Braga je tím dvoch tvárí. V Európe je krajšia

Michal Zeman | 03.10.2019 07:25
Braga, Municipal Foto: ,
Futbalisti Bragy na domácom štadióne Municipal.
Sporting Braga má aktuálne tím dvoch tvárí. Prvá je európska a druhá portugalská. Tá prvá je krajšia i úspešnejšia.

Braga je večný čakateľ na titul a žije v tieni troch portugalských veľkoklubov (Benfica Lisabon, Sporting Lisabon, FC Porto). Dva razy vybojovala Portugalský pohár, ale titul ešte v zbierke nemá, hoci už niekoľkokrát naň siahala.

V minulej sezóne Sporting skončil v domácej lige štvrtý a v boji o miesto v skupine Európskej ligy musel v auguste prekonať dve celkom vysoké prekážky – najprv mu stál v ceste Bröndby Kodaň (4:2 a 3:1) a potom Spartak Moskva (1:0 a 2:1).

Braga odohrala v tomto ročníku Európskej ligy päť stretnutí a je v nich stopercentná. Naposledy zdolala trochu senzačne aj očakávaného favorita K-skupiny Wolverhampton Wanderers na jeho pôde (1:0).

V lige sa takými výbornými výsledkami nemôže pochváliť. Naposledy síce zdolala Portimonense (1:0), ktorému patrí až 15. miesto, ale päť stretnutí predtým sa z plného bodového zisku netešila a škrie ju najmä domáci výprask od Benficy (0:4). Patrí jej po siedmich kolách priebežne až 11. priečka tabuľky.

Aj najväčší úspech v takmer storočnej histórii získala Braga na medzinárodnej scéne. V ročníku 2010/2011 sa prebojovala až do finále Európskej ligy a v portugalskom súboji podľahla Portu (0:1). Za zmienku stoja jej súperi, ktorých hlavy padli vo vyraďovacích kolách – Liverpool, Dynamo Kyjev a Benfica.

Futbalisti Slovana na tréningu v Brage Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Slovana Bratislava počas tréningu v...

Braga tvorí zaujímavý futbalový mix dvoch veľmi blízkych futbalových škôl – portugalskej a brazílskej. V základnej zostave nastupujú prakticky len hráči z Portugalska a Brazílie a v kádri sú ešte dvaja legionári. Mužstvo, ktoré vedie známy Portugalčan, bývalý reprezentant Ricardo Sá Pinto, naposledy v Európskej lige vo Wolverhamptone nastúpilo so šiestimi Portugalčanmi a piatimi Brazílčanmi.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ