UEFA chystá tretiu klubovú súťaž, nástupcu slávneho Pohára víťazov pohárov

ČTK | 12.09.2018 11:25
Európska liga trofej Foto: ,
Trofej pre víťaza Európskej ligy UEFA.
Predseda Asociácie európskych futbalových klubov (ECA) Andrea Agnelli potvrdil, že Európska futbalová únia UEFA plánuje od sezóny 2021/22 zavedenie tretej klubovej súťaže popri Európskej lige a Lige majstrov.

Zatiaľ nie je jasná podoba súťaže, ale malo by ísť o nástupcu bývalého Pohára víťazov pohárov, ktorý sa hral v rokoch 1960 až 1999.

„Na základe schválenia výkonným výborom UEFA dostala zelenú tretia súťaž, čím sa celkový počet klubov v pohároch zvýši na 96. A to od sezóny 2021/22,“ povedal na zasadnutí ECA v Splite Agnelli, ktorý je zároveň členom výkonného výboru UEFA a aj šéfom Juventusu Turín.

Podľa skorších informácií nemeckého magazínu Sport Bild by novú súťaž malo hrať 32 klubov. UEFA a ECA si od zavedenia novej súťaže sľubujú okrem iného zvýšenie atraktivity a príjmov z Európskej ligy, v ktorej by bol počet tímov znížený zo 48 na 32.

Zároveň by vďaka novému poháru bola zaistená účasť pre kluby z menších krajín a zrušili by sa plány zvýšiť počet klubov v Európskej lige na 64.

Tri pohárové súťaže sa v Európe hrali naposledy v roku 1999, keď okrem Ligy majstrov a vtedajšieho predchodcu Európskej ligy Pohára UEFA existoval ešte Pohár víťazov pohárov.

Jeho posledným šampiónom sa stalo Lazio Rím, ktoré zdolalo Mallorcu 2:1.