Nemajú ihrisko ani umelý trávnik. Bude Grónsko členom FIFA?

SITA | 31.10.2015 14:03
futbalová lopta, tréner, píšťalka Foto:
Ilustračné foto.
Prezident Dánskej futbalovej asociácie (DBU) Jesper Möller oznámil, že tamojší zväz plne podporuje Grónsko v jeho úsilí o začlenenie do štruktúr Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) aj Európskej futbalovej únie (UEFA).

Ako je známe, Grónsko je autonómne teritórium Dánska. Podobný status majú aj Faerské ostrovy, ktoré sa členom FIFA stali v roku 1988.

„Grónsko je stále súčasťou Dánska, ale chce patriť do UEFA aj FIFA. Naša asociácia podporuje jeho snahu. V Grónsku sa nenachádza žiadne prvotriedne ihrisko, žiaden umelý trávnik. Nemajú nič. Musíme im pomôcť zlepšiť ich podmienky. V Grónsku existuje viac ako 5-tisíc hráčov pri celkovej populácii 54-tisíc obyvateľov,“ vyhlásil Möller, ktorý dánske teritórium navštivil v auguste.

Grónska futbalová federácia funguje od roku 1971. Reprezentácia najväčšieho ostrova na svete doteraz odohrala niekoľko neoficiálnych stretnutí. Po prípadnom vstupe do FIFA by Grónsko s najväčšou pravdepodobnosťou patrilo pod Futbalovú konfederáciu Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF).

Pre zaujímavosť, Grónsko je členom Medzinárodnej hádzanárskej federácie a dokonca sa už trikrát zúčastnilo na MS v tomto športovom odvetví. Informácie pochádzajú z webu britskej televíznej stanice BBC.