Inovátor vyzýva svoj vzor. Pomôžu mu drony?

Michal Gavroň | 02.10.2018 09:00
futbal hoffenheim Foto: ,
Hráči Hoffenheimu Stefan Posch a Kevin Vogt počas zápasu LM proti Šachtaru Doneck.
Keď mu zranenie kolena zahatalo v dvadsiatich rokoch cestu do Bundesligy, dušoval sa, že sa na futbal vykašle.

Pre Hoffenheim je dobré, že Julian Nagelsmann slovo nedodržal. Tréner nemeckého klubu dnes so svojimi zverencami privíta Manchester City v druhom kole skupinovej fázy Ligy majstrov.

Pre 31-ročného kouča bude mať súboj špecifickú príchuť. Od Pepa Guardiolu, kouča hostí, dlhé roky čerpá trénerskú inšpiráciu.

"Písali sme si niekoľko dní pred žrebom a mali sme tušenie, že sa stretneme. Neviem sa dočkať vzájomných zápasov. Bude to zaujímavé,” vraví Nagelsmann.

V Nemecku usmievavému chlapíkovi z Bavorska radi hovoria inovátor. Aj vďaka svojmu mysleniu sa pred tromi rokmi stal najmladším hlavným trénerom v Bundeslige.

"Bola to otázka času,” hovoril presvedčivo pred niekoľkými rokmi Thomas Tuchel – ďalší z Nagelsmannových vzorov. "V sezóne 2007/08 bol skautom v Augsburgu. Dovtedy som nikdy nedostal také prepracované informácie o hráčoch. Je veľmi inteligentný a pracovitý,” doplnil terajší kormidelník Paríža Saint-Germain.

Nagelsmann po príchode do Hoffenheimu zachránil mužstvo pred zostupom. V nasledujúcej sezóne 2017/18 mu zaistil premiérovú účasť v skupinovej fáze LM. Dopomohli mu k tomu aj nezvyčajné tréningové prostriedky či zrušenie verejných profilov na sociálnych sieťach.

"Nebol som na tieto veci zvyknutý. Bol to pre mňa nový svet. Keď trénujete a snímajú vás všade kamery a nad vami lieta dron, chce to zvyk. Myslím, že všetky tieto poznatky fungujú,” vyhlásil na adresu svojho trénera Kerem Demirbay.

Jeho aj spoluhráčov si Nagelsmann natáča z viacerých uhlov. Po istom čase si v tréningovom centre Hoffenheimu dal nainštalovať aj veľkoplošnú obrazovku s veľkosťou 6×3 metra, aby mohol naživo lepšie sledovať úsilie hráčov a vysvetliť im taktické manévre.

"Rád útočím a napádam súpera pred jeho bránkou. Dôvod je prostý. Cieľom je dať viac gólov ako on. A keď získate loptu čo najbližšie pri jeho bránke, je cesta k nemu ľahšia a kratšia,” prezrádza recept na úspech.

Zaúčinkuje aj dnes?

Dnešný program

E-skupina: 21.00 AEK Atény – Benfica Lisabon, Bayern Mníchov – Ajax Amsterdam, F: 18.55 Hoffenheim – Manchester City, 21.00 Lyon – Doneck, G: 21.00 CSKA Moskva – Real Madrid, AS Rím – Plzeň, H: 18.55 Juventus – Bern, 21.00 Manchester United – Valencia.