Juventus po 12 rokoch v semifinále LM, Allegri chce pokračovať v ťažení

SITA | 23.04.2015 11:44
Juventus Turín, radosť Foto: ,
Obrovská radosť futbalistov Juventusu po postupe do semifinále Ligy majstrov.
Futbalisti Juventusu Turín si po dvanástich rokoch zahrajú v semifinále najprestížnejšej európskej pohárovej klubovej súťaže.

Zverencom trénera Massimiliana Allegriho na to vo štvrťfinálovej konfrontácii tohtosezónnej edície Ligy majstrov proti AS Monako stačil jediný gól, ktorý strelil v prvom dueli pred týždňom stredopoliar Arturo Vidal z pokutového kopu.

V stredajšej odvete na Štadióne Louisa II. aj pred zrakmi princa Alberta diváci gól nevideli, a tak favorizovaný 30-násobný taliansky šampión doplnil v najlepšom kvartete LM 2014/2015 obhajcu prvenstva Real Madrid, ďalší španielsky veľkoklub FC Barcelona a nemeckého giganta Bayern Mníchov.

Juventus sa v stredu večer spoľahol na skúsenosti a kvalitnú defenzívu, s ktorou napokon slávil úspech. Brankár Gianluigi Buffon nemal príliš veľa práce, hoci domáci tím „kniežat“ bol aktívnejší v držaní lopty (55 – 45 %) i v streleckých pokusoch (dovedna 12 – 5). „Tvrdo sme dreli, hrali veľmi zodpovedne a disciplinovane. Hoci sa vyskytli v hernom prejave aj menšie chybičky, som presvedčený, že náš postup do semifinále je zaslúžený,“ vyjadril sa po stretnutí 37-ročný rodák z Carrary „Gigi“ Buffon.

Kouč „starej dámy“ tiež neskrýval radosť. „Chcem oslavovať s našimi fanúšikmi. Je to veľký rok pre Juventus, k dispozícii mám skvelý tím. Niektorí moji zverenci neboli zdravotne v poriadku, ale zvládli to vynikajúco. Dosiahli sme veľkú vec – po roku 2003 sme znovu v semifinále Ligy majstrov a medzi najlepšími klubmi v Európe. Je to pre nás veľká výzva pokračovať v úspešnom ťažení,“ citovala oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová 47-ročného trénera „Juve“ Massimiliana Allegriho, ktorý na margo súbojov s Monakom skonštatoval: „Súper zahral v oboch dueloch výborne, určite nebol ľahkým protivníkom. Musím však pochváliť mojich hráčov, ktorí boli veľmi statoční. Hoci nie vždy predvádzali špičkový výkon, v dôležitých momentoch vedeli, čo majú robiť a boli pripravení na všetky situácie.“ Juventus mohol zvíťaziť aj vo štvrťfinálovej odvete, špílmacher Andrea Pirlo v závere trafil z priameho kopu „len“ spojnicu brvna a žrde.

Zostrih zápasu AS Monaco - Juventus Turín

Turínsky klub dosiaľ vystúpil v EPM, resp. LM na vrchol dva razy (k tomu bol ešte päťkrát vo finále) a po rokoch 1985 a 1996 by si tento úspech rád zopakoval. „Teraz v konkurenci Realu, Barcelony a Bayernu to však bude veľmi náročné,“ priznal rodák z Livorna Allegri.

Hráči AS Monako neuspeli ani v druhej vzájomnej konfrontácii s Juventusom (v semifinále LM 1997/1998 nepostúpili do finále po výsledkoch 3:2 /doma/, 1:4 /vonku/, pozn.), ale za svoje výkony sa rozhodne nemusia hanbiť. V osemfinále vyradili londýnsky Arsenal a nechýbalo veľa, aby prešli aj cez favorizovaný turínsky klub. Pre Monačanov je náplasťou aspoň skutočnosť, že v histórii ešte proti talianskym tímom neťahali v domácom prostredí za kratší koniec. Na druhej strane, futbalisti AS vrátane stredy uspeli vo vyraďovacej fáze niektorého z európskych pohárov proti súperovi z Apeninského polostrova z ostatných siedmich prípadov iba jediný raz – vo štvrťfinále niekdajšieho Pohára víťazov pohárov 1991/1992 proti AS Rím.

„Sme sklamaní, ale zároveň aj hrdí. Juventusu sme boli v oboch meraniach síl viac ako vyrovnaným protivníkom. Moji zverenci zabrali ako kolektív a ukázali aj individuálne schopnosti,“ citoval portál uefa.com slová kormidelníka AS Monako Leonarda Jardima. Štyridsaťročný portugalský lodivod narodený vo Venezuele ešte doplnil: „Po krátkom fyzickom i mentálnom oddychu sa už zameriame na francúzsku ligovú súťaž, kde by sme chceli skončiť na medailovom stupienku. Na európskej scéne sa nám v tomto ročníku veľmi páčilo, radi by sme si naše účinkovanie v Lige majstrov zopakovali aj v nastávajúcej sezóne.“

Obrancu Monaka Aymena Abdennoura mrzeli niektoré nevyužité šance. „Škoda, že sa nám nepodarilo aspoň raz skórovať proti Juventusu. Na štadióne bola aj teraz v odvete výborná atmosféra, bohužiaľ sa to pre nás neskončilo šťastne. Na tejto medzinárodnej klubovej scéne sme však určite nesklamali a vynasnažíme sa v Lige šampiónov byť pri tom aj v ďalšom ročníku,“ poznamenal pre goal.com 25-ročný tuniský reprezentačný stopér v drese monackého klubu. Najväčším klubovým úspechom futbalistov AS Monako zostáva naďalej účasť vo finále Ligy majstrov v roku 2004, v ktorom podľahli v nemeckom Gelsenkirchene portugalskému FC Porto 0:3.