenejského polostrova podarilo prekonať prvýkrát v 16. minúte, keď Kokeho center do šestnástky našiel Olma a ten hlavičkou zamieril k žrdi.

Dobrým reflexívnym zákrokom sa však prezentoval švédsky brankár Olsen. V 23. minúte sa „Los Rojos“ opäť nahrnuli vo väčšom počte do šestnástky, lopta sa odrazila ku Kokemu, no ten prestrelil.

Ten istý hráč mohol skórovať aj v 29. min, ale z prvej poslal zo šestnástky loptu vysoko nad. Do veľkej príležitosti sa dostal v 38. min Morata.

Po hrúbke obrancu Danielsona sa ocitol sám zoči-voči brankárovi Olsenovi, nedokázal však trafiť priestor medzi žrďami.

Russia Poland Slovakia Euro 2020 Lewandowski Čítajte viac Namrzená hviezda. Kým sa Škriniar smial, Lewandowski prskal

Ako blesk z jasného neba sa do gólovej šance dostali v 41. min Švédi a bola väčšia, než všetky predchádzajúce španielske.

Isak sa dokázal vyhnúť ofsajdovej pasci, z uhla prekonal aj brankára Simona, no Marcos Llorente s námahou zabránil lopte skončiť v sieti, keď ju odvrátil na žrď. Tesne pred prestávkou ešte napriahol z diaľky Olmo, Olsen sa nenechal prekvapiť.

Po zmene strán sa obraz hry nezmenil, taktovku zápasu udávali Španieli. V 50. min sa ku strele na hranici šestnástky dostal Morata, nemala však razanciu. V 61. min vyšiel Švédom rýchly protiútok.

Isak v šestnástke ukázal svoje „žonglérske“ kvality a dokázal poslať loptu pred bránu Bergovi, ktorý ju ale nedopravil do siete.

V záverečnej štvrťhodine pokračovalo španielske obliehanie švédskej brány, v 78. min poslal kvalitný center do vápna Sarabia, no Olsen ho dokázal zneškodniť.

V 90. min si nabehol pred bránku striedajúci Moreno, hlavičkoval iba do brankára severanov. V nadstavenom čase ešte z podobnej situácie neskóroval ani Sarabia. Švédi strávili takmer celú záverečnú pätnásťminútovku na vlastnej polovici a napokon ubránili bod.