Výkvet športovej rodiny dostal Bayern na koňa. A Dortmund do depresie

Michal Gavroň | 07.04.2019 09:10
Robert Lewandowski Foto: ,
Robert Lewandowski z Bayernu po góle v derby proti Dortmundu.
Je výkvetom športovej rodiny. Mama bola volejbalistkou slávneho varšavského klubu AZS. Pod vysokou sieťou si zahrala jeho sestra. Dokonca to dotiahla aj na reprezentačnú úroveň.

Otec sa kedysi pýšil titulom majstra Poľska v džude. A aby toho nebolo málo – manželka má zasa bronz zo Svetového pohára 2009 v karate.

Celý život Roberta Lewandowského je zviazaný so športom. V detstve ho teda čakalo neľahké rozhodovanie. Aký úbor si vyberie. Nakoniec zvolil ten najrozšírenejší – kopačky a futbalový dres. A urobil dobre. Na zelených trávnikoch patrí k najlepším hráčom sveta. Potvrdil to aj v sobotňajšom dueli Bundesligy.

Tridsaťročný strelec bol jednou z ústredných postáv Bayernu Mníchov pri demontáži Dortmundu. Borussia odišla z Bavorska s hanebnou prehrou 0:5. Jej bývalý útočník prispel k jednému z najvyšších debaklov v histórii Der Klassiker dvomi presnými zásahmi.

Gólová oslava Roberta Lewandowského. Foto: Reuters, KAI PFAFFENBACH
Robert Lewandowski Gólová oslava Roberta Lewandowského.

Dovŕšil tak druhú stovku gólov v najvyššej nemeckej súťaži a načal tretiu. Rýchlejšie sa rovnaký husársky kúsok podaril už len Gerdovi Müllerovi. Kým nemecká legenda na to potrebovala neuveriteľných 234 zápasov, tá poľská o 50 viac.

„Hrali sme naozaj dobre. Nič iné ako víťazstvo sme si nezaslúžili. Prvý polčas bol z našej strany perfektný, v druhom sme pohodlný náskok umne kontrolovali. Nesmieme sa uspokojiť, lebo nás čaká do konca sezóny ešte vzrušujúca jazda. Momentálne sme prví pred Dortmundom o jeden bod. Ten nič neznamená,“ cituje dvojgólového strelca Kicker.

V jubilejnom stom derby medzi oboma klubmi strelil rodák z Varšavy 13. a 14. gól. Prvý v drese Borussie, zvyšné ako hráč najslávnejšieho nemeckého klubu. Ten svojho hlavného soka v boji o ligovú trofej zosadil z prvej priečky parádnym spôsobom.

V úvode šlágra 28. kola síce trafil hosťujúci Mahmoud Dahoud tyč. Tá však skôr prebrala domácich ako nakopla hostí. Odvtedy totiž Bayern dominoval. Rozhodnuté bolo už po prvom polčase. Lewandowski a spol. odchádzali do kabín s úsmevmi na tvárach a vedením 4:0. V druhom dejstve uzavrel Lewandowski a upevnil si tak prvú priečku v tabuľke ligových kanonierov (21 gólov).

„Ťažko sa mi na to pozerá,“ priznal kouč Borussie Lucien Favre bolestivý pohľad na skóre. „Aby však bolo jasné – súper bol lepší. Výsledok odzrkadľuje rozdiel medzi oboma mužstvami.“

Servítku si pred ústa nebral ani Marco Reus. Dvadsaťdeväťročný kapitán Dortmundu sa ospravedlňoval fanúšikom a nechápal, čo sa s mužstvom stalo.

„Takto sa o titul nebojuje. Bol to z našej strany katastrofálny výkon na oboch koncoch ihriska. Už nesmieme byť takí slabí, inak budeme mať problémy s kýmkoľvek. Chceli sme súpera doma dostať pod tlak, ale zlyhali sme. A tak on je na koni a my psychicky dole,“ opisoval atmosféru z kabíny Reus.

TV Pravda: Čo chýba Jozefovi Barmošovi v najlepšej osmičke Ligy majstrov a ktorá krajina má istú semifinálovú miestenku? Pozrite si video:

Video

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ