EURODIÁR: Trochu diétny šampionát

Michal Zeman | 06.07.2016 09:00
Oliver Giroud Francúzsko Island ME 2016 Foto: ,
Olivier Giroud. Strelec jedného z piatich francúzskych gólov do islandskej siete.
Kanonáda na štadióne v Saint Denis a sedem gólov v sieti islandského a francúzskeho brankára trošku zdvihli strelecký priemer šampionátu. Dostal sa tesne nad dva góly na zápas (2,14), ale stále platí, že strelci sa zatiaľ netrhajú.

Generáli futbalu robia všetko pre to, aby najpopulárnejšia hra mala čo najpríťažlivejší strih. To znamená, bola čo najofenzívnejšia, prinášala vzruch i góly, lákala divákov do hľadiska. Aj väčšina úpravy pravidiel, posledné uviedli do života minulý mesiac, sa robila v mene tejto filozofie.

Aká je realita francúzskeho turnaja? Rodia sa tesné výsledky, v zápasoch najčastejšie rozhoduje jediný gól. Až dvanásť stretnutí, to znamená rovná štvrtina, sa skončilo 1:0.

Mnohí úbytok gólov pripisujú zvýšeniu počtu mužstiev a tým aj riedeniu kvality. Málo gólov však strieľajú aj silné tímy. Prevládajú taktické bitky, v ktorých nielenže nepadajú góly, ale z brankárov robia často nezamestnaných. V zápase Chorvátska a Portugalska, v ktorom narazili na seba výbery s ofenzívnymi a tvorivými hráčmi, videli diváci prvú strelu medzi žrde v 117. minúte. Rozhodla o portugalskom postupe…

Mimochodom, k lepšej streleckej bilancii neprispeli ani slovenskí reprezentanti, ktorí v štyroch stretnutiach prekonali súperových brankárov tri razy… Opúšťali turnaj a 225 minút sa netešili z gólu.

V doterajších 48 stretnutiach padlo 103 gólov. Táto bilancia je tretia najhoršia v celej histórii finálových turnajov ME. Šampionát je trochu diétny, chýba mu viac tradičného futbalového korenia.

Sotva možno čakať, že ho tri posledné zápasy výrazne vytrhnú zo streleckej biedy.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse