Legenda Manchestru City. Fotokópia Romária fackala i trápila súpera

Michal Gavroň | 11.02.2019 15:01
Sergio Agüero Foto: ,
Sergio Agüero z Manchestru City oslavuje jeden zo svojich troch gólov do siete Chelsea.
Prekonávať slávnych futbalistov je jeho dobrým zvykom. Počúvať porovnávania s nimi zasa vítanou lichôtkou. Najväčšiu radosť však Sergiovi Agüerovi robí strieľanie gólov. Argentínsky tridsiatnik je v tomto fachu momentálne najlepší v Premier League.

„Je to legenda klubu. Hráč, ktorý píše históriu Manchestru City,“ vravel pred časom kouč City Pep Guardiola.

Dorovnal Shearera

Jeho zverenci v nedeľu rozdrvili Chelsea 6:0. Londýnčanov poslali do jednej z najhlbších kríz za ostatné roky. O polovicu gólov sa postaral práve Agüero a potvrdil, že proti Chelsea (a Newcastlu) sa mu v kariére darí najviac. Kontá oboch klubov zaťažil pätnástimi presnými zásahmi.

„Musím pokračovať v takýchto výkonoch. Najdôležitejšie je však vždy víťazstvo,“ poznamenal po zápase Agüero pre anglické médiá.

Na Britských ostrovoch hrá už ôsmu sezónu. Počas nich strelil v 322 zápasoch v drese Citizens 222 gólov a 63 pripravil. Po nedeli je najlepším strelcom klubu a spolu s Alanom Shearerom aj autorom rekordných jedenástich hetrikov v Premier League.

„Môj rekord v počte ligových gólov (260, pozn.) môžu prekonať len dvaja hráči. Harry Kane (122) a Sergio Agüero (160). Otázkou však zostáva, ako dlho budú hrať v Premier League,“ vyhlásil Shearer.

Prezývka z rozprávky

Agüerova cesta do najlepšej ligy sveta začala raketovo. V júli 2003 sa stal vo veku 15 rokov a 35 dní najmladším hráčom, ktorý debutoval v najvyššej argentínskej súťaži. Prekonal Diega Maradonu. Hoci Agüerovo polhodinové počínanie na ihrisku sa stretlo s pozitívnymi ohlasmi, na ďalší štart si musel počkať niekoľko mesiacov.

Čakanie na viac príležitostí v áčku Independiente neniesol najlepšie. V juniorskej súťaži viackrát dostal žltú kartu. Niekoľkokrát sa mu pred očami začervenalo. Raz preto, že vyfackal protihráča.

V tých časoch sa po prvý raz na verejnosti objavila aj prezývka Kun, ktorá už roky zdobí Agüerov dres. Dali mu ju starí rodičia. Dôvod? Vytrvalé sledovanie animovanej rozprávky Kum-Kum.

„Cením si to. Je to unikátna prezývka. Nestáva sa často, aby niekoho pomenovali vďaka rozprávke,“ usmial sa Agüero.

Kopni to čo najsilnejšie

Do smiechu mu určite nebolo počas posledných dní v Atléticu Madrid. V rokoch 2006–2011 sa v drese Los Colchoneros vypracoval na jedného z najlepších útočníkov na svete. Logicky sa stal žiadaným tovarom.

V lete 2011 však uistil vedenie aj fanúšikov, že sa mu v klube páči a rád by predĺžil zmluvu. Stalo sa, lenže prestupovým špekuláciám nebol koniec. O niekoľko dní bol Agüero opäť v debate s vedením Atlética. Tentokrát mu však odovzdal žiadosť o uvoľnenie. Ešte v ten deň pózoval s dresom Manchestru City.

„Agüero, veríme, že zomrieš,“ odkazovali na jednom z transparentov fanúšikovia Atlética po Argentínčanovom prestupe.

Útočník Manchestru City Sergio Agüero v súboji... Foto: SITA/AP, Jon Super
Sergio Agüero Útočník Manchestru City Sergio Agüero v súboji s Jorginhom z Chelsea.

Prestup do Anglicka bola najlepšia vec v kariére, aká rodáka z Buenos Aires postretla. Schválil mu ju aj krstný otec Agüerovho syna – má ho s Maradonovou najmladšou dcérou Gianinnou – Lionel Messi.

„Sme ako bratia,“ pripustil Messi, autor predslovu v Agüerovej biografii. „Je fotokópiou Romária,“ pridal sa Roberto Mancini – kouč, ktorý Agüera do City priviedol.

Plakal ako dieťa

Na Agüerov najslávnejší futbalový moment fanúšikovia City nikdy nezabudnú. V 94. minúte zápasu posledného kola sezóny 2011/12 proti Queens Park Rangers (3:2) strelil rozhodujúci gól znamenajúci titul po 44 rokoch.

Rachot po milimetrovo presnej strele rozhýbal Etihad Stadium od základov až po strechu. Výkrik komentátora Sky Sports Martina Tylera – „Agüerooo!“ – zľudovel. Krátko po ňom všetci hráči Citizens ležali na dojatom strelcovi.

„Bol úplne dole. Plakal ako dieťa. A my s ním,“ prezradil kapitán anglického šampióna Vincent Kompany. „Len som si hovoril: kopni do tej lopty čo najsilnejšie a traf ju do bránky. Sotva v kariére zažijem ešte niečo krajšie, ako streliť gól v poslednej minúte a zaistiť ním titul,“ hovoril dojatý Agüero.

Príbeh fantastického dribléra schopného prekonať brankára oboma nohami pokračuje ďalej. Bol by rád, keby sa raz dostal aj k parádnemu vyvrcholeniu. Víťazstvo v Lige majstrov má pre Manchester City reálne kontúry už v tomto ročníku. Aj vďaka nezastaviteľnému Agüerovi.

Kto získa futbalový titul a kto vypadne? Ako bude vyzerať trnavská jar? Pozrite si naše predpovede vo videu (vysielané 11. 2. 2019):

Video

{* sablona=„info­box_v_clanku“ | ikona="" | typ=„tvpravda-sablonaClanok“ *} Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.