Skromný rekordér sa gólové remeslo učil od Forlána

Michal Gavroň | 09.11.2018 13:38
Takumi Minamino Foto: ,
Takumi Minamino so spoluhráčmi zo Salzburgu po jednom z gólov.
V predošlej edícii Európskej ligy predviedli nečakanú jazdu. Ich ofenzívna mašina zomlela v skupine Olympique Marseille, na ceste do semifinále aj Borussiu Dortmund či rímske Lazio.

Po štvrtku je jasné, že Salzburg čaká na jar ďalšie dobrodružstvo vo vyraďovacej fáze. Rakúsky futbalový šampión si s ďalšími šiestimi klubmi (Arsenal, Chelsea, Frankfurt, Lazio, Leverkusen, Dynamo Záhreb a FC Zürich) môže vydýchnuť.

Postupovú úlohu splnil už po štyroch zápasoch. Vo štvrtok rozobral Rosenborg Trondheim na jeho ihrisku už v prvom polčase a po víťazstve 5:2 oslavoval postup do šestnásťfinále Európskej ligy.

„Odohrali sme fantastický prvý polčas. Stav 4:0 pred prestávkou je toho jasným dôkazom. Ukázali sme vynikajúci futbal a tešíme sa z dôležitého a zaslúženého víťazstva. Viem, čoho sú moji chlapci schopní. Sme jednotní a ideme správnym smerom. Som s výkonom maximálne spokojný,“ nešetril superlatívmi kouč Salzburgu Marco Rose.

Ústrednou postavou tímu 42-ročného nemeckého kormidelníka bol Takumi Minamino. V 44. minúte na dvakrát prekonal domáceho gólmana Hansena a zavŕšil hetrik. Podľa klubovej stránky i viacerých rakúskych médií je prvým Japoncom, ktorému sa takýto kúsok podaril v európskej súťaži.

„Je to pre mňa i celý klub fantastický deň. Mám radosť z hetriku, ale ešte viac z troch bodov. Góly pomohli mužstvu a som z toho nadšený. Vstúpiť do histórie a byť prvým Japoncom s hetrikom je pre mňa veľká vec. Som pyšný a vďačný všetkým, ktorí mi pomohli,“ tešil sa Minamino na klubovej stránke.

Možno si spomenul aj na bývalého hviezdneho spoluhráča. S Diegom Forlánom si pred takmer štyrmi rokmi zahral v Osake. Z materského klubu putoval v januári 2015 do Salzburgu.

V bohatom klube sprvoti nedostával veľa šancí. Nikdy však neprijal ponuky na hosťovanie a zostal červeno-bielym farbám verný. Odmenou mu bola dôvera trénerov Salzburgu i štart na olympiáde v Riu de Janeiro 2016.

„Je to skromný mladý chlapec. Tvrdo pracuje. Rád sa učí novým veciam. Je veľmi inteligentný na ihrisku i mimo neho,“ povedal na margo svojho zverenca Rose. „Som koučovi vďačný za každú príležitosť. Chcem mu dokázať, že mám kvalitu na to, aby som hral proti najlepším v Európe. Zažil som najlepšiu noc v kariére. Verím, že čoskoro príde ďalší takýto večer,“ pridal sa Minamino.